Saturday, January 17, 2009

Μπρόκολο ή κολοκύθι ογκραντέν

Η φίλη μας Bάνα από την Πάτρα, μας έκανε δώρο στο φόρουμ την παρακάτω συνταγή, την οποία σας παραθέτουμε και την ευχαριστούμε.

Συχνά "κρύβω" νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά σε συνταγές ώστε να τα φάει η κόρη μου που δεν τα θέλει ακόμη, όπως το μπρόκολο και το κολοκύθι.
Τη συγκεκριμένη συνταγή ωστόσο την έφτιαξα και τα Χριστούγεννα (από κει η φωτό) και εντυπωσίασε.
Τα υλικά είναι για ορθογώνιο πυρέξ και προσαρμόζονται ανάλογα με τα γούστα...

Υλικά
Οι φουντίτσες από 2-3 μπρόκολα μεσαία/μικρά (βρασμένες στον ατμό 5 λεπτά ή σε νερό 3 λεπτά)
ή
4-5 κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη (βρασμένα στον ατμό 3 λεπτά ή σε νερό 2 λεπτά)
2 κούπες γαλοπούλα καπνιστή ή απλή, ή ζαμπόν, ή κοτόπουλο που μας έμεινε σε κυβάκια
350gr-450gr διάφορα τυριά κίτρινα, ή μισά κίτρινα-μισά φέτα
4 αυγά
1 κούπα γάλα εβαπορέ (ή 2 μικρές κρέμες γάλακτος)
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ψιλοκομμένες (ή και φρέσκες)
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάω για λίγο τα αυγά, προσθέτω το γάλα (ή τις κρέμες γάλακτος), τέλος τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.
Τα απλώνω σε πυρέξ και ψήνω στους 180 για 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).
Αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω και σερβίρω.

Βάνα

13 comments:

Hungry For Life said...

Πολύ καλή συνταγή Φανή. Συνήθως όταν τη φτιάχνω παραλείπω τη γαλοπούλα και την κάνω μόνο με τα τυριά. Θα δοκιμάσω κι έτσι. Πιστεύω θα 'ναι πολύ νόστιμη. Επίσης πολύ καλή η ιδέα για τα κολοκύθια. Ευχαριστούμε.

Hungry For Life said...

Xaxaxxa πολύ γέλασα με την "πατάτα" που έκανα. Όχι δεν απαντά όλο το HFL...απαντά η Ρένα.
Αχχχχ τι παθαίνω με αυτούς τους λογαριασμούς...

cook said...

τωρα που ειναι χειμωνας θα ελεγα μονο μπροκολο η κουνουπιδι γιατι τα κολοκυθακια ειναι εκτος...επισης αντι για εβαπορε δοκιμαστε ξινογαλα,το κανει πιο σπιρτοζικο στη γευση...δοκιμαστε 2 αυγα και 2 ασπραδια για πιο λαιτ...το αλλαντικο δεν το κρινω απαραιτητο εκτος αν προκειται για κουνουπιδι κι εκει μονο το μπεικον παιζει :)

οκ...τα παραπνω απλα ως εναλλακτικες λυσεις,μια χαρα ειναι το πιατακι στη φωτο!

Anonymous said...

Όντως τα λαχανικά εκτός εποχής είναι επιβλαβή,
με τόση επιβάρυνση που έχουν μιας και είναι θερμοκηπίου.
Καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
Οπότε μόνο με μπρόκολο ή κουνουπίδι,
που είναι της εποχής θα ήταν καλύτερα.
Πάντως ως ιδέα είναι καλή.
Φιλικά,Στέλλα

faraona said...

YΠΈΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!

elie said...

Καλώς τη Φανή! Δίνεις και την καλοκαιρινή και τη χειμωνιάτικη εκδοχή της συνταγής σου, μας στέλνεις και ωραία φωτό..., ολοκληρωμένα πράγματα. Μπράβο!

Vana said...

Ανάλογα με το λαχανικό της εποχής αλλάζουμε και τη σύνθεση.
Επίσης μου άρεσε η ιδέα για 2 αυγά-2 ασπράδια.
Ευχαριστώ για τα καλά σχόλια.
Βασικά με λένε Βάνα αλλά και το Φανή πολύ μου αρέσει :))))

Rena said...

Ax Βάνα μου έχεις δίκιο. Είμαι απαράδεκτη. To διόρθωσα ήδη. Δεν ξέρω πως μου προέκυψαν τα βαπτίσια. :)) Νονά έχεις? χαχαχχα

άλλη Αγγελική said...

Καλωσήρθες, Βάνα, και ευχαριστούμε για τη συνταγή που μου φαίνεται θαυμάσια (και το "κόλπο" επίσης άψογο!).

Να κάνω μια διορθωσούλα στο όνομα; Λέγεται ο γκρατέν (au gratin), όπως όλα τα τα φαγητά με αυγά, τυρί και κρέμα γάλακτος (ή γάλα) που μπαίνουν στο φούρνο και "γκρατινάρονται", δηλαδή αποκτούν αυτή την πεντανόστιμη χρυσοροδαλή κρούστα επάνω.

Περιμένουμε κι άλλες νόστιμες και ... κολπατζίδικες συνταγές!

Vana said...

Ρένα μου όχι δεν έχω!!! Βρήκα όμως ;-)
Αγγελική ευχαριστούμε για τη διόρθωση, όχι μόνο να τα τρώμε, να ξέρουμε και να τα λέμε σωστά...

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή Βάνα!
Στο μπρόκολο ταιριάζουν ωραία και τα μανιτάρια (ελαφρά σωταρισμένα σε σκορδάκι και σβησμένα με worcestershire sauce για λίγο πιο πικάντικο αποτέλεσμα).

kleiw!!! said...

kale!!!gia na dw uparxei kati kai gia mena...? latreuw to mprokolo!!!
nostimoo!!!Bana mou thauma!!!

Vana said...

Juanita να'σαι καλά! Την επόμενη φορά δεν θα παραλείψω το σκορδάκι, πρέπει να του πηγαίνει πολύ!
Κλειώ κι εμένα μου αρέσει το μπρόκολο! Φουσκώνει όμως το άτιμο! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...