Tuesday, February 10, 2009

Καταλάνικος μπακαλιάρος

Μπακαλιάρου συνέχεια, μια κι άλλη Α το άρχισε.

Υλικά:
Για 4 άτομα
600 γρ. μπακαλιάρο παστό φιλέτο
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι γάλα
4 αυγά
1 φλ. του καφέ λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι φρέσκο (απ τα στρογγυλά, μεγάλα ή 2-3 μικρότερα)
2 πράσα
2 πατάτες μεγαλούτσικες
Αλάτι
Πιπέρι
Μπρικ

Εκτέλεση:
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες σε νερό που το αλλάζουμε κάθε 6 ώρες.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το γάλα και τον μπακαλιάρο. Αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά περίπου. Τραβάμε απ την εστία την κατσαρόλα αλλά αφήνουμε μέσα το μπακαλιάρο να ξεκουραστεί.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα πράσα. Τσιγαρίζουμε ελάχιστα και προσθέτουμε σε κομμάτια τις πατάτες. Ανακατεύουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Προσθέτουμε απ το ζωμό του μπακαλιάρου και αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά. Να μαλακώσουν οι πατάτες, τα πράσα. Ρίχνουμε πιπέρι κι αν χρειαστεί ελάχιστο αλάτι. Τα περνάμε όλα από μπλέντερ να λιώσουν καλά να γίνουν βελουτέ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι και μόλις βράσει σπάμε μέσα τα αυγά, ώστε να γίνουν ποσέ.
Σε μεγάλο πιάτο (ίσως και βαθύ), βάζουμε ένα αυγό, 4-5 κομμάτια απ το μπακαλιάρο που προσεκτικά κόβουμε απ το φιλέτο με κουτάλι. Περιχύνουμε με τη σούπα/σάλτσα και στολίζουμε με μπρικ.

Τη συνταγή την είχα πάρει απ τις περιγραφές του κ. Μαμαλάκη. Δυστυχώς, κάθε φορά που φτιάχνω κάτι, σπάνια σκέπτομαι να το φωτογραφίσω, ενώ φωτογραφίζω ότιδήποτε δω σε εστιατόρια, σπίτια κ.λπ. Έτσι σας δίνω ένα θαλασσινό τοπίο δύσης για συνοδευτικό!

10 comments:

άλλη Αγγελική said...

Ωρε μάνα μου! Κάτι σα σκορδαλιά με πράσο πάνω σε μπακαλιάρο και αυγά! Το αυγό με ξενίζει λίγο, Νενί, αλλά είπαμε : όχι προκαταλήψεις! Προγραμματίζεται δοκιμή!

Nena said...

Ξέρεις δεν "ακούγεται" το σκόρδο ως σκορδαλιά. Έχει λεπτή γεύση, το δε αυγό επειδή είναι ποσέ κι όχι τηγανητό(ή τηγανιτό?) του πάει πολύ.Έπειτα αν βάλεις λίγο μπρικ από πάνω έχεις ωραία χρώματα για φωτό. Στην εκτέλεση που το είδα το σέρβιραν σε βαθύ μεγάααλο πιάτο.Επειδή έχει καποια ζουμάκια ως πηχτή σούπα.

Rena said...

Κοίτα που θα με κάνετε να δοκιμάζω ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι μια φορά το χρόνο μπακαλιάρο φτιάχνω... σε κροκέτες και συνοδεύω με σκορδαλιά (παραδοσιακά κάθε 25η Μαρτίου,έτσι έμαθα, και αυτό μου αρέσει κιόλας,ξεγελιέμαι νομίζω). Αλλά από χθες με βάλατε στα κόκκινα και εσύ Νένα μου και η Αγγελική μας. Άντε να δούμε τι θα δοκιμάσω πρώτα. Θα συμβουλευτώ το καμάρι μου, η δική του γνώμη βαραίνει για μένα. :))

kiki said...

Νοστιμότατο ακούγεται!

Juanita La Quejica said...

Ωραίες μπακαλιαροσυνταγές!
Μιας και μας ταξιδεύεις μέχρι την Καταλωνία Νενάκι, ας ακούσουμε και ένα "δικό της" παιδί να τραγουδά ένα παιδικό νανούρισμα εδώ.

άλλη Αγγελική said...

Έτσι, Χουανίτα!
Ας έχουμε κι άλλα ερεθίσματα πέρα από αυτά στους σιελογόνους αδένες!

Nena said...

Μπράβο σου Jua, υπέροχο είναι.

Juanita La Quejica said...

Δεν είναι γλυκύτατο τραγούδι, που ... ηρεμεί; Και έχει και τρυφερά λόγια.
Ο μπακαλιάρος σου στάθηκε αφορμή Νενάκι, καθώς και της Αγγελικής.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Νενάκι με τις ... μπακαλιαρονοστιμιές σου!!!

Maria B. said...

Ωραίο και το τοπίο βρε Νενάκι μου αλλά όταν το ξαναφτιάξεις να κανεις update με φωτο, θα είναι πολύ εντυπωσιακό.!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...