Thursday, February 19, 2009

Μπακλαβάς ο «τέλειος» ή αλλιώς μπακλαβάς με μέλι…

Μέρες που είναι το γαλακτομπούρεκο και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχουν την τιμητική τους καθώς και άλλα σιροπιαστά όπως γράφει και η Ειρήνη στην συνταγή για σοκολατόπιτα . Επειδή ωστόσο ο τραγανός σιροπιαστός (χωρίς πολλά υγρά, αλλά ουσιαστικά μελωμένος) μπακλαβάς είναι η προσωπική μου αδυναμία, είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου εδώ και καιρό να φτιάξω το τέλειο αποτέλεσμα κατά τα δικά μου γούστα.
Όπως φάνηκε όμως τελικά, τούτος ο τελευταίος μπακλαβάς ήταν ο «τέλειος» για όλα τα γούστα, ακόμη και για κείνους που δεν τρώνε γλυκά με ξηρούς καρπούς, αλλά και για άλλους που θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια, με γεύσεις που από καιρό έχουν «χαθεί» ή ξεχαστεί, λόγω των «συνθετικών» και πλαστικών υλικών.
Για τούτον λοιπόν τον μελένιο μπακλαβά χρειάστηκε: ένα πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά, 500 γραμμάρια καρυδόψυχα, 300 γραμμάρια αμυγδαλόψυχα, 1 κούπα (κούπα μικρή του τσαγιού) και μισή λιωμένο βούτυρο γάλακτος, 2 κουταλιές γλυκού κανέλλα, ½ κουταλιά γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο (ή αντίστοιχα 2 κουταλιές γλυκού μείγμα σμυρνιό), ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά. Για το σιρόπι τώρα:
2 κουτιά μέλι μεσαίο μέγεθος (περίπου 800 γραμμάρια), μισή κούπα νερό, 1 κούπα ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας, 4-5 γαρυφαλλάκια, χυμό από μισό λεμόνι και λίγη βανίλια σκόνη.

Σ’ ένα σκεύος ανακατεύουμε την καρυδόψυχα και την αμυγαλόψυχα αφού προηγουμένως τα έχουμε περάσει στο multi, μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο (το μείγμα σμυρνιό) και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Σε βουτυρωμένο ταψί (έχουμε λιώσει το βούτυρο γάλακτος) με διάμετρο 30 εκατ. στρώνουμε τα φύλλα κρούστας αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει στην μέση (κατά πλάτος), έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερα κομμάτια. Το στρώσιμο των φύλλων που κάθε φορά περνάμε με το βούτυρο, θα γίνει σταυρωτά (το ένα πάνω στο άλλο) έτσι ώστε να καλύψουμε κενά, αλλά να έχουμε και περισσότερα στρώματα φύλλου που είναι απαραίτητα για ένα πιο «πλούσιο» αποτέλεσμα.
Πάτωμα συνολικά 7 φύλλα. Μια στρώση γέμιση, 2 φύλλα (βουτυρώνοντας πάντα) σταυρωτά, μια στρώση γέμιση, 2 φύλλα σταυρωτά- μια στρώση γέμιση, μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση, γυρίζοντας από καιρό σε καιρό τις άκρες που θα περισσεύουν από τα φύλλα πάνω στο γλυκό μας. Φροντίζουμε να μας μείνουν για το σκέπασμα τουλάχιστον 8-10 κομμάτια φύλλου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, γυρίζουμε και τις τελευταίες άκρες που περισσεύουν μέσα στο ταψί μας και κόβουμε το γλυκό «μπακλαβαδωτά» με κοφτερό μαχαίρι, τέλος το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει. Αν δεν περίσσεψε βούτυρο από το βουτύρωμα των φύλλων, βάλτε μια-δύο κουταλιές ακόμη να λιώσουν. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (στους 170 περίπου) μέχρι να η επιφάνεια να πάρει χρυσό-ρόδινο χρώμα και να μυρίζει η κουζίνα σας!!
Όταν πια ψηθεί και ξεφουρνίσουμε τον μπακλαβά μας ρίχνουμε το μέλι (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς να το έχουμε αραιώσει προηγουμένως) μέσα στις τομές του και γύρω-γύρω στην περιφέρεια του ταψιού. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να απορροφήσει το μέλι. Όταν πια θα έχει κρυώσει κάπως, ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε φτιάξει με την μισή κούπα νερό, την ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, την βανίλια και τα μυριστικά μας, αφού το έχουμε δέσει με βράσιμο περίπου 8 λεπτά.
Καυτό σιρόπι στον ελαφρά κρύο πια μπακλαβά μας και πάντα μέσα στις τομές.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να τραβήξει και τούτο το σιρόπι.
Μετά από 2-3 ώρες είναι έτοιμος προς κατανάλωση και τέρψη. Και νομίζω πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθειά σας.

Καλή Απoκριά!

Υ.Γ. σύμφωνα με τους κανόνες για τις φωτογραφίες να πω πως το «δάνειο» έχει γίνει από την διεύθυνση : http://greekfood.about.com/od/dessertspastriessweets/r/baklava.htm

19 comments:

Rena said...

Καλημέρα. Μας γλύκανες Πηνελόπη και οι οδηγίες αναλυτικότατες. Και του χρόνου να είσαι καλά.
Χρόνια πολλά σε όλους και καλά τσικνίσματα!

heart n soul said...

penelope! τούτος δω ο μπακλαβάς πρέπει να είναι το κάτι άλλο!

Penelope said...

Ρένα, μακάρι η "γλύκα" τούτου του μπακλαβά να συνοδεύει τις μέρες όλων μας και πάντα! Κάτι καθόλου εύκολο....

Penelope said...

Dear Heart, αν αποφασίσετε να τον κατασκευάσετε... πραγματικά θα με "θυμηθείτε" όταν θα γλυκαίνεστε.
Όντως είναι το κάτι άλλο!!!

heart n soul said...

όχι αν αποφασίσω, όταν:))

Νασος Παπαστυλιανού said...

...μας αποτέλειωσες με τον υπέροχο μπακλαβά σου Πηνελιά !!
Τι είναι το "Σμυρνιό μίγμα"

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για την συνταγή και τις λεπτομερείς οδηγίες Πηνελόπη!
Καλοφάγωτος!

Penelope said...

Καρδούλα...σε βλέπω έτοιμη να διαπράξεις το αμάρτημα!!! Πάνω του λοιπόν :-))

Nasso το σμυρνιό είναι ένα έτοιμο μείγμα μπαχαρικών (το βρίσκεις σε κουτάκια στα SM) που περιέχει όλα τα μυρυστικά καταλληλα για μπακλαβά, μελομακάρονα, καρυδόπιτες. Μείγμα κανέλλας, γαρύφαλλου αλλά και κάτι άλλο που μου διαφεύγει αυτήν την στιγμή. Σε καφέ κυλινδρικό κουτάκι συνήθως (δεν λέω μάρκα για λόγους ευννοήτους).

Juanita μας, να 'ταν κι' άλλος! Κατασκευάστηκε το Σάββατο και χθες είχε τελειώσει. Πάμε για το επόμενο ταψί!

elie said...

Δελεαστικότατος ο μπακλαβάς σου με μέλι Penelope.
Είναι ωραίο να καρφώνουμε και ένα γαρυφαλλάκι σε κάθε κομμάτι, εμφάνιση και άρωμα μαζί!

άλλη Αγγελική said...

Να δεις που "τσίμπησα" κι εγώ, Πηνελόπη! Θα τον φτιάξω για να τον πάω πεσκέσι. Κι ελπίζω να μην τα θαλασσώσω, γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει μπακλαβά...

Φαντάζομαι τα καρύδια και τα αμύγδαλα πρέπει να μην είναι πολύ ψιλοκομμένα, ε;

Anonymous said...

Εγώ κεράστηκα ένα κομμάτι (τίγκα στο σιρόπι όμως), ευχαριστώ και του χρόνου! :)

Penelope said...

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Ναι Ellie, το γαρυφαλάκι "χαρίζει" οπτικά, αλλά δεν θέλω να κάνω πιο έντονη την γεύση του γαρύφαλλου στον μπακλαβά, αγαπώ πιο πολυ το άρωμα της κανέλλας.

Αγγελική μου να το "πράξεις" δεν είναι δύσκολο, κι' ας είναι μεγάλο το post μου. Θα τα καταφέρεις σίγουρα, τα καρύδια στο multi βγαίνουν λιγότερο χοντροκομμένα, από ότι με το σπάσιμο σε γουδί ή κόψιμο με το μαχαίρι.

Vana, αν δοκιμάσεις να τον φτιάξεις με τον τρόπο που τον περιγράφω ως προς το σιρόπιασμα, θα δεις ότι θα είναι σιροπιασμένος αλλά όχι με τα σιρόπια να τρέχουν ή να έχει υγρασία ο μπακλαβάς και φυσικά χωρίς προσθήκη γλυκόζης, κάτι που συνηθίζουν τα ζαχαροπλαστεία.

Anonymous said...

I do not read Greek that well, but here it is certainly good to try hard. looks delicious!

Penelope said...

Tobias Kocht, I think that the effort for this recipe worth’s a lot.
Try it if you have the materials and if you wand something to ask, let my Know.

Anonymous said...

Aχ Πηνελόπη μας!!! Μας γλύκανες!!!
Αχχχ!!! Και δεν περίσεψε τίποτα; Και πότε είπαμε θα κανεις το επόμενο ταψί;

άλλη Αγγελική said...

Πηνελόπη, αν κατάλαβα καλά, πρέπει να είναι ψιλοκομμένα, αλλά όχι σκόνη. Έτσι δεν είναι;

Ο Τobias έχει ωραίες συνταγές! Και μαγειρεύει και ελληνικά!

Penelope said...

Σταυρούλα μου, όταν λέμε ανάρπαστο...εννοούμε όντως ανάρπαστο! Σύντομα ετοιμάζεται η νέα παραγωγή κατά των Αγιωνν Θεοδώρων μάλλον, για να εορτάσουμε και τον γνωστό νέο!

Αγγελική μου σωστά κατάλαβες, όχι σκόνη. Λίγο πιο χοντροκομμένα μισό λεπτό χτύπημα περίπου την κάθε δόση που θα βάλεις στο Multi, γιατί δεν θα τα βάλεις φυσικά όλα μαζί τα ξηροκάρπια.
Το είδα το blog του Tobias, έχει ενδιαφέρον και πρέπει να "φρεσκάρω" τα πολύ σκουριασμένα πια Γερμανικά μου κι' εγώ.

cook said...

εμενα παλι με μελι δε μου αρεσει ο μπακαλαβας...τον βαραίνει πολύ...

Betty's Cuisine said...

Πηνελόπη καλησπέρα
Το έχεις δει αυτό;
http://marimark-loveiseveryhthing.blogspot.com/2010/12/blog-post_7409.html

δεν ξέρω αν εσύ έχεις δώσει άδεια, τις δικές μου όμως τις έχει αναρτήσει με το έτσι θέλω και χωρίς καμμία αναφορά στην πηγή όπως μπορείς να δεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...