Wednesday, February 18, 2009

Καρυδόπιτα με σοκολάτα και άρωμα πορτοκάλι

Αύριο είναι ημέρα κορύφωσης για την εβδομάδα της Κρεατινής. Οι φίλοι μας, έδωσαν καταπληκτικές συνταγές και το μενού για όλους, έχει λίγο-πολύ, διαμορφωθεί. Αλλά τι ..? Μόνο στο φαγητό θα μείνουμε? Η φίλη μας Ειρήνη, μας στέλνει δώρο μια καταπληκτική συνταγή για καρυδόπιτα, αλλά όχι απλή...μιά καρυδόπιτα κόλαση, με σοκολάτα και πορτοκάλι. Είναι εξαιρετική..απλά δοκιμάστε τη.
Πάντα τις Αποκριές στα παιδικά μου χρόνια, η μαμά μου συνήθιζε να φτιάχνει σιροπιαστά γλυκά (συνήθως κανταϊφι ή γαλακτομπούρεκο). Έτσι τα έχω συνδέσει με τις αναμνήσεις μου και πάντα και εγώ τέτοια εποχή ετοιμάζω κάτι σχετικό. Σας δίνω εδώ την συνταγή μιας καρυδόπιτας που όσες φορές την έχω φτιάξει γίνεται πάντα επιτυχημένη. Την συνταγή την είχα βρει πριν από μερικά χρόνια σε ένα γιορτινό αφιέρωμα περιδικού και η δική μου συμβολή είναι στην προσθήκη πορτοκαλιού (χυμός, ξύσμα, φλούδα).Ελπίζω να σας αρέσει και να είναι ένας γλυκός επίλογος στην κρεατοφαγία και τυροφαγία των ημερών αυτών.
Υλικά
1 κούπα φρυγανιά τριμένη
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού baking
4 αυγά
1 κούπα καρύδια τριμένα
1 συσκευασία σταγόνες σοκολάτας ή μια ψιλοκομμένη bitter σοκολάτα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Τον χυμό ενός πορτοκαλιού
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κάνελλα
Γλάσο
1 πλάκα κουβερτούρα
8-10 κουτ. σουπας γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την φρυγανιά, το baking και τα καρύδια και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών (το μίξερ στην χαμηλότερη ταχύτητα ή και καθόλου). Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, αδειάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε περίπου 25-30 λεπτά (180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω).Για το σιρόπι κάνω την εξής διαδικασία: Μόλις βγάλω την καρυδόπιτα από τον φούρνο ξεκινώ το βράσιμο του σιροπιού (10 λεπτά), Το αφήνω να σταθεί άλλα 5-10 λεπτά και μετά περιχύνω το γλυκό κουταλιά-κουταλιά.Για το γλάσο, βάζουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα μαζί με το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και την λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το σοκολατένιο γλάσο.Αυτή η συνταγή καρυδόπιτας με την φρυγανιά είναι λίγο-πολύ γνωστή. Την διαφορά την κάνει το άρωμα του πορτοκαλιού που δένει πολύ ταιριαστά με την σοκολάτα.
Ειρήνη

18 comments:

Rena said...

Ειρήνη, έτσι κι εμείς στο πατρικό μου συνηθίζαμε αυτές τις μέρες τα σιροπιαστά. Συνεχίζω κι εγώ την οικογενειακή παράδοση.
Η καρυδόπιτα σου καταπληκτική!! Φαντάζομαι δεν πειράζει που χρησιμοποίησα σοκολάτα γάλακτος...
Και του χρόνου καλή μου!!! Καλές Απόκριες να περάσουμε :))

Νασος Παπαστυλιανού said...

Αϊϊϊϊαϊϊϊ...μου κατέβασες τον ουρανίσκο στα πόδια Ρενάκι !!!

heart n soul said...

Ειρήνη, προκλητικότατη! Τι διαστάσεις ταψί χρησιμοποιείς;

Anonymous said...

Μυρωδάτη η καρυδόπιτά σου Ειρήνη!
Ο συνδιασμός σοκολάτα-πορτοκάλι μας αρέσει πολύ!
Ευχαριστώ!

Anonymous said...

...Καλημέρα και καλή Τσικνοπέμπτη να έχετε . Μύρισε μέχρι εδώ η σοκολάτα με το πορτοκάλι...Να ρωτήσω όμως αλέυρι δεν βάζουμε καθόλου και αυτή η δοσολογία αν κατάλαβα καλά πρέπει να είναι μικρή. Το βράδυ που θα μαζευτούμε καμιά 15αριά άτομα τί δοσολογία πρέπει να κάνω? Σας ευχαριστώ , περιμένω τα φώτα σας και σας εύχομαι και του χρόνου με υγεία......

Penelope said...

Πάμε σύντομα για εφαρμογή...αφού "κάψουμε" καμμιά θερμίδα από τον μελένιο μπακλαβά μας :-)))

Juanita La Quejica said...

Διαβάζεται πολύ νόστιμο το γλυκό σου Ειρήνη και η φωτογραφία μου αρέσει που είναι "καλλιτεχνική", ευχαριστούμε!

Anonymous said...

Ρένα μου ευχαριστώ για τα γλυκά σου τα λογάκια. Και εσείς να περάσετε καλές Αποκριές και όλη η παρέα του HFL.
Νάσο, Βάνα, Πηνελόπη, κρίμα που δεν μπορώ να σας κεράσω από κοντά.
Heart με πιάνεις αδιάβαστη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μέτριο οβάλ πυρίμαχο. Θα το μετρήσω το απόγευμα στο σπίτι και θα επανέλθω ακριβέστερη!
Χουανίτα, η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της Ρένας.
Mariak71, όντως δεν έχει καθόλου αλεύρι αυτή η συνταγή. Μη σε φοβίζει αυτό, αντίθετα γίνεται πολύ αφράτη. Η ποσότητα δεν είναι μικρή, 10 κομμάτια τα βγάζει σίγουρα. Αφού όμως οι καλεσμένοι σου είναι περισσότεροι, κάνε μιάμιση δόση. Καλή επιτυχία!

elie said...

Πορτοκάλι και σοκολάτα... τέλειος συνδυασμός. Αν είναι και σε καρυδόπιτα, ακόμα καλύτερα!

άλλη Αγγελική said...

Ειρήνη, είναι άλλη συνταγή, αφού έχει καινούριο συστατικό και μάλιστα σημαντικό.

Ρενάκι, εσύ την "έφτιαξες" τη φωτό, βρε θηρίο;

Rena said...

Και τη φωτο και την πίτα Αγγελικούλα η οποία είναι καταπληκτική, απλά εγώ την έφτιαξα με σοκολάτα γάλακτος κι όχι κουβερτούρα.

άλλη Αγγελική said...

Λοιπόν, την έφτιαξα! Πολύ καλή! Μπράβο Ειρήνη! Έγραψα σχετικά και στα σχόλια για τις μαρινάτες.

Anonymous said...

...Καλημέρα , Ειρήνη η καρυδόπιτά σου έκανε τις καλύτερες εντυπώσεις . Την εξαφάνισαν και ζητούσαν και δεύτερο κομμάτι...με βλέπω μες το Σ/κύριακο να την ξαναφτιάχνω....

Anonymous said...

Κορίτσια χαίρομαι που η ιδέα της καρυδόπιτας είχε τόσο θερμή ανταπόκριση. Και του χρόνου!
Heart, οι διαστάσεις του πυρέξ είναι 32x23.

heart n soul said...

Ειρήνη ευχαριστώ, αλλά θέλω και φωτό, εσάς με μεζούρα να μετράτε ταψιά:))

heart n soul said...

την έφτιαξα (μου βγήκε ένα στρογγυλό ταψάκι 23εκ.) εξαιρετική! μ'αρέσει που έχει σεμνές αναλογίες, συνήθως οι καρυδόπιτες είναι ένα κιλό καρύδια, 10 αυγά κλπ, αυτή είναι ό,τι πρέπει:)

Klelia said...

Εφτιαξα την συνταγη αλλα ήταν αποτυχία, θέλει παραπάνω αυγά, εγώ έβαλα 6 αντι για 4. Σε΄λίγο που θα βγεί απο τον φούρνο θα σας πώ αν τελικα πέτυχε ή όχι

Rena said...

Kλέλια, εγώ που την είχα φτιάξει έβαλα ακριβώς όσα λέει η συνταγή της Ειρήνης και μου βγήκε τέλεια. Το μόνο που είχα αλλάξει ήταν ότι έβαλα σοκολάτα γάλακτος. Περίμενε κι εσύ όμως να βγει από το φούρνο να δεις το αποτέλεσμα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...