Friday, March 06, 2009

Μυδοπίλαφο

.
Υλικά
2 κούπες ρύζι κίτρινο
3οο γρ. ψίχα μύδια (κυκλοφορούν κατεψυγμένα, θα τα αποψύξετε και θα τα ξεπλύνετε)
4 κούπες νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
300 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσει ρίχνετε το ρύζι και το γυρνάτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο. Αν βάλετε σκόρδο, το ρίχνετε κι αυτό να τσιγαριστεί. Ρίχνετε το νερό και τη ντομάτα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις μισοβράσει το ρύζι ρίχνετε τα μύδια, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και παρακολουθείτε μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό οπότε και προσθέτετε (ζεστό, έτσι;). Όσο το ρύζι "κρατάει" λίγο, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε λίγο να σταθεί.
Σερβίρετε το μυδοπίλαφο ζεστό, πασπαλίζοντας αν θέλετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ακόμα.
*Αν υπάρχει η δυνατότητα για φρέσκα μύδια, τα αχνίζετε χωριστά, πετάτε όσα δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα προσθέτετε κανονικά στο ρύζι.

Συνδυάστηκε με κατασκευή χαρταετού... εσωτερικού χώρου!
.

17 comments:

Penelope said...

Ellie, βάζοντας απλώς μια άλλη "διάσταση" στο υπέροχο τούτο φαγάκι προσωπικά θα έριχνα, αντί για 4 κούπες νερό, 2 κούπες λευκό κρασί και 2 νερό!

Το έχω κάνει και με ούζο, αλλά εκεί μιλάμε για πιο "εξτρίμ" γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Πολύ αρωματικό ωστόσο.

elie said...

Συμφωνώ και στις... δύο "διαστάσεις". Απλά δεν έχω πειστεί ακόμα πως όταν βάζουμε πολύ αλκοόλ στο φαγητό είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Ναι, το αφήνουμε να εξατμιστεί αλλά κρατάω μια "πισινή", δε θέλω να ρισκάρω ούτε στο ελάχιστο.

Διαφορετικά, συμπληρώνοντας, στην "διάσταση" του κρασιού το έχω κάνει και ριζότο, με τη γνωστή διαδικασία και το κατάλληλο ρύζι. Ποίημα!

Penelope said...

Πραγματικά αυτό δεν το ξέρω πόσο μπορεί να επιρρεάζει. Δεν έχει τύχει να το συζητήσω με κάποιον που να ξέρει ίσως κάτι παραπάνω από εμάς τους "ερασιτέχνες" σεφς. Δύο-τρεις φορές έχω βάλει 1/4 κρασοπότηρου σε βρασμό κοτόπουλο για τον Θοδωρή (για να μην μυρίζει "κοτοπουλίλα", έδωσε άρωμα μαζί με τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και δεν νομίζω πως επιρρέασε σε κάτι το παιδί. Αλλά πάλι τι να πω;

Anonymous said...

Με στεναχώρησες ....ντοματα στο μυδοπίλαφο ??? :)ρ

Βρηκα φρέσκα μυδια και εκανα και γω τις προαλλες :)

Γενικά τα μυδια θα πρεπει να αποφευγονται (η μεγαλη και συχνή κατανάλωση) απο παιδιά , εγκυες και θηλάζουσες μητέρες :(

Ειμαι κατά του αλκοολ σε φαγητό που θα φανε βρέφη και παιδιά .

elie said...

Οι σεφ διαβεβαιώνουν ότι το αλκοόλ, εφόσον το αφήνουμε να εξατμιστεί καλά, αφήνει μόνο άρωμα στο φαγητό και όχι οινόπνευμα. Παρ' όλα αυτά, έχω παρατηρήσει (στην πράξη) ότι το φαγητό είναι πιο βαρύ οπότε το αποφεύγω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (επαναλαμβάνομαι).

Λαμπρινή, καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Ως έγκυος και επί πολλούς μήνες θηλάζουσα, οι γιατροί μου είχαν απαγορεύσει -εκτός των άλλων- κάθε θαλασσινό, δια ροπάλου (!).
Σύμφωνα με οδηγίες της παιδιάτρου μας θαλασσινά απαγορεύονται και σε παιδιά κάτω των 3, επειδή είναι αλλεργιογόνα. Στη συνέχεια τα εισάγουμε αργά και με προσοχή στη διατροφή τους, πάντα σε μικρές ποσότητες και σταδιακά, με συνεκτίμηση του ιστορικού κάθε παιδιού.

elie said...

Γιατί σε στεναχώρησα κοριτσάκι με την ντομάτα; Με λεμονάκι το κάνεις εσύ;

Anonymous said...

Υπέροχο φαγάκι!
Κι εγώ βάζω τομάτα πάντως:)

ΕΛΕΝΑ said...

Aπό τα αγαπημένα μας φαγητά το μυδοπίλαφο, έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ elie μου, με ντοματούλα, μαϊντανό, κρεμμυδάκι, σκορδάκι, μόνο που ρύζι βάζω arborio.

Maria B. said...

Τι να πω ! Χαρμα οφθαλμών και αρωμάτων, μέχρι εδώ μύρισε Ελλη μου το φαγάκι σου.

Και εγώ περίπου ετσι το κάνω, να μην έχει πολλά ζουμιά να έχει μείνει με την ντοματούλα του!

Anonymous said...

Χα ! Τελικά εγω ειμαι η "ανάποδη"? :)ρ
Δεν με πειθετε , θα συνεχίσω να το κανω και να το τρωω χωρίς ντομάτα :)

kiki said...

Αγαπημένο φαγάκι και για μένα. Μέχρι και η κόρη μου το αγαπάει παρόλο που δεν τρώει ψαρικά!

Juanita La Quejica said...

Με ντομάτα ή με λεμονάκι, δοκιμάστε να προσθέσετε και πράσσα ψιλοκομμένα. Ταιριάζουν πολύ και δίνουν εξτρά γλύκα.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Εεεε ρε κάτι ευωδιέέέές !!!!
Κατ' αρχάς kiki δεν είναι ψαρικό είναι θαλασσινό...και γώ δεν τα πάω καθόλου τα ψαρικά, σαν την κοράκλα σου.
....σιγά μωρέ μην φάνε τα παιδιά αυτό και τους πειράξει το αλκοόλ...άντε τώρα μην γινόμαστε υποχόνδριοι...η κουλτούρα μας είναι στο κάτω-κάτω

Η ντομάτα αν είναι φρέσκια και χοντροκομμένη που να ξεχωρίζει στο πιάτο, τότε δεν μιλάμε για κοκκινιστό, αλλά "με ντομάτα"

heart n soul said...

κι εγώ φαν:)

Αγγελικη Ν said...

Και εγώ, και εγώ! Τελευταία, το προτιμώ με arborio!
Όσο για τα παιδιά μου, δεν το έτρωγαν μικρά, ούτε με απειλή... Πρόσεχα και εγώ για τις αλλεργίες! Για το κρασί σε λογική ποσότητα το έβαζα στο φαί, όταν ξεπετάχτηκαν κάπως!

Υπέροχη η φωτογραφία σπυρωτή!!

Νασος Παπαστυλιανού said...

heart n soul...δεν θέλουμε ανεμιστήρα ακόμα....

Nena said...

Ω, ναι του πάει λίγο κρασάκι ειτε είναι με ντομάτα, είτε είναι με λεμονάκι. Το arborio δε που λέει η Αγγελική Ν είναι τέλειο για τέτοιο φαγιτάκι. Σπέσιαλ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...