Friday, March 13, 2009

Λικέρ Πορτοκάλι

Με αφορμή μια συνταγή για μανταρινοτρουφάκια, της Κικής
, ξεκίνησα μερικές εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα να φτιάξω για πρώτη φορά στη ζωή μου λικέρ μανταρίνι. Το έφτιαξα, περίμενα υπομονετικά να γίνει και όταν ήταν έτοιμο το σούρωσα, δοκιμάστηκε και ήταν απλά εξαιρετικό. Μανταρινοτρουφάκια δεν έφτιαξα γιατί νόμιζα ότι χρειαζόταν μόνο το λικέρ ενώ στην πραγματικότητα έπρεπε να φυλαχτούν τα μανταρίνια. Αφού λοιπόν δοκιμάστηκε το πρώτο και ήταν κι επιτυχημένο είπα να φτιάξω κι ένα δεύτερο με πορτοκάλι αυτή τη φορά.

Χρειάστηκαν
300 γρ. ρακή
300 γρ. ζάχαρη
φλούδες από 4 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
7-8 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλλας

Τοποθέτησα σε ένα βάζο που κλείνει τα πορτοκάλια, έριξα τη ρακή στη συνέχεια τη ζάχαρη και τα κανελλογαρύφαλλα και αφού έκλεισα άφησα το βάζο μου υπομονετικά να με περιμένει 3 εβδομάδες. Κάθε τόσο το ενοχλούσα αναταράσσοντας το για να ανακατευτεί η ζάχαρη κι όταν βεβαιώθηκα από το χρώμα του (και βέβαια δοκιμάζοντας) ότι είχε τη γεύση που μου άρεσε το στράγγιξα και το μετέφερα στο μπουκάλι του. Όπως βλέπετε είναι πολύ απλή η παρασκευή του και αν αρέσκεστε σε λικεράκια σίγουρα αυτό θα σας αρέσει. Έχει πολύ όμορφα χρώμα και αφήνει στο στόμα πολύ έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού.
Στη φωτογραφία το λικέρ πορτοκάλι είναι στο ποτηράκι ενώ στο μπουκάλι είναι το λικέρ μανταρίνι, που βγήκε πιο σκούρο λόγω των περισσότερων κανελλογαρύφαλλων που είχα βάλει.

18 comments:

heart n soul said...

τώρα που πήρατε το κολάι ποιος σας πιάνει!:)

Rena said...

Χαχαχχαχα αυτο ξαναπες το Heart. Άσε που είμαι του καλύτερα να με ταίζεις παρά να με ποτίζεις...:)

heart n soul said...

καλόπιοτα ξέχασα να ευχηθώ:) θα βάλω κι εγώ μπροστά κάτι γιατί έχω ζουλέψει εδώ και καιρό:)

Rena said...

Merci!!! Να βάλεις να βάλεις και να μας δώσεις και συνταγούλα...γιατί κάτι άλλες όνομα και μη χωριό είναι πιο ζηλιάρες...χαχαχχα

kiki said...

Βρε, ούτε τώρα έκανες τρουφάκια;

kiki said...

Ξέχασα...από χρώμα σκίζει...

Νασος Παπαστυλιανού said...

Rena....και πόσο παραπάνω βάζουμε για το ...δοκίμασα?
Essential liqueur at home: 1.Cinnamon, 2.Lemon, 3.Plum, 4.Apricot, 5. Basil

Rena said...

Αχ Κική μου όχιιιι η ξεμυαλισμένη. Ευχαριστωωωωωώ!
Νάσο εξαρτάται τα γούστα...αν είσαι μερακλής βάλε άλλο τόσο :P

Unknown said...

Καλησπέρα....Ρένα!
Κι έλεγα ας ψάξω καμιά ιδέα στο διαδίκτυο,γιατί το σαββατοκύριακο,ήθελα να ασχοληθώ με λικεράκια.Κάτι σαν......"στον ουρανό σε γύρευα και στη γη σε βρήκα".
Που ΄να ήξερα,ότι θα το έβρισκα τόσο εύκολα.....
Μόνο μία διευκρίνηση θα ήθελα.
Το κλειστό βαζάκι,θα πρέπει να βρίσκεται σε σκοτεινό μέρος η'εκτεθειμένο στον ήλιο;Αυτόν τον λίγο......του χειμώνα;
Ξέρεις,εγώ πάω...με τα καλοκαιριά ποτάκια και ακόμη ψάχνομαι....στα χειμερινά.
Πολλά φιλιά......
Λία...

Anonymous said...

Η γιαγιά μου έφτιαχνε λικέρ και ιδιαίτερα πορτοκάλι όταν ήμουν παιδί. Αντί για ρακή πρέπει να έβαζε καθαρό οινόπνευμα. Αράδιαζε τα βάζα στο μπαλκόνι για να τα βλέπει ο ήλιος. Αλήθεια είναι απαραίτητο;
Τι μου θύμισες Ρένα μου. Θεωρούσαμε αυτονόητα κάποια πράγματα και δεν κρατήσαμε ποτέ τις συνταγές. Θα το φτιάξω έτσι για να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια.

Rena said...

Καλησπέρα Λία. Είδες συμπτώσεις καμιά φορά? Το βαζάκι δε χρειάζεται να είναι σε ήλιο. Ένα σκιερό μέρος κάνει. Εγώ το είχα σε κάποιο ράφι στην κουζίνα.

Σοφία έχεις δίκιο κι εμένα η δική μου έφτιαχνε βύσσινο και βερύκοκο αλλά ποτέ δεν κράτησα τις συνταγές. Ευτυχώς τις έχει η μητέρα μου. Όπως είπα και παραπάνω δε θέλει ήλιο. Όσο για τη ρακή εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό οινόπνευμα, τσίπουρο ή ακόμα και βότκα.

Φιλάκια και στις δυο σας :)

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσοχέρα μου!!
Δυο δυο τα λικεράκια τα έφτιαξες??
Και τι ωραίο χρώμα!!
Καλόπιοτα:))

Rena said...

Ευχαριστώ πολύ Λενάκι μου. Να σε κεράσω?

Juanita La Quejica said...

Καλόπιοτα!
Απλούστατο ακούγεται! Είχα την εντύπωση ότι για τα χειμωνιάτικα λικέρ που ωριμάζουν "εντός", χρειάζεται μετά η προσθήκη σιροπιού. Αλλά -αν κατάλαβα καλά- εσύ έβαλες μαζί το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα φρούτα, σε σκιερό χώρο και έγινε μια χαρά το ποτό τελικά. Θαυμάσια, γλυτώνουμε βήματα έτσι.

Rena said...

Ευχαριστώ πολύ Juanita μου. Έτσι ακριβώς..ούτε σιρόπια, ούτε τίποτα. Γρήγορα πράγματα :) Να κεράσω λικεράκι?

Anonymous said...

ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ.ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ Ή ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥΣ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΡΑΝΤΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΛΥΚΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ......ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ; ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΤΗΜΑΤΑΚΙ Ή ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ

Rena said...

Προσεκτική επιλογή φρούτων και καλό πλύσιμο.

Nena said...

Άσε που αισθάνομαι μπολιασμένη πια. Καμιά φορά θα φάω καλό, αγνό, φρούτο και θα πάθει η κοιλιά μου!
Πολύ "έξυπνο" λικεράκι. Μπράβο Ρενάκι. Του δίνεις και καταλαβαίνει. Πήρες καλή φόρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...