Thursday, March 26, 2009

..muffins ξανά

Βασική ζύμη για γλυκά muffins
· 240 γρ αλεύρι
· 1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
· 2 κουταλάκια κοφτά μπεικιν
· 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
· 80 γρ ζάχαρη
· 80 γρ βούτυρο
· 2 αυγά
· 200 γρ γιαούρτι
· βούτυρο για τα φορμάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά και κατόπιν όλα τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στα πρώτα. Βάζουμε τη ζύμη στα βουτυρωμένα φορμάκια έως τη μέση γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε για 20 λεπτά. Εναλλακτικά γεμίζουμε τις θήκες με τα ειδικά χαρτάκια και ψήνουμε εκεί (πάλι βουτυρώνουμε τα χαρτάκια).

Τα γλυκά muffins μπορούν να γεμιστούν με κομμάτια σοκολάτας, τριμμένο μήλο και κανέλλα, μπανάνες, κεράσια, σταφίδες, αμύγδαλα κλπ. Αν επιλέξουμε να κάνουμε muffins με μαρμελάδα ή ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας στο καθένα (αντί για νιφάδες) αυτά μπαίνουν αφού ρίξουμε τη ζύμη στις φόρμες για να μην κάτσουν κατά το ψήσιμο. Δηλαδή κάνουμε γουβίτσα και ρίχνουμε τη μαρμελάδα, ενώ τη σοκολάτα τη βάζουμε καρφωτά και μέσα.

Βασική ζύμη για αλμυρά muffins
Ότι και παραπάνω αλλά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης
Ίδια διαδικασία με τα παραπάνω. Ψήνονται επίσης σκέτα ή με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Αυτά που φτιάχνω συνήθως περιέχουν :
· φέτα
· ή κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, κρεμμύδι, φέτα,
· ή φέτα, ρίγανη, ελιές
· ή διάφορα αλμυρά χοντροκομμένα τυριά
· ή κίτρινα τυριά με μπέηκον

4 comments:

γαστεροπλήξ said...

θα πάρω ένα για το πρωινό μου καφεδάκι, μοσχοβολάνε

kiki said...

Αγαπημένα όπως κι αν γίνονται!

Αγγελικη Ν said...

Όσες συνταγές να αναρτηθούν λίγες θα είναι!

Μπορούμε να βάλουμε και διαφορετικά αλεύρια (ολικής άλεσης ή κουάκερ ή χωρίς γλουτένη ή καλομποκάλευρο), να προσθέσουμε σπόρους κολοκύθας, παπαρούνας ή ηλιόσπορους, να αρωματίσουμε με ξύσμα εσπεριδοειδών, ανθόνερο, ανθάκια λεβάντας κλπ

Crazy Tourists said...

Σούπερ!! Πρέπει να αγοράσω κι άλλα φορμάκια για muffin γιατί έχω μόνο τρία!! Μπαίνει στα προσεχώς η συνταγούλα!!!
Φιλιά

Τρελοτουρίστρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...