Friday, April 10, 2009

Σεφταλιές



1 κιλό κιμά χοιρινό
½ κιλό μπόλια από χοιρινό ή αρνί
100 γρ τρίμμα ψωμιού
2 κρεμμύδια ξερά
1 αβγό
ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ.μαϊντανό
1 κ.σ.ρίγανη
½ κ.σ. δυόσμο


Βάζουμε τη μπόλια στο νερό με λίγο λεμόνι για 1 ώρα για να ασπρίσει. Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το τρίμμα ψωμιού, τα κρεμμύδια λειωμένα στο μούλτι, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το αβγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βγάζουμε τη μπόλια από το νερό και τη στραγγίζουμε. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των σεφταλιών που θέλουμε να φτιάξουμε. Βάζουμε γέμιση σε κάθε κομμάτι μπόλιας και ψήνουμε στο φούρνο ή στο γκριλ.

9 comments:

Anonymous said...

Στα σεφταλιά δεν βάζουνε ποτέ ρίγανη.

Rena said...

Θα χαρώ λοιπόν να μας δώσεις την αυθεντική Κυπριακή συνταγή :) Επώνυμα όμως αν δε σε ενοχλεί.

Χάϊντη said...

Ρένα μου,
σε διάφορα μέρη της Κύπρου αν πας θα βρεις διαφορετικές συνταγές για σεφταλιές. Έχει δίκαιο η ανώνυμη φίλη για τη ρίγανη. Και απ΄ότι ξέρω, ούτε αυγό μπαίνει μέσα. Μια πολύ καλή συνταγή που έχω την παραθέτω:
1 kg κιμά χοιρινό
1/4 kg λίπος αρνιού (αυτό με φρικάρει)
ψωμί βρεγμένο με γάλα
πιπέρι
κανέλα
4 μεγάλα κρεμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη μαιντανό (το πολύ κρεμύδι και ο μπόλικος μαϊντανός δίνουν την γεύση)
mixed spices

Η εκτέλεση όπως την λες. Μπορούν να μπουν και στην κατάψηξη και να ψηθούν όταν τις χρειαστούμε.

Rena said...

Χάϊντη ευχαριστούμε για τη συνταγή. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές συνταγές. Έδωσα αυτή που φτιάχνω και γι αυτό ζήτησα την αυθεντική, αν την ήξερε ο ανώνυμος-η φίλος-η μας. Τα mixed spices που αναφέρεις τι ακριβώς περιλαμβάνουν?

Χάϊντη said...

Mixed spices = κανέλα, πιμέντο (μπαχάρι), μοσχοκάρυδο, αλεσμένα γαρύφαλα

Rena said...

Ευχαριστώ πολύ Χάϊντη για τη διευκρίνηση.

NASSOS said...

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ !
Η Κυριακή της δυσπεψίας έρχεται!!!!

kiki said...

Πολύ μ' αρέσει αυτό το μεζεδάκι!

Anonymous said...

Kyprios edo apo Ameriki.Stis sieftalies na valete keima hirino kremidi psilokomeno mpoliko,maidano mpoliko, kai alati piperi . Emena me aresoun piperates alla mporite na valete oso thelete yia yevsi. Mporite na tis psisete sto fourno alla sti sxara eine pio nostimes.Prosexte na min tis stexnosete. Panayiotis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...