Tuesday, April 21, 2009

Κέηκ βασική συνταγή κ.α.

Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη.
Ελπίζω να περάσατε όλοι πανέμορφα και να καταφέρατε να χαλαρώσετε. Είμαι σίγουρη ότι είσασταν εγκρατείς και γι αυτό σκέφτηκα να σας κεράσω ένα γλυκάκι για να ξεφύγετε από το πνεύμα της νηστείας και της εγκράτειας.

Υλικά
500 γρ. φαριναπ
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα. γάλα σκέτο ή ανάμικτο με χυμό πορτοκαλιού
4 αυγά
1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκάλι
400 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει και προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη διαδοχικά. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια ή το ξύσμα και σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα (τινάζουμε το περιττό αλεύρι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα καρύδια, ή/και σταφίδες ή/και κάντιτα (φρουτάκια ψιλοκομμένα έτοιμα)
Για κέηκ σοκολάτας προσθέτουμε στο μίγμα 4 κουταλιές της σούπας κακάο.
Κέηκ με γλάσσο σοκολάτας
2 κουβερτούρες των 125 γρ. η καθεμία
125 γρ. κρέμα γάλακτος

Λειώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε το κέικ.
Κέηκ με άχνη ζάχαρη & σταγόνες κουβερτούρας
Αφήνουμε το κέηκ να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό ή ένα dispenser. Αφήνουμε ως έχει, ή λειώνουμε μία κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε σταγόνες πάνω στο κέηκ σε τυχαία σειρά.

6 comments:

Benikos place said...

Χρόνια πολλά! Πολύ λαχταριστό το κέηκ!

mia maria said...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Ένα κέικ είναι ότι πρέπει τώρα!

Rena said...

Χρόνια πολλά παιδιά και πάνω από όλα χρόνια καλά! Κοπιάστε :)

Lydia said...

Χρόνια Πολλά με υγειά εύχομαι!

Τα κεϊκ λαχταριστά:)
Όσο αφορά την παρασκευή των κεϊκ εγώ πάντα ανακατέυω όλα τα στερεά υλικά εκτός από ζάχαρη (δηλ. αλεύρι, baking, κακάο, αλάτι ξεχωριστά σε μπολ)Μετά χτυπάω ζάχαρη με βούτυρο και προσθέτω ένα ένα τα αυγά (βούτυρο και αυγά πάντα σε θερμοκρασία δωματίου). Μετά προσθέτω μείγμα αλευριού και γάλα ή χυμό εναλλάξ τελειώντας πάντα με αλεύρι. Ψήνω σε θέση πάνω κάτω σε 170 ή 180 βαθμούς για 1 ώρα και κάτι ανάλογα.

dhmhtra said...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
Φιλιά

Νασος Παπαστυλιανού said...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε όλη την παρέα...Ρενάκι ΟΧΙ δεν ήμουν καθόλου εγκρατής, ούτε και πρόκειται σε τέτοιες μέρες...απο την άλλη Δευτέρα και πέρα, το συζητάμε. Προλαβαίνω λοιπόν να δοκιμάσω λίγο απο το κέϊκ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...