Sunday, May 03, 2009

Κατσίκι κοκκινιστό στο φούρνο

Ένα φαΐ για το Κυριακάτικο τραπέζι, που μαζεύει όλη την οικογένεια.
Κατσίκι ακόμα, μιάς και σε λίγο αρχίζουν τα πολύχρωμα ζαρζαβατικά και τα ψάρια.
Τι θα χρειαστούμε:
2 κιλά περίπου Κατσίκι σπασμένο σε κομμάτια για φούρνο
Λίγο Βούτυρο
1 ½ κιλό Πατάτες
2 Λεμόνια
1 κιλό Κρεμμυδάκια για στιφάδο
½ ποτήρι Κρασί άσπρο
1 πρέζα Ζάζαρη
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ½ Κ.σ. Πελτέ
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι

Πως το φτιάχνουμε.
Το νοστιμότερο κατσίκι, είναι το μεγάλο (2-3 χρονών) και μάλιστα η στέρφα.
Σας προτείνω να προμηθευτείτε μια σχάρα με ποδαράκια που θα μπαίνει στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Θα σας φανεί χρήσιμη γενικά.
Αφού πλύνετε και στεγνώσετε καλά το κρέας, το τοποθετείτε στην σχάρα που είναι στο μεγάλο ταψί, αλατίζετε παντού με μπόλικο αλάτι και το αφήνετε για κανά μισάωρο μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος στους 220°C. Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά.
Το βγάζετε και μαζεύετε σε ένα άχρηστο δοχείο όλο το λίπος που έχει μαζευτεί στο ταψί. Το ξανασκεπάζετε και το βάζετε στο φούρνο για άλλα 45 λεπτά.

Παράλληλα, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και σε μια απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Τηγανίζουμε τα κρεμμυδάκια για λίγο και προσθέτουμε το κρασί. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τον πελτέ διαλυμένο σε ½ ποτήρι νερό.
Πιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμυδάκια για 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες (αν βρούμε πατατούλες φρέσκιες τις πλένουμε απλά) και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις περιχύνουμε με το χυμό από τα λεμόνια. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και νερό ίσα να τις σκεπάζει. Βράζουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και ξαναχύνουμε ότι λίπος έχει μαζευτεί στο ταψί.
Αφαιρούμε την σχάρα και τοποθετούμε το κρέας στο ταψί. Βάζουμε τις πατάτες γύρω-γύρω να μην έχει κενά και ρίχνουμε από πάνω τα κρεμμυδάκια με την σάλτσα να πάει παντού.
Πιπερώνουμε, σκεπάζουμε το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο στους 200°C για μισή ώρα. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου, να χρυσίσει το κρέας και οι πατάτες.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Σαλάτα μαρούλι με κρεμμυδάκι και άνηθο, ή πράσινα φασολάκια με σκορδάκι και λαδόξιδο ο π ω σ δ ή π ο τ ε

Φρέσκο ψωμάκι και ένα καλό ξηρό λευκό κρασί θα κάνουν αυτό το Κυριακάτικο τραπέζι αξέχαστο!
Τη μέθοδο της σχάρας, την εφαρμόζω σε αρνί και κατσίκι. Στα 4 κιλά κρέας, βγάζω μέχρι και 1 λίτρο λίπος και έτσι το απολαμβάνω χωρίς τύψεις και άγχος!

5 comments:

Rena said...

Tι νόστιμο που φαίνεται! Γεια στα χέρια σου.

Royal Coconut said...

ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Νασσο μου λες και βλέπω το κατσικάκι της μαμάκας μου. Μόνο που για να μαι ειλικρινής πρροτιμώ το γάλακτος μέχρι το πολύ 6 μηνών... αλλά γούστα είναι αυτά! Όσο για την σχάρα θα συμφωνήσω μαζί σου. Απαραίτητη στην κουζίνα σε κάθε περίπτωση. Εγω την βρήκα στο ΙΚΕΑ μαζι με ταψί.

Juanita La Quejica said...

Γεια στα χέρια σου! Ετσι χωρίς πολλά λίπη και με λαχανικά, μπορούμε να το ευχαριστηθούμε και όσοι δεν είμαστε φανατικοί του αρνιού και του κατσικιού. Ετσι μάλιστα!

Vana said...

Γεια στα χέρια σου Νάσο:)
Αυτό με το ταψί πολύ χρήσιμο όντως!

elie said...

Μερακλίδικα το έφτιαξες Νάσο. Μ' αρέσει πολύ και η ντοματούλα στο φούρνο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...