Friday, May 01, 2009

Gnocchi ή Νιόκι τα πανεύκολα

Καλό Μήνα!!!! Μιας και ο καιρός εδώ δεν είναι για βόλτες στην εξοχή, είπα να κάτσω σπίτι και να μαγειρέψω.


Δεν ξέρω πόσοι δοκίμασαν να τα κάνουν μόνοι τους και πόσοι τα πετύχαν με την πρώτη προσπάθεια. Εγώ πάντως άργησα αρκετά μέχρι να τολμήσω. Το καλό είναι ότι μου πετύχαν με την πρώτη. Αλλιώς ίσως και να μην ξαναδοκίμαζα. Μάζεψα αρκετές συνταγές, εκανα ένα συνδυασμό απο όοοοοολες αυτές και ειδού το αποτέλεσμα! Υπέροχα Νιόκι που δεν έχουν ζηλέψουν τιποτα από τα αγοραστα η τα αυθεντικά ιταλικά. Το αν θα τα σερβίρετε με σάλτσα σαν ζυμαρικό ή σαν συνοδευτικό κάποιου κρέατος εξαρτάται από εσάς. Η αγαπημένη μου πάντως βερσιον είναι με σάλτσα Μπολονέζε..... επίσης λίγο πειραγμένη!

Λοιπόν, για 4 μερίδες περίπου χρειαζόμαστε

Μισό κιλό πατάτες

3 κρόκους αυγών

200 γρ Αλεύρι

50 γρ Σιμιγδάλι χοντρό

80 γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τς ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από την πρέσσα του πουρέ. Τις αφήνουμε για λιγο να κρύώσουν και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, χρησιμοποιώντας όχι τα δάχτυλα αλλά το κάτω μέρος της παλάμης, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολάει στα χεράκια μας. Αν χρειαστει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλευρι.

Για να πλάσουμε τα Νιόκι,κόβουμε κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μακριά κορδόνια με περίπου 15 μμ διάμετρο. Κόβουμε κομματάκια περίπου 2 εκκ. και τα πατάμε είτε με την ανάποδη του πιρουνιού η πάνω στον τρίφτη για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό τους σχέδιο. Τα ρίχνουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα βγάζουμε με το που θα ανέβουν στην επιφάνεια.

Εδώ να πώ ότι το καταλληλότερο είδος πατάτας για τα Νιόκι είναι η πατάτα που χρησιμοποιούμε και στον πουρέ. Θα την αναγνώρίσετε απο το ανοιχτό καφετί χρώμα της φλούδας και την άσπρη σάρκα. Δυστυχώς όσο και να ψαξα στο νετ δεν βρηκα πως λέγεται στα ελληνικά.

Σαν δεύτερο να πω ότι το σιμιγδάλι πρέπει να είναι χοντρό. Το ψιλό είναι μόνο για γλυκά!


Για οσους θέλουν η συνταγή για την Μπολονέζε μπορούν να την βρουν στο άλλο μου στέκι.




15 comments:

Rena said...

Καλό μήνα! Πολύ ωραία, αλλά έχω απορία για τις πατατούλες. Ποιες είναι αυτές για πουρέ? Έχουν καμιά διαφορά από τις άλλες. Μέχρι τώρα δεν έμαθα και δεν είδα πουθενά ότι είναι διαφορετική η χρήση τους ανάλογα με το τι θα φτιάξουμε. Η "φύτρα" τους, το είδος τους ναι, αλλά η χρήση? Δηλαδή άλλες για πουρέ άλλες για τηγανητές και πάει λέγοντας?
Και κάτι ακόμα, οι φωτογραφίες σου αδικούνται έτσι μικρούλες και είναι τόσο λαχταριστές όταν τις ανοίξεις...
Όσο για την πειραγμένη μπολονέζ σου θα τη δοκιμάσω σίγουρα. Καλά να περνάς κοριτσάκι :)

Royal Coconut said...

Kalhspera koritsaki mou,

tha tokoitakso auto me tis foto opos kai me tis rammatoseires pou muo kanoun provlmata kai alazoun apo mona tous.
oso gia tis patates, nai yparxoun polla kai diaforetia eidh alla diakrinei kyrios anamesa se dyo. Autes pou einai gia salates px kai autes pou einai gia poure. H germania h kateksoxhn euroikh xora ths patataw opote otna pas sto super market ta difora eidh nai hdh xorismenase kathgories. Tha proathiso na vro perissoteres plhrofories apo ena ellhna mageia pou ksero kai tha epanertho!
Filia polla

Anonymous said...

ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Λίγο ζόρικο το ακούω η μου φαίνεται; τα έχω φάει μα δεν τολμώ να τα κάνω μόνη μου!

Royal Coconut said...

Axtida mou se plhroforo oti einai paneukola! Apla tolma! Mia sumboulh mono. Poloi kanoun to lathos kai lionoun tis patates sto mplenter! Mega lathos giati etsi exeis kolla kai oxi poure! To shmantiko einai sto zymoma na exeis mia euplasth zumh pou na mhn kolaei sta xeria. Sa na ftiaxneis psomaki.... Pao na psakso gia tis patates :))

Νασος Παπαστυλιανού said...

froufrou καλό μήνα.
Πολύ ωραία η πρότασή σου. Πριν απο καιρό είχα δοκιμάσει κάτι ανάλογο, αλλά δεν ξέρω τι έφταιξε και μου βγήκαν άψητα, βαρειά και με έντονη αλευρίλα! Τα φτιάχνεις συχνά?

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ρένα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατάτας που η κάθε μιά έχει την δική της προτεινόμενη χρήση.

Royal Coconut said...

Kalhmeroudia! Nasso mou nai ta ftiaxno arketa syxna mporo na po! Opos anefera kai parapano ta serviro syxna kai os synodeutiko se kreata me saltses.
oso gia thn aleurila, na prosekseis thn analogia patatas-aleuriou. H zymh na mhn einai poly sftixth kai na thn afhseis na ksekourastei ligo. leo thn epomenh fora puo tha ta kano na me kinhmatografhso kai na sas to anevaso :)
kalhmeroudia sas kai pali!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Εεεεευχαριστώ καλή μου froufrou!!

Royal Coconut said...

Tipota xryso mou!!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Λοιπόν...θα έσκαγα αν δεν έβρισκα τι μου είχε φταίξει. Μόλις επέστερψα, έψαξα τις σειμειώσεις μου και βρήκα:
1. Δεν είχα βάλει αυγά
2. Δεν είχα βάλει σιμιγδάλι

Ολοταχώς λοιπόν για σπιτικά νιόκι a la froufrou!!

Royal Coconut said...

Kalh epityxia xryso mou!!!

Juanita La Quejica said...

Στείλε μια γαβάθα και προς τα μέρη μας! Τα λατρεύω τα νιόκι και τα έτοιμα που παίρνω από ψυγεία είναι συνήθως τελείως άνοστα.
Οσες φορές είχα επιχειρήσει στο παρελθόν να φτιάξω νιόκι (που συνήθως τα προτιμώ ή με πέστο σπιτικό ή με φρέσκα κρεμμυδάκια σωταρισμένα με κάποιο μυρωδικό, μπόλικο φρέσκο πιπέρι και λίγη κρέμα γάλακτος) δεν μου πετύχαιναν, έβγαιναν πολύ στεγνά ή πολύ συμπαγή.
Μια φίλη Βαυβαρέζα μου είχε πει το μυστικό που αναφέρεις και εσύ Φρουφρού, ότι αφενός δεν κάνουν όλα τα είδη πατάτας (που όμως εμείς εδώ δεν ξέρουμε ποιά είναι τα καταλληλότερα) και αφετέρου αυτό με το πρες πουρέ και την μουλινέττα ή το μπλέντερ. Μεγάλη διαφορά! Η φίλη μου είχε κάνει τεστ για να μου δείξει τί εννοούσε και είχε φτιάξει μια μικρή δόση που είχε τρίψει την πατάτα στην μουλινέττα και ήταν όπως το περιγράφεις, κολλώδης.

Royal Coconut said...

Loipon, rothsa ena filo edo sthn douleia pou einai palios zaxaroplasths kai mageiras kai muo eipe oti h patata puo einai katalhlh gia poure, pea to oti exei poly anoixtoxromh flouda kai asprh sarka, opos anefera kai parapano, otna thn kopseis sta dyo kai tripseis ta dyo kommatia metaksy tous, afrizei! THn allh fora puo tha pate gia patates sthn agora dokimaste to :)

Nena said...

Α βρε froufrou! Πολύ μ αρέσουν τα νιόκι σου αλλά και όλο το άλλο σου στέκι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...