Wednesday, September 23, 2009

Καρυδόπιτα με τρούφα ή άνευ

Η φίλη μου η Βιβή μας κερνάει σήμερα μια πεντανόστιμη καρυδόπιτα, που την ξέρει από τη μητέρα της. Είναι από τις λίγες καρυδόπιτες που δοκίμασα και γίνεται τόσο αφράτη. Αλλά επειδή φτιάχνοντας την έκανα μερικές αλλαγές θα σας δώσω και τις δύο συνταγές για να δοκιμάσετε όποια θελήσετε.
Υλικά
- 1 κούπα ζαχάρη
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 2 κούπες καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 1 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
- 1 1/2 κούπα γαλέτα
- 1 1/2 κούπα αλεύρι
- 5 αυγά
- 1 κ.γ σόδα
- 3 κ.γ μπέικιν
- 2 κ.σ κονιάκ
για το σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά... Ρίχνουμε το γάλα,τα
καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρύφαλα...
Βάζουμε και τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ...
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη γαλέτα και το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μίγμα
ανακατεύοντας ελαφρά...
Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι...Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς...
Βράστε για 5 λεπτά το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει...
Σιροπιάστε τη καρυδόπιτα ζεστή.
Καλή επιτυχία...την όρεξη την έχουμε σίγουρα...
Βιβή

Η δική μου τροποποίηση
Χρησιμοποίησα 2 αυγά αντί για 5 και συμπλήρωσα τα απαιτούμενα υγρά με 2 φλιτζάνια νερό. Αντί κονιάκ έβαλα λικέρ πορτοκάλι. Στο μίγμα πρόσθεσα 250 γρ. μαύρη τρούφα σοκολάτας κι αντικατέστησα τη ζάχαρη με γλυκαντικό.

Δοκιμάστε όποια από τις δύο προτιμάτε, δε θα απαγοητευτείτε.
Συνταγή για καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας έχουμε και από την Ειρήνη μας εδώ

Kαρυδόπιτα
με σοκολάτα κι άρωμα πορτοκάλι

11 comments:

mia maria said...

Θα δοκιμάσω τη δική σου για πιο ελαφριά. Δεν έχω κάνει ποτέ γλυκό με γλυκαντικό. Οι αναλογίες είναι ίδιες; Και μιλάμε για ζαχαρίνη ή φρουκτόζη;

Rena said...

Έβαλα Slim Line Ζωγράφος. Υπολόγισε λίγο παρακάτω(π.χ αντί 1κούπα ζάχαρη βάλε λίγο παραπάνω από μισή)από ότι στην κανονική συνταγή, γιατί βάζουμε και την τρούφα με το σιρόπι (διαφορετικά με αυτό το γλυκαντικό τηρώ ίση αναλογία).

mia maria said...

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Crazy Tourists said...

Μιαμ μιαμ!!!

Τρελοτουρίστρια

Betty's Cuisine said...

Χρόνια τώρα φτιάχνω την πρώτη εκδοχή της καρυδόπιτας, είναι γεγονός ότι είναι λίγο βαριά αλλά πεντανόστιμη. Την επόμενη φορά σημειώνω να φτιάξω την δική σου συνταγή... Είναι πάντως από τα καλύτερα γλυκά νομίζω, και την ίδια άποψη έχει και η οικογένειά μου...

kiki said...

Θα υποκύψω! Με απειλώ!

Polythema said...

Ρένα, όταν λες γαλέτα εννοείς τριμμένη φρυγανιά; Αυτή που χρησιμοποιούμε για το πανάρισμα;
Η τροποποίησή σου μου δίνει ιδέα για άλλη τροποποίηση: σκέφτομαι να δοκιμάσω να βάλω μέλι αντί για ζάχαρη και χυμό πορτοκάλι αντί για νερό και γάλα.
Άλλη ερώτηση: με 2 αυγά αντί για 5 γίνεται το ίδιο αφράτη;
Νομίζω την Κυριακή θα κάτσουμε με τα παιδιά να σπάσουμε καρύδια :-)
Γιάννης

Rena said...

Nα τη δοκιμάσετε θα σας αρέσει πολύ.

Γιάννη ναι φρυγανιά τριμμένη εννοώ. Γίνεται πολύ αφράτη δε φαίνεται ότι δεν έχει τόσα αυγά. Καλή επιτυχία αν τη φτιάξετε.

ΑΧΤΙΔΑ said...

ΠΩ ,ΠΩ! Υπέροχο γλυκό, να πάρει η ευχή άρχισα δίαιτα..αλλά είδα τη συνταγή για τα αλμυρά κουλουράκια και θα την κάνω για τη μαμά μου που έχει ζάχαρο και θέλει κάτι αλμυρό.

Polythema said...

Λοιπόν, τη φτιάξαμε και βγήκε πολυ καλή παρά τις έξτρα τροποποιήσεις. Μάλλον είναι ανθεκτική συνταγή, σηκώνει αλλαγές. :-)
Λοιπόν, αντί για ένα φλυτζάνι γάλα και 5 αυγά, έβαλα δύο φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι και 3 αυγά. (και για να μην κόψουν τα αυγά έριξα πρώτα τη γαλέτα, τα καρύδια και το μισό αλεύρι, μετά τα δύο φλυτζάνια πορτοκάλι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι).
Επίσης αντί για ένα φλυτζάνι ζάχαρη έβαλα 1/3 φλυτζανιού μέλι κι 1/3 ζάχαρη.
Και τέλος έτριψα μέσα 100γρ κουβερτούρα γιατί μόνο τόση είχε μείνει από το προηγούμενο γλυκό.
Ιδού μια φωτογραφία του αποτελέσματος.

Rena said...

Mπράβο Γιάννη, καλοφάγωτη! Χαίρομαι που σου άρεσε, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω κι εγώ με χυμό πορτοκάλι ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα. Η φωτογραφία σου λαχταριστή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...