Saturday, December 11, 2010

Τσουρέκι με λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με λεμόνι

Το έχω ξαναπεί οτι οι ζύμες είναι η αδυναμία μου. Αυτό το τσουρέκι είναι ιδανικό για να συνοδέψει τσάι...
Με αφορμή τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν, το επαναδημοσιεύω εδώ.

Υλικά:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια και 1/2 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
75γρ βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
2 αυγά θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη:
250γρ λευκή σοκολάτα
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
Αμύγδαλο εφιλέ.

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο για να λειώσει - να μην κάψει – αν κάψει αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ, να γίνουν μια μάζα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Πρέπει να είναι ζύμη όχι πολύ σφικτή, που να κολλάει σχεδόν στα χέρια. Αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε, βουτυρώνουμε τον πάγκο και τα χέρια και πλάθουμε ένα μπαστούνι που το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και το βάζουμε στο καλυμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε στην κάτω θέση του φούρνου και ανάβουμε στους 180, αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήνουμε για 35’-40’ από την στιγμή που ανάβουμε το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπαιν μαρί μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα. Μόλις κάψει και λειώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λειώσει και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Καλύπτουμε το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε και με αμύγδαλο εφιλέ (που ξέχασα οτι δεν είχα και... δεν είχα).

4 comments:

Ελπινίκη said...

Τι μου κανεις βραδυνιατικα, με αυτες τις φωτο...
Θελω να δοκιμασω να κανω κατι τετοιο για βασιλοπιτα φετος, οι οδηγιες σου μ αρεσουν, οποτε μαλλον θα το επιχειρησω...

Anna A. said...

Nostimo! Love how you shaped the tsoureki kai tin epikalipse!

Katerina ante portas said...

Εντυπωσιακό! Μπράβο Αρχοντία ~ (παρότι και μας βάζεις σε πειρασμούς!)

Rena said...

Πράγματι εντυπωσιακό και η επικάλυψη ιδιαίτερη. Καλές γιορτές!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...