Sunday, December 03, 2006

Σκεπασμένο Μηλόκεκο

Πολλά τα μήλα φέτος ….όσα κι αν τρώμε κάθε μέρα, δεν λένε να τελειώσουν.
Και πριν αρχίσουν κι αργοπεθαίνουν , είπα να τα κάνω ευθανασία …κάθε βδομάδα και μερικά στην πυρά!!! Σήμερα τα σκέπασα μάλιστα …λες και θα τα 'στελνα στην Αρκτική.
Ας δούμε όμως τι έγινε με το :

ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΗΛΟΚΕΚΟ
500 γρ αλεύρι
300 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι

1 κιλό σχετικά μικρά μήλα
½ λεμόνι τον χυμό του
4 κ.σουπ. μαρμελάδα (ο,τι να ‘ναι)
50 γρ.χοντροκοπανισμενα ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. σταφίδες
1 κροκαδι αυγού
Και άχνη ζάχαρη

Άντε ν' αρχίσουμε!
Όλα τα υλικά τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεια.Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα , τα χωρίζουμε στη μέση και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν απ την αναμονή (δεν μαυρίζει μόνο το μάτι μας….)
Από την ζύμη παίρνουμε το 1/3 και το βάζουμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο το στρώνουμε με τα χέρια μας σε φόρμα με σούστα (26-28 εκ.) και τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι τα τοιχώματα της φόρμας, γύρω στα 2-3 δάχτυλα ύψος.
Αλείφουμε την βάση με την μαρμελάδα και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Πάνω τους στρώνουμε τα μήλα με την καμπούρα επάνω.
Εκείνο το 1/3 της ζύμης; Το θυμάστε; Το βάζουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα μεμβράνης και το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να πάρει το σχήμα και το μέγεθος της φόρμας.
Αφαιρούμε το ένα φύλλο της μεμβράνης και καπακώνουμε τα μήλα …Μετά τραβάμε και την άλλη μεμβράνη.
Το κροκαδι το χτυπάμε λίγο με 1 κ.σουπ. νερό και αλείφουμε το γλυκό.
Σε προθερμαινομενο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°
Το κρύο γλυκό το πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη.

(εδώ με τραβολογούν ....πάω να κόψω το γλυκό!)
Καλή επιτυχία!

Νέλλη

12 comments:

Anonymous said...

Νέλλη, η συνταγή ωραιοτάτη, κρίμα που δεν μπορώ να σε τραβολογήσω κι εγώ :P

όσο για τις φωτογραφίες, είναι όλα τα λεφτά!

άντε να στρωθώ στη δουλειά κι εγώ η τεμπέλα..

Olivi Nina said...

φαινεται καταπληκτικο...και μονο που σκεφτομαι τα μηλαρακια απο κατω να ακουμπουν σε μια γλυκια στρωση μαρμελαδας και τις σταφιδες και τα αμυγδαλακια..και τι δεν θα εδινα για ενα κομματακι μαζι με τον πρωινο καφε..
μπραβο nelly...

Anonymous said...

Είδες τι μας φτιάχνει η Νελλούκο μας; Μετά απορώ εγώ ΠΩΣ πήρα εναμιση κιλό σε μια βδομάδα στη Γερμανία....

nyctolouloudo said...

όσες φορές πήγα να ανοίξω φύλλο μέσα σε μεμβράνη δεν μπόρεσα. μου κολλάει και τσαλακώνεται η μεμβράνη. υπάρχει κάποιο μυστικό;
( και εγώ το ίδιο όνομα έχω και μένω στο Βερολίνο )

Anonymous said...

Ευτυχώς που υπάρχει στο ψυγείο και με περιμένει φουντουκόπιττα σπέσιαλ φτιαγμένη για μένα από τα χρυσά χέρια της Νένας και έτσι γλύτωσα το υπογλυκαιμικό σοκ.
Τί όμορφα που σου βγαίνουν τα γλυκά Νέλλυ! Υπέροχα.
Καλορίζικη κιόλας, καλώστην και σαν "επίσημο" μέλος, χαχα!

Anonymous said...

Witch δεν ειναι μονον η φωτο καλη...το κεκακι ειναι πραγματικα μια πανδαισια γευσεων, οπως καλα το φανταστηκε η Νινα, που την ευχαριστω για το μπραβο της και ...κριμα που δεν μπορω να στειλω σ ολες απο ενα κομματτι με λιγη σαντιγυ.

ΚΙΚΗ!!! την άλλη φορα που θα'ρθεις θα σε ταίζω αγρια χορτα απ το χωραφι!!!! Και θα τα μαζευεις και θα τα καθαριζοπλενεις και θα τα μαγειρευεις. ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΣ!!!

Μεθυσμενα χρωματα (ξερω και μεθυσμενα τραγουδια)...δεν υπαρχει μυστικο νομιζω.Ισως να ειναι η ζυμη για κανα μισαωρο στο ψυγειο;να μην ειναι και πολυ σφιχτη;Θες να δοκιμασεις αυτην;Δεν ειναι δυσκολη.
Το ιδιο ονομα; εχουμε το ιδιο ονομα;Μενω Φρανκφουρτη.

Χουανιτα...φχαριστω για το καλωσορισμα, νοιωθω τιμη και χαρα να ειμαι σε τουτη την γλυκεια συντροφια!!!
Οσο για τα γλυκα που πετυχαινουν ...εγω βγαλει κατι τερατααααααα....ευτυχως ο κουβας ειναι παντα διπλα μου!!!

Anonymous said...

ΜΗΝ την πιστεύετε!!! Όλα όσα φτιάχνει είναι τέλεια! Κι έχει και μια κουζίνα ΑΨΟΓH, με όοοοοοοοοοοοοοολα τα συμπράγκαλα που μια νοικοκυρά έχει ανάγκη. Την κάθε κατσαρολίτσα, τηγανάκι, σπάτουλα, φόρμα κλπ, κλπ. Το κάθε πράγμα διαφορετικό για την κάθε πρείπτωση.
Όταν ήμουν στη Γερμανία, ξέρετε που μας άρεσε να πηγαίνουμε με τη Νέλλη μέσα στα πολυκαταστήματα; Στα είδη κουζίνας!!!Και τι είναι αυτό, και τι είναι εκείνο... Ώωωωωρες μέσα τα είδη κουζίνας!!!
Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση με τη Νέλλη στην κουζίνα της είναι ότι κάνει "σφαίρα" τα πάντα. Για πότε ετοίμαζε φαγητό, για πότε παίζανε 3 κατσαρόλες μαζί.... Χαμπάρι δεν έπαιρνες. Κι εγώ κάνω πολύ γρήγορα, αλλά ήταν απόλαυση να τη βλέπεις!
Μεθυσμένα χρώματα, ώστε Βερολίνο...ήμουν σίγουρη, στο είπα και στο μπλογκ σου, ότι είχες σχέση με Γερμανία...

Juanita La Quejica said...

Λέτε να οργανώσουμε εκδρομή για "εκπαιδευτικούς λόγους" στα μέρη της Νέλλης; Δεν είναι κακή ιδέα!

Juanita La Quejica said...

Παιδιά, μην με ακούσει η Κική και με μαλώσει... τα λέω σιγά σιγά! Αυτά τα μηλαράκια τα όμορφα και στρουμπουλά στο κέϊκ της Νέλλης, με τί σας μοιάζουν; Δεν θυμίζουν λίγο... καλά, δεν το λέω γιατί θα με μαλώσει η στριμμένη και θα με πει σεξίστρια!

Anonymous said...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!

Anonymous said...

Κέντησες, Νελλάκι! (Και χωρίς αντίχειρες!)

Penelope said...

Να γράψω πως μου βγήκε εξαιρετικό Νέλλη. Η ζύμη έγινε πολύ καλή αν και χρησιμοποιήσα λιγότερη ζάχαρη, μιας και ήθελα να μοιώσω την γλύκα (για να φυλάγομαι λιγάκι, είχε και την μαρμελάδα). Μήλα & Αχλάδια μαζί και αντί για αμυγδαλάκι τριμμένη ψύχα από Φυστίκια Αιγίνης (ανάλατη).
Εξαιρετικό. Μοσχομύριζε το σπίτι και εδώ δεν είχα κανένα πρόβλημα με τις οσμές. Τι άτιμο μωρό, θα είναι τούτο :-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...