Wednesday, December 06, 2006

Γαλοπούλα γεμιστή (όπως την φτιάχνουμε στην Σάμο)

Καλά τα γλυκά δεν λέω ειδικά για μένα την γλυκατζού, αλλά είπα να καθήσω να σας γράψω πως φτιάχνουμε εμείς την γέμιση βασικά του κατσικιού και μετέπειτα της γαλοπούλας στην Σάμο. Η οποία απ’ όσο έχω ψάξει και έχω ακούσει μόνο σαμιώτικη δεν είναι αλλά την χρωστάμε στις νοικοκυρές Σμυρνιές που είρθαν στο νησί.
Λέω του κατσικιού γιατί από κει ξεκίνησε αυτή η γέμιση και την έφτιαχναν το Πάσχα.
Και επειδή τα παλιά χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να πάρουν μισό κατσίκι ώστε να γεμίσουν ολόκληρη την κοιλιά, έπαιρναν την μια μεριά του κατσικιού από την κοιλιά μέχρι το λαιμό χωρίζαν την πέτσα – κρέας από τα παιδάκια και γέμιζαν. Το κάνουν βέβαια και σήμερα αν δεν θέλουν πολύ ποσότητα φαγητού.

Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 2 με 2,5 κιλά περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για γεμιστά
μισό κιλό κιμά χοιρινό περίπου (μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο κιμά θέλετε μέσα)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φακελάκια κουκουνάρι
10 με 15 κόκκους μπαχάρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί άσπρο κατά προτίμηση
10 – 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (και εδώ αυξομειώνεται την ποσότητα)
Αλατάκι και πιπεράκι.

Εκτέλεση
Παίρνετε το πουλί, τον γάλο ή τον διάνο (όπως λένε στην Σάμο) το πλένετε το καθαρίζετε, του δείχνετε αγάπη, φροντίδα και προδέρμ, ένα πράγμα.
Εάν έχει μεγάλο άνοιγμα στην κοιλιά (που θα χει) το ράβετε και αφήνετε μια τρύπα που να χωράει το κουτάλι σας για την γέμιση. Παίρνετε λοιπόν βελόνα και κλώστη, κλώστη και βελόνα, γρήγορα, παίρνετε και ανάλογο ύφος, και της σιγομουρμουρίζετε γλυκόλογα για το πόσο όμορφη και στρογγυλή πουλάδα θα γίνει.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 4 κουταλιές περίπου λάδι (μπορείτε και λιγότερο γιατί όπως και να το κάνουμε ο χοιρινός κιμάς το διαθέτει το λιπάκι του ο άτιμος) και τσιγαρίζετε το κρεμμυδάκι μέχρι να γίνει διάφανο, ρίχνετε τον κιμά και αφού πιει τα υγρά του, σειρά έχει το κουκουνάρι, να ρίξει κι αυτό κανα δυο τρεις βόλτες μέσα στο τηγάνι, μετά μπαίνει το ρυζάκι, τα μπαχάρια αλατοπιπερώνετε κατά βούληση ρίχνετε το κρασάκι, βάζετε λίγο νεράκι και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Το σκεπάζετε και το αφήνετε λίγο. Εγώ το αφήνω μέχρι να κάνω ένα τσιγάρο με ραχάτι και να πλύνω και κανα πιατικό που μαζεύτηκε από την προετοιμασία. Γεμίζετε το πουλί πάλι μιλώντας του τρυφερά αλλά φροντίζετε ώστε να μείνει περιθώριο γιατί το ρυζάκι θα φουσκώσει, και όσες σόδες και να πιει μετά πάλι φουσκωμένο θα μείνει. Η γέμιση που θα περισσέψει, γιατί θα περισσέψει που θα πάει γεμίζετε την πέτσα που είναι γύρω από τον λαιμό του πουλιού και την ράβετε και αυτήν. Κλείνετε και την κοιλιά. Στολίζετε το ταψάκι με πατατούλες ρίχνετε λαδάκι λεμονάκι και λίγο νεράκι αλατάκι πιπέρι, και βάζετε στον φούρνο. Το ψήνετε σε χαμηλή φωτιά αν θέλετε σκεπάζετε το ταψί με αλουνομινόχαρτο και το βρέχετε με τα υγρά του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

7 comments:

Maria M said...

Η φωτογραφία μου που πήγε? οεοοοοοοο?

Anonymous said...

Έτσι ντε! Όλο γλυκά βλέπαμε...
Χαιρετισμούς στη Σάμο (13 μήνες έκανα εκεί, τους 6 στην Ψιλή Άμμο όταν δεν υπήρχε καν τουρισμός εκεί...)

Juanita La Quejica said...

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα! Μας "ζάλισαν" οι λιχούδες με τα γλυκά, ανέβηκε το ζάχαρο στα ύψη και πάνε και τα δοντάκια, μια περιουσία στον οδοντίατρο μπας και σώσουμε τίποτα.
Να είσαι καλά Μαρία!
(Είχες φωτογραφία; Την είδες μέσα στο κείμενο; Καμιά φορά δεν εμφανίζεται και πρέπει να σβήσεις cookies και history για να εμφανιστεί. Αν θες στείλτην μου με email και την βάζω εγώ.)

Maria M said...

Ευχαριστώ πολυ Χουανίτα, στην έστειλα ήδη!!!

Γιάννη ελπίζω να σου φέρθηκαν καλά οι Σαμιώτες σαν φανταράκι, κι όσο για την Ψιλή Άμμο την είδες στα καλυτερά της γιατί αμα την δεις τώρα................. δεν θα την γνωρίζεις δυστυχώς, το μόνο που έμεινε ίδιο είναι η Τουρκία απέναντι σε απόσταση αναπνοής.

Anonymous said...

Πολλή καλή συνταγή. Ωραία γέμιση! Σλουρπ!

Hungry For Life said...

Μαρία, δεν λάβαμε τίποτα στο yahoo. Πού την έστειλες;

Katerina ante portas said...

Kαλή, πολύ καλή η ..σαμιώτισσα γαλίς! Καλή συνέχεια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...