Wednesday, December 06, 2006

Χρόνια Γλυκά και Ευτυχισμένα!

Από μικρή είχα αδυναμία στον πατέρα μου. “Εκείνος που κάθεται όπως μπαίνεις δεξιά, με το μουστάκι και τα γυαλιά”, έδινα οδηγίες για να τον βρει κάποιος στο γραφείο. Κανονικά θα έπρεπε να πω “Η πιο γλυκιά και ταυτόχρονα σοβαρή φυσιογνωμία που υπάρχει στο χωριό”.
Είναι ένας άνθρωπος με απεριόριστα αποθέματα αγάπης, καλοσύνης, αξιοπρέπειας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τα πάντα για να είμαστε ο αδερφός μου κι εγώ καλά, να μη μας λείπει τίποτα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μας έχει διδάξει τόσα πολλά πράγματα με τη συμπεριφορά του. Αποτελεί για μας το παράδειγμα προς μίμηση, χωρίς να έχει προσπαθήσει κιόλας.
Ο μπαμπάς μου λοιπόν πάντα κάνει ό,τι καλύτερο για μας. Από τις σπουδές μέχρι το φαγητό. Ειδικά με το φαγητό έχει ιδιαίτερη σχέση. Θεωρεί το φαγητό μοίρασμα. Κι όταν κάνει κάποια δουλειά “κουζίνας” (καθαρίζει ψάρια, χαρακώνει ελιές, κόβει κρέας για σουβλάκια) τραγουδάει και γελάει : “Ο άντρας όταν γίνεται πατέρας, είναι ζώον, είναι τέρας” ☺
Έτσι λοιπόν όταν έρχεται για επίσκεψη από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, πάντα μου κουβαλάει και κάτι επιπλέον, κάποιο καλούδι που δεν είχα ζητήσει, έτσι για να με ευχαριστήσει. Αυτή τη φορά μου έφερε 2 ψαράκια για σουπα, που ξέρει ότι λατρεύω. Ένα μπακαλιαράκι, ένα λύχνο και 5 γαριδουλες για τη νοστιμιά.
Ιδού και τα πειστήρια:
Kαθαρίζουμε καλά τα λαχανικά μας (πατάτα, σέλινο, καρότο παίζουν στη βασική ομάδα και αναπληρωματικά είναι τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες. Α! Μην ξεχάσετε και ένα κρεμμύδι καθαρισμένο, ολόκληρο, παίρνει την πολύ ψαρίλα από το φαγητό). Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά
Ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών μας υπολογίζουμε το χρόνο βρασίματός τους. Δηλ για μέτρια ψάρια θέλουμε 20-25 λεπτά. Συνήθως τα μεγάλα ψάρια (αν είναι για σούπα και όχι για σχάρα) τα κόβουμε για να χωρέσουν και στην κατσαρόλα μας!.
Λαδάκι βάζουμε στο τέλος, εγώ μπορεί να μη βάλω και καθόλου στη σούπα. Αυτό γιατί στο χωριό μου τρώμε το ψάρι και τα λαχανικά του με μπόλικο λαδάκι και λεμονάκι από πάνω. Λάδι παραγωγής μας εννοείται (καμάρι η δικιά σου!)
Μόλις κρίνουμε (πιρούνι – μάτι) ότι έχουν γίνει τα λαχανικά και τα ψάρια, τα βράζουμε προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα.
Περνάμε από σίτα το ζουμάκι μας (με την ευλάβεια που του πρέπει) μην τυχόν και έχει ξεφύγει κανένα κόκκαλο και μας κάτσει στο λαιμό. Εναλλακτικά έχουμε το κλασικό σουρωτηράκι για την ψαρόσουπα και το κεφάλι μας ήσυχο.
Εμένα μου αρέσει να αλέθω μερικά λαχανικά και να τα προσθέτω στο ζουμί για να γίνεται πιό πηχτή η σούπα.

Μερικά μυστικά:
Γενικά διαλέγουμε όσο μπορούμε περισσότερα είδη ψαριών
Πάντα βάζουμε 3-4 γαριδούλες για έξτρα γεύση
Το κρεμμύδι, που στο τέλος το πετάμε, παίρνει την έντονη μυρωδιά του ψαριού και κάνει τη σούπα μας πιο “γλυκιά”

Θα μπορούσα να γράφω και να γράφω, αλλά θα κλείσω εδώ, λέγοντας Χρόνια Γλυκά και Ευτυχισμένα στον αγαπημένο μου πατέρα, που τον αγαπάω και τον σέβομαι όσο κανέναν άλλο στον κόσμο! Να σε χαιρόμαστε γλυκιέ μου μπαμπούλη, να είσαι πάντα γερός και να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί περισσότερο!
Nα χαίρεστε όλους τους Νικολήδες, τις Νικολεττούλες/ Νίκες σας και να σας χαίρονται και αυτοί!

Γιούλη

8 comments:

Anonymous said...

Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου Γιούλη. Καλώς ήρθες στην παρέα!

Julia_Dream said...

Juanitaki να είσαι καλά και να χαίρεσαι και εσύ το δικό σου μπαμπά!!

Από σήμερα θα με συναντάτε ως julia_dream ("νονός" ο αδερφός μου, αλλη αδυναμία από κει, θα σας πω μια άλλη φορά για εκεινον)

Πολλές ευχές και για τον Νίκο της γλυκιάς Νένας! Να είστε όλοι καλά!!!

Anonymous said...

Να χαίρεσαι το μπαμπά σου Γιούλη! Είδαμε και ψαράκι εδώ μεσα!

Anonymous said...

Και καλώς ήρθες και σαν μέλος τέως Γιούλη νυν Julia!

Katerina ante portas said...

Mπράβο Γιούλη, πρωτίστως για τα αισθήματα στοργής και έπειτα για τη συνταγή. Είπα και έγινε! Επιτέλους, κάτι με ψάρι!

Olivi Nina said...

Κάλως ήρθες Julia..και να χαιρεσαι τον μπαμπα σου..και εμενα Νίκος ειναι ο μπαμπουλης μου και με συγκίνησες με το κείμενο σου..χρόνια πόλλα σε ολους και όλες που σήμερα γιορτάζουν.να τους χαιρόμαστε όλοι οι υπόλοιποι

Anonymous said...

Να τον χαιρεσε, και να του δειχνεις την αγαπη και την αδυναμια που του εχεις!!!

Julia_Dream said...

Καλημέρα στην όμορφη παρέα! Αν σας πω ότι πιο πολύ χαίρομαι στη δική του τη γιορτή παρά στη δική μου? Να είναι καλά όλοι οι εορτάζοντες και μη και να περνάμε όλοι όμορφα και δημιουργικά!


Ματς- μουτς, φιλάκια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...