Friday, December 15, 2006

País Vasco


Η καταγωγή των Βάσκων χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Από τους πρώτους κατοίκους της Ιβηρικής Χερσονήσου, ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν σαφή στοιχεία για την προέλευσή τους. Γλώσσα που δεν μοιάζει ηχητικά με καμιά από τις υπόλοιπες της "ινδοευρωπαϊκής" οικογένειας. Περήφανος λαός, εργατικός και δυναμικός. Οι μοναδικοί της Χερσονήσου που δεν υποτάχτηκαν ποτέ σε κανέναν εισβολέα. Ο τόπος τους ευλογημένος, νοιώθεις σαν να βρίσκεσαι στις Άλπεις και δίπλα έχεις την θάλασσα. Καταπληκτικό φαγητό, πολλά αστέρια Michelin και τα τελευταία χρόνια πρωτοπόροι και στην μοριακή κουζίνα. Ιδανικός τόπος για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην Χώρα των Βάσκων το ψάρι είναι αγαπημένη πρώτη ύλη και υπάρχει σε καθημερινή βάση στη διατροφή των κατοίκων. Μία εύκολη συνταγή είναι αυτή του μπακαλιάρου με πιπεριές.

Bacalao a la Vizcaína
Υλικά
800 γρ. παστός μπακαλιάρος
10 πιπεριές chorizeros (λιαστές γλυκές πιπεριές που πρέπει να μουλιάσουν πριν μαγειρευτούν. Αν δεν έχουμε, πιπεριές φλωρίνης με προσθήκη γλυκιάς πάπρικας.)
2 πράσινες πιπεριές 2 κόκκινες πιπεριές
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπερίτσα ή chillies
φρυγανιά
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Επειδή πιπεριές choriceros δύσκολο να βρούμε, παραλείπω το κομμάτι του μουλιάσματός τους. Καθαρίζουμε τις 2 πράσινες και τις 2 κόκκινες πιπεριές. Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να σκουρήνει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες. Έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό χωρίς αλάτι. Μόλις πάρει βράση το νερό τον αφαιρούμε. Κρατάμε όμως το ζουμί. Τον κόβουμε μπουκιές, αφαιρώντας τα κόκαλα.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Εδώ εγώ προσθέτω και τα σκόρδα. Στη συνταγή τα σκόρδα τα προσθέτουν στο τέλος, αφού τα τσιγαρίσουν χωριστά, αλλά γίνεται "στούκας" το φαγητό και μπορεί να φανεί "βαρύ" σε όσους δεν αντέχουν το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες χονδροκομμένες και σιγομαγειρεύουμε για 10΄. Προσθέτουμε τις πιπεριές φλωρίνης ή τις choriceros (και ñoras κάνουν αν βρούμε) και 3 κουταλιές φρυγανιά.
Προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έβρασε ο μπακαλιάρος και σε δυνατή φωτιά μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15'. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε και άλλο ζουμί και σιγομαγειρεύουμε για άλλη μισή ώρα.
Όταν είναι πια έτοιμη η σάλτσα, τη λειώνουμε και την περνάμε από λεπτή σίτα ή σουρωτήρι. Βάζουμε ένα μέρος σε πυρέξ. Από πάνω προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και στην συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο μέρος της λειωμένης σάλτσας. Πάνω πάνω προσθέτουμε τις λωρίδες με τις ψημένες πιπεριές. Ψήνουμε για 15' στους 200 ο C. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που πρωτοβράσαμε τον μπακαλιάρο. Στο τέλος προσθέτουμε τα τσιγαρισμένα σκόρδα από πάνω, αν δεν τα έχουμε προσθέσει από την αρχή στην σάλτσα με τα κρεμμύδια, όπως κάνω εγώ. YΓ. Περισσότερες φωτογραφίες από την Χώρα των Βάσκων εδώ.

7 comments:

Maria M said...

Ωραιος μου ακουγεται έτσι ο σπανιολος μπακαλιάρος!!! αλλά επι του παροντος και μετα την κουραση που έχω εκεινο το σπιτακι χωμενο μεσα στην πρασιναδα είναι ότι πρέπει.

Anonymous said...

Τι είναι "μοριακή κουζίνα";

Anonymous said...

αρκετά πικάντικο φαίνεται..αλήθεια τι είναι η μοριακή κουζίνα?

Juanita La Quejica said...

Η μοριακή γαστρονομία βασίζεται στην φυσική και στην χημεία. Ψήνουν ας πούμε με πάγο αντί για φωτιά. Μαγειρεύουν σε κενό αέρος. Φτιάχνουν αφρούς από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της είναι ο Ferran Adriá, ιδιοκτήτης του Bulli, λίγο έξω από την Βαρκελώνη. Τον μισό χρόνο τον περνά στα εργαστήρια και τον υπόλοιπο στο εστιατόριό του, που για να κλείσεις εκεί τραπέζι χρειάζεται ένας λόχος από μπαρμπάδες στην Κορώνη! Επίσης πολύ γνωστός σεφ που εξερευνά το πεδίο της μοριακής γαστρονομίας είναι ο Heston Blumenthal, με το τριάστερο Fat Duck στο Berkshire. Ένα ενδιαφέρον άρθρο με τις εμπειρίες κάποιου που επισκέφθηκε πρόσφατα το El Bulli διάβασα ή στον Γαστρονόμο ή στο Gourmet.

Marina said...

Μου πήρε την καρδιά η χώρα των Βάσκων. Θα πάω να μείνω εκεί για πάντα.
Ειδα τη συνταγή σου για μπακαλιάρο..μ' αρέσει. Η φρυγανιά όμως που πάει?

Juanita La Quejica said...

"Προσθέτουμε τις πιπεριές φλωρίνης ή τις choriceros (και ñoras κάνουν αν βρούμε) και 3 κουταλιές φρυγανιά."
Στη συνταγή βάζουν μπαγιάτικο ψωμί, για να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα. Μπορούμε να την βάλουμε στο τέλος στο πυρέξ αν τη φοβηθούμε στη σάλτσα.

Olivi Nina said...

αχ juanita μας πηρες τα μυαλα με την χώρα των βάσκων..πόσες φορές με τον καλό μου όταν μπλοκάρουμε με την πραγματικότητα εδώ, λέμε μεταξύ σοβαρού και αστείου οτι θα φύγουμε να πάμε να ζήσουμε στην χώρα των Βάσκων..όσο για την καταγωγή τους, κάπου άκουσα οτι ισχυρίζονται οτι είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων..!?!
τι να πω??λες??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...