Tuesday, December 26, 2006

Shepherd's Pie η Πίτα του βοσκού


Shepherd's Pie (Η πίτα του βοσκού )
Πρόκειται γιά ένα χειμωνιάτικο πιάτο, που ανάλογα με την πείνα σας σερβίρεται σαν πρώτο η και σαν κύριο. Η χρησιμοποίηση πουρέ πατάτας, το καθιστά αρκετα χορταστικό και μου έχει τύχει δύο φορές το κύριο πιάτο που ακολούθησε να μην γίνει δεκτό με τον δέοντα ενθουσιασμό. Προσοχή λοιπόν στο τι κομμάτι θα πάρει κάθε καλεσμένος.
Υλικά γιά 4-6 άτομα
Κύρια συστατικά
750 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 πακέτο πουρε πατάτας
Λάδι ελιάς
Πρόσθετα συστατικά
Αλάτι/πιπέρι
2 με 3 ντομάτες η 1 πελτίνο με λίγο νερό
Διάφορα μυρωδικά
Κρεμμύδι φρέσκο η ξερό
Βασική Διαδικασία παρασκευής
Ξεκινάμε, τσιγαρίζοντας τον κιμά με τα μυρωδικά που αφού ροδίσει προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε το μίγμα να σιγοψηθεί. Ο κιμάς πρέπει να είναι μαγειρεμένος αλλά όχι στεγνός. Αφήστε τον στην άκρη και αφαιρέστε ότι λάδι έχει εμφανιστεί στην επιφάνεια του.
Οδηγίες γιά τσιγάρισμα κιμά
Εδώ θα αφήσετε την φαντασία σας να λειτουργήσει. Το πόσο πικάντικος θα γίνει ό κιμάς εξαρτάται από τι σας αρέσει και τι αντέχουν οι καλεσμένοι σας. Η κλασσική συνταγή ξεκινάει με σωτάρισμα του κρεμμυδιού και στην συνέχεια προστίθεται ο κιμάς και η ντομάτα. Εγώ χθές πρόσθεσα και ξερά βερύκοκα και ένα μίγμα μπαχαρικών που είχαμε παρει το καλοκαίρι από την Κομοτηνή γιά μπιφτέκια. Εχω σκοπό την επόμενη φορά να βάλω και λίγο κιμά από αρνί γιά μία περισσότερο oriental έκδοση, προσθέτοντας επίσης κουκουνάρι και σταφίδες. Αλλος μπορεί να προσθέσει καυτερή πιπεριά η σκόρδο η ότι άλλο μυρωδικό του αρέσει.
Ο στόχος είναι να ετοιμάσετε ένα τσιγαρισμένο κιμά που να έχει την αγαπημένη σας γεύση.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψί η ένα pyrex.
Διαδικασία τελικής μορφοποίησης
  1. Eτοιμάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και προσθέτουμε αν μας αρέσει λίγο μοσχοκάρυδο ( εμένα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα και αντι γιά μοσχοκάρυδο προσθέτω μέσα στον πουρέ, αρκετή τριμμένη παρμεζάνα). Στο σημείο αυτό προσέξτε την ισορροπία του αλατιού, διότι η παρμεζάνα είναι αλμυρή. Γενικά αφήνω τον καθένα να βάλει το αλάτι που επιθυμεί....και η γενική κριτική που υφίσταμαι είναι ότι τα κάνω ανάλατα τα φαγητά..αλλά δεν πειράζει καλύτερα ανάλατα παρά αλάτισμένα, διότι το ανάλατο διορθώνεται... το ανάποδο όμως αστα να πάνε.
  2. Εχουμε λοιπόν στρώσει τον κιμά μέσα στο ταψί και φέτος πρόθεσα μία στρώση σχινόπρασσο (chives) επειδή είχαμε υπερπαραγωγή στην ζαρτινιέρα αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.
  3. Προσθέτουμε πάνω στον κιμά, τον πουρέ σε μία στρωση σαν σαντιγύ σε τούρτα και στην συνέχεια, αν θέλετε, με ένα πηρούνι χαράζουμε την επιφάνεια του πουρέ. Αυτό δεν βελτιώνει την γεύση αλλά δημιουργεί ένα ωραίο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  4. Εχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 150 ( αέρα) και το ψήνουμε στην μέση γιά 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές και να ψιλοκαούν οι κορυφές από τα αυλάκια του πουρέ που έχετε κάνει με το πηρούνι.
  5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει γιά 10 λεπτά και σερβίρουμε. Προσοχή ο κιμάς κάτω από τον πουρέ θα καίει πολύ και πρέπει να κρυώσει γιά να στέκεται το κομμάτι. ( Αν θέλετε να στέκεται στα σίγουρα, ανακατέψτε 1 κρόκο αυγού με τον κιμά πριν προσθέσετε από πανω τον πουρέ)
    Καλη σας όρεξη
    Συνοδέψτε το με ένα κόκκινο κρασί (Cabernet η Ξυνόμαυρο)

Γιά μία διαφορετική προσέγγιση στο φαγητό αυτό, σας συστήνω την παραλλαγή του Ν.Δ.

http://hungryforhungry.blogspot.com/2006/12/shepherds-pie_30.html

14 comments:

Anonymous said...

Τι ωραία να ακούς συνταγή από άντρα! Πόσο μάλλον να είναι τόσο ολοκληρωμένη η περιγραφή όπως τώρα (συνοδεία κρασιού πχ). Σε καλωσορίζω και επισήμως CGP

Juanita La Quejica said...

Και πού να πιάσει τα κουνέλια Κική!

Υποτίθεται ότι η "αυθεντική" shepherd´s pie CGP γίνεται με κιμά από αρνί και με καρότα και αρακά μέσα στο κρέας. Όταν χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο κιμά λέγεται κάπως αλλιώς, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι καθόλου τί μας εξηγούσε επί δίωρο η μαία Σκωτσέζα φίλη μας πριν μια δεκαετία, όταν διατεινόταν ότι αυτό που τρώμε στις pubs του Λονδίνου είναι "μαϊμού" πίττα του βοσκού. Η κουμπάρα μου κάποια στιγμή πρόσθεσε και μια πολύ ελαφριά μπεσαμέλ και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό.

Juanita La Quejica said...

Ξέχασα! Ωραίες φωτογραφίες!

Λία Π. said...

Ωραία συνταγή. Εγώ την έφτιαχνα με κρέας τη συνταγή αυτή και όχι με κιμά. Ενδιαφέρουσα και εύκολη φαίνεται.

CGP said...

@juanita

Είναι μία απλή και χορταστική συνταγή, στην οποία κάτω από τον πουρέ, βαζεις ότι υπόλοιπο υπαρχει από τις προηγούμενες ημέρες.

Λία Π. said...

Έχεις δίκιο , CGP. Τώρα θυμήθηκα ότι κάποτε είχα κρύψει κάτω από τον πουρέ, κεφτέδες κοκκινιστούς με τη σαλτσούλα τους. Πολύ ωραία εμφάνιση και για τραπέζι.

Juanita La Quejica said...

Και αρέσει πολύ και στα παιδιά!

Anonymous said...

Είναι συνταγή που κάνω συχνά με μια παραλλαγή.
Βάζω μια μικρή στρώση πουρέ στο ταψί πρώτα, μετά τον κιμά και ξανά πουρέ.
Σερβίρεται πιο έυκολα κάθε κομμάτι έτσι.

Anonymous said...

Η συνταγή είναι πολύ ωραία μόνο που εδώ μέσα ξαναγράφετε την ιστορία της Γαστρονομίας...

Η πίττα του βοσκού είναι κλασικό καλοκαιρινό πιάτο ( την τρώνε οι βοσκοί στα βοσκοτόπια το καλοκαίρι κι όχι στα χειμαδιά τον χειμώνα...)και περιλαμβάνει πάντα μα πάντα αρνί, αλλιώς, λέγεται κρεατόπιττα.

Marina said...

Αθήναιε, την συγκεκριμμένη πίττα μας την σερβίρισε φίλος Ιρλανδός στο Kells, County Meath που κατήγετο απο οικογένεια βοσκών που επειδή ήταν πολύ φτωχοί τρώγανε πρώϊ-βράδυ μοσχάρι. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι παράδοση στην Ιρλανδία, αντίστοιχα στην Σκωτία που έχει πολλά αρνιά την κάνουν με αρνίσιο κιμά. Λόγω των καρυκευμάτων διημιουργεί το έδεσμα ζέστη. Βέβαια αν η θερμοκρασία το καλοκαίρι πάνω στα βουνά είναι έως 12 βαθμούς πάνω του μηδενός, θα μπορούσες να το θεωρήσεις καλοκαιρινό έδεσμα. Στην Ελλάδα όμως...για δοκίμασε να το φάς Αύγουστο..
Η γαστρονομία, είναι μία επιστήμη που αλλάζει συνεχώς, βάσει των γεύσεων και των εμπειριών. Αλλοίμονο αν μέναμε γευστικά στάσιμοι να τρώμε τα ίδια και τα ίδια.

Juanita La Quejica said...

Σε αυτό το ερασιτεχνικότατο παρεϊστικο blog, είμαστε Hungry For Life, όπως αναφέρεται και στον τίτλο. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα άλλο. Ούτε επαγγελματίες γαστρονόμοι, ούτε γευσιγνώστες, ούτε σεφ και σίγουρα ούτε συγγραφείς μαγειρικής εγκυκλοπαίδειας. Χωρίς την πρόθεση να γράψουμε οποιοδήποτε είδος Ιστορίας, εκτός ίσως από ένα μικρό μέρος της δικής του προσωπικής ιστορίας ο καθένας και η καθεμιά μας, μέσα από ένα πιάτο φαϊ, ένα ταξίδι, ένα τραγούδι...

Μαρίνα... 12 βαθμούς καλοκαίρι; Πες καλύτερα 5 κάποιες στιγμές!
Τέλη Ιουλίου, 39ο C στην Αθήνα, 5ο στο Inverness, βροχή, κρύο, ανοιχτή η θέρμανση στα σπίτια! Οι Σκωτσέζες βέβαια με τα πεδιλάκια τους και την καλοκαιρινή τους γκαρνταρόμπα στην παρέλαση και την γιορτή στο ανοιχτό γήπεδο! Εμείς; Μποτάκια, χειμωνιάτικα μπουφάν, κασκόλ, ομπρέλλα, Γενάρης look δηλαδή.

Anonymous said...

Χουανίτα, μήπως πιστεύετε ότι θεωρω αυτό το μπλογκ ως χώρο όπου διαπραγματεύεστε τη μαγειρική σε επαγγελματικό επίπεδο;

Μαρίνα, η πίτα του βοσκού είναι με αρνί, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο εγχειρίδιο ας πούμε το Λαρούς. Είναι το αρνί που την κάνει "πίτα του βοσκού" όχι ο βοσκός! Την πίτα την έχω φάει στην Κρήτη το καλοκαίρι και η όλη της παρασκευή έχει να κανει ακριβώς με την υψηλή θερμαντική της ικανότητα. Υψηλή σε θερμίδες εννοώ και από το γεγονός ότι μπορεί να σταθεί επί μέρες εκτός ψυγείου. Κατά τα άλλα, όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο η συνταγή είναι μια χαρά και η Γαστρονομία επίσης να μου επιτρέψετε να παρατηρήσω πως δεν είναι Επιστήμη. Είναι επάγγελμα που κάποιοι το έχουμε σπουδάσει και το έχουμε ασκήσει κοντά 20 χρόνια.

Juanita La Quejica said...

Αθήναιε, μιας και δεν γνωριζόμαστε, δεν μπορώ να ξέρω τί σκέφτεσαι και δεν με αφορά κιόλας. Πίσω από μια οθόνη βρισκόμαστε, για μένα είσαι απλά ένα ψευδώνυμο, όπως και εγώ για σένα άλλωστε.
Επειδή όμως με αρκετούς από τους συμμετέχοντες είμαστε καλοί φίλοι και συνυπάρχουμε και εκτός ίντερνετ, επειδή το κλίμα θέλουμε να το διατηρήσουμε θετικό και φιλικό, γι αυτό όταν έχω την αίσθηση ότι κάποιος εδώ μπορεί να νοιώσει άβολα, τότε προσπαθώ να διευκρινίσω ό,τι νομίζω ότι χρειάζεται διευκρίνιση.

ΣΑΥΡΑ said...

μολις η θερμοκρασια πεσει κι αλλο θα παρουν οι κατσαρολες φωτια, ευχαριστω για την συνταγη!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...