Tuesday, January 30, 2007

Επειδή ζητήθηκε πολύ... ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

Κατόπιν αιτήματος όσων δοκίμασαν και τους άρεσε ιδιαίτερα, η Τιραμισού στην Ισπανική Φιέστα της φίλης μας Juanitas, καταγράφω την συνταγή για τον ιστορικό καλοφαγά του μέλλοντος :-))

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
ΥΛΙΚΑ
Για ταψάκι στρογγυλό όπως αυτό που εμφανίστηκε στο τραπέζι και φωτογραφήθηκε από την οικοδέσποινα.
4 πακέτα σαβαγιάρ ιταλικής μάρκας (μισό κακάο μισό βανίλια, δεν θυμάμαι την μάρκα δυστυχώς) ή για μικρότερο σε μέγεθος φόρμα με έλασμα, ένα σετ με πατεσπάνια σοκολάτας (τα έτοιμα αν δεν έχετε τον χρόνο να φτιάξετε μόνες σας).
Για την κρέμα: 500 γρ. κρέμα γάλακτος (την φυτική ή την πλήρη αν θέλετε κάτι περισσότερο θρεπτικό !!) 250 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια (σ’ αυτήν την περίπτωση έβαλα αυτό με τα λιγότερα λιπαρά), 1 αυγό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και 1/2 κουταλάκι βανίλια σκόνη.
Για το σιρόπι
3 κουταλάκια γλυκού καφέ εσπρέσσο σκόνη, 2 κουταλάκια γλυκού νες καφέ, 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, 2 κουταλιές γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ), 1 σφηνάκι γεμάτο λικέρ καφέ της αρεσκείας σας ή κονιάκ (αν δεν υπάρχει λικέρ καφέ διαθέσιμο, όπως έκανα εγώ στην πρόσφατη εκτέλεση).
Διακόσμηση
3 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη για πασπάλισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το τυρί, το αυγό, τη βανίλια και την άχνη με το μίξερ, μέχρι να δέσει η κρέμα. Χτυπάμε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος για να αφρατέψει 3-4 λεπτά και μετά την ενώνουμε με την κρέμα τυριού και χτυπάμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Στρώνουμε μια δόση σαβαγιάρ που τα έχουμε βρέξει ελαφρά με το σιρόπι που θα μας προκύψει, όταν ανακατέψουμε τις πέντε κουταλιές καφέ, το νερό, το γάλα και το λικέρ.
Στρώνουμε μια στρώση κρέμας πάνω από τα σαβαγιάρ μας και ευθυγραμμίζουμε μ’ ένα κουτάλι να πάει παντού ομοιόμορφα. Έχουμε προσπαθήσει δε, να καλύψουμε με μικρότερα κομματάκια σαβαγιάρ, τα κενά που θα υπάρχουν σίγουρα στο πρώτο πάτωμα σαβαγιάρ.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με μπισκότα (βρέξιμο), κρέμα (τελειώνοντας πάντα με κρέμα) και βάζουμε την τιραμισού στο ψυγείο μας για να σφίξει (γιατί η κρέμα μας δεν είναι πολύ σφιχτή) για 24 ώρες οπωσδήποτε και για να ενωθούν τα αρώματα. Άρα την φτιάχνετε από την προηγούμενη μέρα για να την έχετε όταν την θελήσετε.
Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την σκόνη κακάο (αν που δεν έχετε το ειδικό σκεύος με το βιδωτό καπάκι με σουρωτήρι κάνετε την δουλειά με το απλό σουρωτηράκι αφού του έχετε βάλει μέσα το κακάο) και αχνίζετε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Καλή απόλαυση σας εύχομαι.

10 comments:

kiki said...

Λόπε, γιατί στη φωτό φαίνεται σαν να έχεις τελειώσει με σαβαγιάρ; Δεν έχει αυτό το σχήμα κάτω από το κακάο ή με γελούν τα μάτια μου από την υπεργλυκαιμια;

Anonymous said...

Αχ το τιραμισού το ατιμούτσικο.
Στην άλλη μισή πατρίδα (λόγω αδερφού), το ατιμούτσικο το τιραμισού όντως το φτιάχνουν με ωμά αυγουλάκια και όχι ένα που βάζει η Λόπε αλλά δύο και τρία πολλές φορές δυστυχώς. Εγώ όταν το φτιάχνω δεν χρησημοποιώ αυγά καθόλου, γιατί έχω απωθημένα με την μυρωδια τους απο τα μικράτα μου.
Κική αυτό που θα πω είναι για σένα σπέσιαλ, επειδή χθες διαβαζα τα σχολια σου σε ένα άλλο ποστ για το κιτρινο χρωμα του. Εαν βάλεις τυρι μασκαρπόνε (που βάζουν οι ιταλοί) μέσα και όχι φιλαδέλφεια έχει ένα ελαφρο υποκιτρινο χρώμα. Επίσης έχω ανακαλύψει στο γαλόπουλο χιχι ένα λικέρ που λέγεται Illy espresso με φανταστικό αρωμα, αλμυρούτσικο βέβαια στην τιμή.

kiki said...

Ευχαριστώ Μαριαμ για την πληροφορία για το μασκαρπόνε. Όσο για λικέρ (υποθετω ότι το αναφέρεις για το γλυκό) έχω φτιάξει λικέρ καφέ το οποίο θα χρησιμοποιήσω σε πρώτη ευκαιρια σε τιραμισού (άτιμη δίαιτα)

witchofdaffodils said...

σλουρπ σου λέω :P

Anonymous said...

Σωστή η παρατήρηση Κικίτσα. Δεν έχουμε όμως τελειώσει με σαβαγιάρ. Απλά η κρέμα επειδή είναι αρκετά ρευστή σ' αυτήν την περίπτωση "μορφοποιείται" στο σχήμα των σαβαγιάρ. Το υποκίτρινο χρώμα ωφείλεται αφενός στα πολλά ωμά αυγά (κάτι που προσωπικά αποφεύγω, όπως είχαμε σχολιάσει και με την Λια πριν λίγο καιρό) και στο μασκαρπόνε που στην περίπτωσή μας ήταν Φιλαφέλγεια, κι' γι' αυτό ίσως άρεσε περισσότερο ως πιο light αποτέλεσμα.

kiki said...

Thanks Lope για τη διευκρίνιση... Αν είναι έτσι απαλή η κρέμα όπως λες, πράγματι θα "κάθεται" πάνω στα σαβαγιάρ και γι αυτό φαίνεται ανάγλυφα το σχήμα τους.

Λία Π. said...

Πηνελόπη, η συνταγή που έδωσες εδώ, είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που έδωσα εγώ στο μπλογκ πριν λίγο καιρό, όμως εμένα δεν γίνεται ρευστή, ίσα ίσα που γίνεται αρκετά παχύρευστη και στέκεται. Μάλιστα στην επιφάνεια κάνω σχήματα με το πιρούνι πριν ρίξω το κακάο. Μήπως βάζεις και λικέρ στην κρέμα; Τι να πω.

Anonymous said...

To είχαμε σχολιάσει και τότε Λια, αυτό ανέφερα πιο πάνω, που λέγαμε για τ' αυγά. Οτι οι συνταγές ειναι παρόμοιες. Απλα προσθέτω λιγάκι βανίλια στην κρέμα. Καθώς και το γάλα στο σιρόπι, αν θυμάμαι σωστά τις διαφορές αυτή την στιγμή. Η κρέμα δεν είναι αραιή, απλά δεν είναι στην υφή όπως θα περίμενες μια σφιχτή κρέμα ή μια σαντιγύ. Πήζει ωστόσο πολύ καλά στο ψυγείο.

Juanita La Quejica said...

Την επομένη της γιορτής το γλυκό είχε πήξει πολύ πλέον. Ανήμερα πάντως ήταν υπέροχα αφράτο και ελαφρύ και γι αυτό άρεσε σε όλους, επειδή είχε προηγηθεί "βαρειά κουζίνα" και δεν θα άντεχαν κάτι με πολλά λιπαρά...

Anonymous said...

Βλέπω η παρασκευή των γλυκών συνεχίζετε με μεγάλη επιτυχία.
Ωραία γιατί ΣΚ έρχεται και μαζί και η λυγούρες. Εύγε Penelope, θα το δοκιμάσω και αυτό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...