Thursday, January 11, 2007

"Βοήθεια" μαγείροι!


Τώρα αυτό που θα σας πω, ισοδυναμεί με μια τάση για να με κοιτάτε και να με διαβάζετε σαν κάποια που «γυαλίζει» λιγουλάκι το ματάκι της!
Το κατανοώ και το ξέρω, αλλά να θα βοήθαγε πολύ (στην κατάστασή μου) να με αντιμετωπίσετε με κατανόηση και με συμπάθεια και να θελήσετε να με βοηθήσετε...
Κάτι σαν το "στοργή και Proderm" ένα πράγμα δηλαδή :-))
Να σας πω λοιπόν τι με απασχολεί.
Ψάχνω για συνταγές που να είναι και «διαίτης» και να μην θέλουν και πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Διαίτης, μήπως και «μαζέψω» λιγάκι τον καλό μου (λέμε τώρα...)και όχι χρονοβόρες, γιατί πολλά μαζεμένα και πάλι στο κεφάλι μου τούτον τον καιρό και ο χρόνος πάνω από τα τσουκάλια, περιορισμένος.
Ξέρω, πως με μια μπριζόλα ή ένα μπιφτέκι και σαλάτα θα ξεμπέρδευα γρήγορα, αλλά επειδή η συνεχής κατανάλωση κρέατος πρέπει να περιοριστεί…ψάχνω για πιο «πρωτότυπες» γεύσεις και σε άλλα επίπεδα. Και να έχουν και την νοστιμάδα τους βρε αδελφέ.
Αν λοιπόν σας βρίσκετε κάτι στα αρχεία σας, ε! κάντε μου την χάρη και μπείτε στον κόπο να μου το στείλετε και μένα.
Ευχαριστώ σας, όλες και όλους θερμά και εκ’ των προτέρων.

16 comments:

Anonymous said...

Lope μου πως σου φαίνεται η ιδέα του ατμομάγειρα;
Γρήγορα, υγιεινά φαγητά.
Λαχανικά, ψαράκια κτλ.
Μετά ρίχνεις ή σκέτο λαδάκι ή κάποια σαλτσούλα.
Εγώ έτσι κάνω αποτοξίνωση από κρεατοφαγίες.
Είναι και εύκολο μια και σαν εργένης βάζω κατεψυγμένα λαχανικά που πάντα έχω στο ψυγείο ή φιλέτα ψαριών και αυτά κατεψυγμένα.
Διαφορετικοί συνδιασμοί, διαφορετικές σαλτσούλες και το κάνω αρκετά συχνά.

Julia_Dream said...

Πηνελοπάκι πριν ρίξω προτάσεις, πες μου λιγάκι τις προτιμήσεις του καλού σου σε λαχανικά και πρασινάδες!

Και, αν κατάλαβα σωστά, με το καλό!!! ;-)

Anonymous said...

Ψητά λαχανικά με κοτόπουλο. Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο.

Κοτόπουλο στήθος φιλέτο
Κολοκυθάκια
Μανιτάρια (μεγάλα σχάρας, έτσι θα τα ζητήσεις)
Πιπεριές όλων των χρωμάτων (Φλωρίνης, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες)
Μελιτζάνες (χρειάζονται ξαρμύρισμα πρώτα)
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Πλένεις το κοτόπουλο, βάζεις αλάτι και πιπέρι και το τσιγαρίζεις με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά προσθέτεις ένα ποτήρι νερό και το αφήνεις να βράσει. Όταν το βγάλεις προσθέτεις λεμόνι.

Γεμίζεις μέχρι τη μέση ένα κρασοπότηρο με λάδι και προσθέτεις αλάτι και ρίγανη.
Κόβεις όλα τα λαχανικά φέτες (εκτός από τα μανιτάρια) και τα αλείφεις με το παραπάνω μείγμα.
Τα τοποθετείς όλα σε ένα ταψί (τα μανιτάρια ανάποδα) στους 180 πάνω κάτω και τα αφήνεις για 50'.

Μπορείς να συνοδέψεις με στραγγιστό γιαούρτι.

Anonymous said...

σκέφτομαι να ανεβάσω μια σαλάτα ταμπουλέ (πλήρες γεύμα). Σου κάνει;

Penelope said...

Λοιπόν απαντώ εις έναν έκαστον.

Γιάννη μου,
τον σκέφτηκα τον ατμομάγειρα, αλλά πολλά τσουμπλέκια ήδη στην κουζίνα μου και εγώ τελικά χρησιμοποιώ ελάχιστα από αυτά... Γιατί γενικώς δεν είμαι "ακατάστατη" στην μαγειρική μου.

Julia μου (σωστά κατάλαβες και σ΄ευχαριστώ)
Τα λαχανικά τα ωμά σαλάτα είναι πιο καλή επιλογή για τον καλό μου, γενικώς δεν αρέσκεται στα βραστά και στα λαδερά εκτός και τα παρουσιάσω με "ιδιαίτερο" τρόπο.
Οπως κάνω και με τα ξηροκάρπια που τα "εξαφανίζω" αλεσμένα μέσα στα φαγητά ξέρει η Juanita.
Δεκτές οι προτάσεις λοιπόν και βλέπουμε...

Αρούρι, ωραία η συνταγή για το κοτοπουλάκι. Παρομοίως έκανα χθες φιλέτο γαλοπούλας με μανιτάρια, κρεμμυδάκια ξερά ροδέλες και μπύρα με ελάχιστο λάδι. Σήμερα θα δούμε τι καλό φτιάξαμε....

Μαγισσούλα ξεκίνα και λέγε. Όλες οι σαλάτες "παίζουν" και όσο πιο πλήρης σαν γεύματα είναι τόσο πιο καλά. Μήπως και γλυτώσουμε το δεύτερο πιάτα, χα,χα,χα..

Anonymous said...

πάντως και εγώ θέλω ιδέες για κάτι γρήγορο, χωρίς κρέας, που αν μπορείς να το πάρεις και γραφείο είναι το ιδανικό.
Με βλέπω σε λίγο να κόβω φρέσκες σαλάτες στο γραφείο.
Μια απόφαση είναι και αυτό...
Αφού έχω σκεφτεί να φέρω και φρυγανιές, να φέρω και μέλι για να κάνω κάτι το πρωί.
Τόσες ώρες που είμαι εδώ τι να κάνω...

Marina said...

Η φίλη μου η Chloe έχει ένα μπλογκάκι με πολλές χορτοφαγικές, εύκολες συνταγές, δές εδώ
http://breadandbutter.typepad.com/

Julia_Dream said...

Βασικές αρχές μου στη μαγειρική είναι το μέτρημα. Εξηγούμαι: Για το μεσημεριανό βάζω 1 κουταλιά σούπας λάδι για κάθε μερίδα φαγητού (και πολύ λέω) και αν μαγειρεύω κρέας (χοιρινό ή μοσχαράκι) βάζω ελαχιστότατο ή καθόλου. Δέ μπορείς να φανταστείς πόσες θερμίδες γλυτώνουμε έτσι, ενώ ουσιαστικά δε το χρειαζόμαστε κιόλας τόσο λάδι. Και να φανταστείς ότι το λάδι είναι παραγωγής μας και ξέρω τί τρώω. Στη βραδυνή σαλάτα βάζω μια κουταλιά του γλυκού.

Αντικατάσταση του πολύ αλατιού με μυρωδικά κ μπαχαρικά. Κάνουν πραγματικά θαύματα και προσθέτουν εξαιρετική νοστιμιά. Λίγος δυόσμος/ βασιλικός/ μαϊντανός/ ή μπαχάρι/ μοσχοκάρυδο/ κανέλλα κλπ δίνουν τέλεια γεύση.

Προσοχή στη μερίδα. Μέτρα πόσο φαγητό τρώει ο καλός σου όταν τρώτε κ κάθε φορά βάζε λίγο λιγότερο. Οι μερίδες εστιατορίου είναι οι ιδανικές ποσότητες (άλλο που τις πληρώνουμε χρυσάφι).

Η σαλάτα με μαρούλι/ καρότο/ κονσέρβα τόνου σε νερό/ καλαμπόκι/ λιγο ριζάκι είναι ένα πλήρες γεύμα. Εννοείται χωρίς ντρέσινγκ κλπ. Λίγο λαδάκι κ λεμόνι ή ξύδι.

Ενα πολύ ωραίο βραδυνο είναι φρουτάκια με λίγο γιαούρτι ή / και λιγο μέλι. Είναι πολύ χορταστικό αλλά και ελαφρύ για βραδυνό.


Γενικά, αν ακολουθήσεις τη γνωστή πυραμίδα (όχι δίαιτα εννοείται, αλλα ισορροπημένη διατροφή) θα δεις ότι σε βάθος χρόνου θα έχετε ουσιαστικά αποτελέσματα. Το κόκκινο κρέας είναι καλό να τρώμε 1 φορά την εβδομάδα και το αρνάκι ειδικά να το αφήνουμε για τις γιορτές.

Είναι δύσκολο να περιοριστούν οι καλοφαγάδες (και τους καταλαβαίνω απόλυτα) αλλά στο τέλος να δεις που θα αισθάνεται και ο ίδιος πιο αναλαφρος και υγιής!

Να είσαι καλά Πηνελόπη μου και αν σκεφτώ και τπτ αλλο θα σου ξανα-σχολιάσω!

Καλό μεσημέρι!

Anonymous said...

Γιάννη καλά που μου το θύμισες τον ατμομάγειρα. Ηδη σημείωσα να βγεί πάραυτα από το ντουλάπι. Για πες τίποτα ιδέες. Αμα δεν βαριέσαι ενα σχετικό ποστάκι, μιας και απ' οτι φαίνεται τον χρησιμοποιείς αρκετά, θα ήταν ιδαιτερα χρήσιμο.
Οι φρυγανιές και το μέλι βρίσκονται στο ντουλάπι του γραφείο μου γιατί είναι το ιδανικό μου πρωινό. Πρώτα εφευγα σαν κυνηγημένη από το σπίτι δεν έτρωγα τίποτα και μετά πλάκωνα τις τυρόπιττες.

Anonymous said...

Πηνελόπη καλημέρα,

‘Έχω πολλές συνταγές από την διαιτολόγο μου για δίαιτα με όχι ψητά βραστά .
Σίγουρα δεν είναι δικές τις αλλά έχει κάνει τροποποιήσεις για να γίνουν πιο ελαφρές.


Κοτόπουλο πανέ.
(μερίδες 4)

4 φιλέτα κοτόπουλο
1 γιαούρτι 2% στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο ή κυβάκι σκόρδου σε σκόνη (εγώ αυτό προτιμώ),
Τριμμένη φρυγανιά με 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα ,
Αλάτι πιπέρι και ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει.

Η εκτέλεση λίγο πολύ γνωστή σε όλους το γιαούρτι με το σκόρδο αλείφουμε το κοτόπουλο και μετά το πανάρουμε με φρυγανιά και τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Ψήνουμε σε φούρνο πάνω κάτω ( εγώ τουλάχιστον 50 λεπτά) σε αντικολλητικό ταψάκι γυρνώντας το από πλευρά σε πλευρά.

Συνοδεύεται με σαλάτα και όχι ψωμί.

Σαλάτα Σεφ.
(Σαν κυρίως γεύμα ή δείπνο)
(1-μερίδα)
½ Μαρούλι
½ αγγούρι
½ ντομάτα
Πιπεριά
2 φέτες γαλόπουλα καπνιστή
2 φέτες τυρί λάιτ
1 αυγό
½ γιαούρτι 2% στραγγιστό
1 κουτ. γλ. μαγιονέζα όχι λάιτ
Μουστάρδα και λίγη κετσαπ.


Συνοδεύεται με 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Φιλικά

Μαρία.

kiki said...

Λοπάκι, σου δίνω μερικές συμβουλές από διαιτολόγο. Βέβαια είναι για μένα (που σημαίνει ότι οι αντρες θέλουν περισσότερες θερμίδες) αλλά θα καταλάβεις τη φιλοσοφία.
Το πιο σημαντικό θεωρώ εγώ από την εμπειρία μου και μετά από πολλές δίαιτες είναι τα λιπαρά και οι θερμίδες. Θα μου πεις για νέο μας το λες; Οπότε....
Τυριά, γάλατα χαμηλών λιπαρών. Γάλα εως 1,5 και τυριά ανθότυρο, μυζήρθα, cοttage cheese, ή φέτα ένα κομμάτι σα σπιρτόκουτο.
Γιαούρτι έως 2% λιπαρά με ενα κουταλάκι μέλι ή ένα κουταλάκι γλυκό του κουταλιού
Λάδι στις σαλάτες 1-2 κουταλιές σούπας ενώ στο φαγητό, για μια τετραμελή οικογένεια σαν τη δική μου επιτρεπόταν μισο ποτήρι κρασιού σε όλο το φαγητό (όσπρια, λαδερά).
Σάλτσα ντομάτα για μακαρόνια με μια κουταλιά λάδι ανά άτομο.
Δημητριακά χαμηλών λιπαρών χωρίς επικάλυψη.
Οχι αλάτι αν μπορείς. Μια χαρά μπορούμε αν βάζουμε μυρωδικά.

Ένα φαγητό που καταφχαριστήθηκα στη δίατα ενώ πρώτα το σιχαινόμουν ήταν η απλή ομελέττα. Κατάλαβα όμως γιατί δε μου άρεσε πριν. Στη δίαιτα την έφταχνα με 2 αυγά, μανιτάρια, πιπεριές και 2 κουταλάκια γλυκού λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. Πριν, όσες ομελέττες είχα δοκιμάσει ήταν τίγκα στο λάδι...
Σε γενικές γραμμές αυτά.
Α! Και μια συμβουλή από τα όσα έχω διαβάσει. Αν κοιτάξτε στις ετικέτες των τροφίμων λένε θερμίδες και λιπαρά. Αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας, αυτά που τρώτε πρέπει να έχουν έως 10% λιπαρά στα 100 γραμμάρια ενώ αν θέλετε να χάσετε, πρέπει να έχουν έως 5% λιπαρά. Σας φαίνεται αστείο; Για κοιτάξτε μια μέρα όλα όσα συσκευασμένα τρόφιμα τρώτε τι λιπαρά αναγράφουν! Θα εκπλαγείτε!

Penelope said...

Στο γραφείο φίλτατε Γιάννη, έχω πάντα φρυγανιές, τύπου φρυγανιές, ή κουλουράκια ολικής αλέσεως, και από το σπίτι φεύγω σχεδόν καθημερινά με τοστ (ψωμί μαύρο και τυράκι - τίποτε άλλο μέσα) ωμό και φρούτα. Λίγες οι περιπτώσεις που το "ρίχνω" στα έτοιμα. Φτιάχνουμε και κανένα κεκάκι υγεινό και έτσι έχουμε το γλυκάκι μας, για να μην πάθουμε τίποτε σε ώρα κρίσης.
Έφερα και παστελάκια μπουκιές από την πρόσφατη επίσκεψη στα πάτρια και είμαστε πλήρεις.

Το θέμα είναι πως περιορίζεις το κρέας σε έναν κατά συνείδηση κρεατοφάγο και γνωστό λιχούδη! Εκεί με θέλω!

Anonymous said...

Εχασα 16 κιλά περιορίζοντας τα τυριά (της Κλάρας γινόταν πρώτα στο ψυγείο μου). Εχουν βελτιωθεί αρκετά τα τυριά light. Mου αρέσει αρκετά το fina. Περιορισα (σχεδόν τους έκοψα) τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κυρίως αλεύρι και ζάχαρη αλλά και τα πολλά ρύζια και πατάτες.Συνήθισα να σκαρφίζομαι συνοδευτικά με λαχανικά. Πλέον φτειάχνω το κοκκινιστό με φασολάκια ή μπάμιες κ.λπ λαχανικά. Και βέβαια δεν κάνω παπάρα με ψωμί στη σαλτσούλα.

Anonymous said...

Πηνελόπη μου εδώ έχουμε κανονικό φαγάκι όλοι.
Το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και όλα καλά.
Γι αυτό βολεύει κρέας κτλ.
Βολεύουν και τα του ατμού.
Αλλά επειδή ειδικά εγώ, είμαι πολλές ώρες εδώ και το πρωί δεν τρώω τίποτε σπίτι, αφού ακόμα και τον πρώτο καφέ εδώ τον φτιάχνω, γι΄αυτό σκέφτηκα την ιδέα της φρυγανιάς με μέλι για πρωινό ή κολατσιό, οπότε έτσι μπορώ να φάω αργότερα το φαγητό και το βράδυ φτάνει ένα πορτοκάλι ή ένα γιαούρτι.
Διαφορετικά αν φάω γύρω στις 1-2, το βράδυ δεν γίνεται μόνο πορτοκάλι.
Έχω σκεφτεί αλλά δεν το έκανα ακόμη και την ιδέα της φρεσκοκομμένης σαλάτας.
Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς στο γραφείο. Είναι φιλική και οικογενειακή η ατμόσφαιρα, υπάρχει και χώρος...

Juanita La Quejica said...

Λαχανικά μαγειρευτά με λίγο λάδι, κρασί για νοστιμιά και λίγο ξεγέλασμα με κάποιο αλλαντικό; Λαχανόρυζο για παράδειγμα με κονιάκ, κρασί λευκό, λεμόνι και μπέϊκον;

Anonymous said...

Αφού δε θες κρέατα, σουπίτσες λαχανικών!
Όλα σχεδόν κάνουν πολύ ωραία σούπα, ιδιαίτερα αν βάλεις και κύβο (ή "σκόνη"- bouillon) λαχανικών.
Το πρόβλημα είναι αν αδυνατίζει ο δικός σου χωρίς πρωτεΐνες (εγώ ΔΕΝ! :-(, γμτ! ). Αλήθεια, σκέφτηκες τα ψάρια;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...