Thursday, January 25, 2007

Μπακαλιάρος με σέλινα

Θέλουμε 1 περίπου κιλό μπακαλιάρο σε στρογγυλά φιλέττα χωρίς κόκκαλο (τα δικά μου τα παίρνω κατεψυγμένα απο τον Μαρινόπουλο). Σέλινο μαζί με τα φυλλαράκια, 3-4 λεμόνια στυμμένα, βούτυρο, κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλλες.
Κατ' αρχήν πλένουμε και καθαρίζουμε τα σέλινα και τα βράζουμε λίγο ώστε να μαλακώσουν. Μετά παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε απο κάτω λίγο λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ροδέλλες κρεμμυδιού (το καλοκαίρι μπορείτε να βάλετε και μία στρώση με πράσινα φασολάκια). Απο πάνω βάζουμε τα ζεματισμένα σέλινα όπως η φωτογραφία.
Στα κενά ρίχνουμε και άλλο βούτυρο ίσως και αλατοπίπερο. Απο πάνω βάζουμε τα φιλέττα ψαριού. Αν έχουμε πολλά φιλέττα, συνεχίζουμε πάλι τη διαδικασία σε στρώσεις, κάτω τα κρεμμύδια, πάνω τα σέλινα, μετά το ψάρι, στο τέλος πάλι σέλινα..κλπ.
Περιχύνουμε με λεμόνι ανάλογα τα γούστα μας. Σε εμάς που αρέσουν τα ξυνά, βάζουμε και 5 λεμόνια. Το πιπεράκι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να γίνει για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε έτσι
Απο κάτω βάζουμε τα σέλινα και τα κρεμμύδια και το ψάρι απιθώνεται επάνω τους. Συνοδεύεται με άσπρο αφρώδες κρασί.

(Η συνταγή είναι απο το Hungry, μόνο που εκεί βάζουν και ντομάτα μέσα, την οποία εμείς παραλείπουμε).

17 comments:

Λία Π. said...

Πολύ μου αρέσουν τα ψαρικοκουνελομαγειρέματα τώρα τελευταία. Μπράβο κορίτσια!!!
(όχι ότι τα άλλα δε μου αρέσουν. Εξ άλλου ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει).

Anonymous said...

Ωραίοοοοοοοοο! Με λαχανικά, υπέροχο!

Anonymous said...

Να λοιπόν τι θα φτιάξω σήμερα που είμαι σπίτι. Έχω και τα υλικά. Με τι να το συνοδέψω όμως? Καμία ιδέα κορίτσια?

Anonymous said...

Τί εννοείς; Δεν είναι λες αρκετό; Καμμιά βραστή πατατούλα;

Anonymous said...

4 στόματα έχω να ταϊσω η μάνα! Καμμία βραστή πατατούλα, τώρα που την θύμισες, απαραίτητη!
Γλυκό, με τόση σοκολάτα που διάβασα εδώ ενημερώνω ότι στο hungry έδωσε η Α. Λεμοντζή μια σοκολατόπιτα και λέω να την φτιάξω. Εύκολη μου φάνηκε! Πάω κουζίνα ΑΜΕΣΑ!

Juanita La Quejica said...

Και δεν τις βάζεις μέσα στο φαγητό τις πατάτες, κομμένες σε ροδέλες; Για να φτουρήσει;

Anonymous said...

Καλή ιδέα! Ευχαριστώ Juanita.
Έστειλα μια συνταγούλα στο email του blog, εάν σας φαίνεται ενδιαφέρον ποστ-άρετε το.
Φιλιά

Juanita La Quejica said...

Lydia στείλε ξανά την φωτογραφία μόνη της, σαν attachment jpg και όχι μέσα σε word σε παρακαλώ!

kiki said...

Το βουτυράκι είναι απαραίτητο; Λαδάκι; Ωραίο ακούγεται.

Marina said...

Λυδία, Ο μπακαλιάρος είναι βαρύ ψάρι, και το φαγητό αυτό δέν έχει συνοδευτικό. Μπορείς όμως να βράσεις λαχανικά, πατάτες, καρόττα κολοκύθια αν θέλεις και να τα σερβίρεις μαζί. Ενα ωραίο γλυκό επιβάλλεται μετά.

Χουανίτα, όχι οι πατάτες μέσα στο συγκεκριμμένο φαγητό δεν είναι καλή ιδέα. Τραβάνε το ζουμί και μπερδεύουν τις γεύσεις. Ρίξτε ντομάτα αν θέλετε που είναι και η original συνταγή.

Ονειρομαγειρέματα, το δοκιμάσαμε και με λάδι και δεν ήταν το ίδιο. Εχανε πολύ στη γεύση.

Anonymous said...

Μαρίνα μου έδωσες ιδέα για το φαγητό της Δευτέρας!
(Μέχρι τότε δεν έχει μαγείρεμα για διαφορετικό λόγο κάθε μέρα...)
Εγώ κάνω κάτι άλλο με το βακαλάο και αυτό θα βάλω στην συνταγή.
Αγοράζω τον κλασικό παστό βακαλάο, τον κόβω κομμάτια, τον ξαλμυρίζω καλά και μετά τον βάζω στην κατάψυξη. Ξεπαγώνω 1-2 κομμάτια την φορά και έχω βακαλάο κάθε στιγμή!
Την ερχόμενη μάλιστα εβδομάδα θα σας δείξω έναν καταπληκτικό τσιπουρομεζέ που θα κάνω με βακαλάο μιας και θα έχω τσιπουροκατάνυξη με τα παιδιά του γραφείου.

Marina said...

Γιάννη, μου πέφτουν τα σάλια διαβάζοντας τις προτάσεις σου..
Αλλά να κάτσω να ξαρμυρίσω μπακαλιάρο..jamais! Να τον φάω όμως η τεμπέλα όταν άλλοι έχουν κάνει τη δουλειά, πρώτη.
(Καταλαβαίνεις φαντάζομαι το είδος της μαθήτριας που ήμουνα στο σχολείο..)

Anonymous said...

Αν θες να μην μυρίζουν τα χέρια σου όταν κόβεις τον παστό, μπορείς να φορέσεις γαντάκια μιας χρήσης.
Χρήσιμα πολύ σε αρκετές δουλειές.
Πίστεψέ με όμως αξίζει, γιατί η γεύση είναι διαφορετική από αυτή των κατεψυγμένων.
Γενικά με την κατάψυξη τα έχω καλά, σαν εργένης που δουλεύει πολλές ώρες και επιστρέφει αργά σπίτι...

nyctolouloudo said...

εκτός από μπακαλιάρο μπορώ να βάλω άλλο ψάρι φιλέτο μάλλον.

θα το φτιάξω αύριο ...( δηλ σήμερα το βράδυ!)

Anonymous said...

Το φαγητό το έφτιαξα, τελικά δεν είχα φιλέτα μπακαλιάρου αλλά πέρκας.
Έβαλα και πατατές μέσα και βγήκε πολύ καλό!
Σήμερα φαγητό τελευταίας στιγμής, πένες με μπρόκολο και ροκφόρ και μας εμείνε λίγη σοκολατόπιτα (φτάνει μόνο για τα παιδία- οι μεγάλοι θα φάμε φρούτα, χε χε)

Καλημέρα, να έχετε μια υπέροχή μέρα!

Anonymous said...

Χθες βράδυ έκανα τη συνταγή, ακολούθησα τις οδηγίες, απλά πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο (δίκιο η Μαρίνα, θέλει βουτυράκι) και έριξα και λίγο λευκό κρασί.
έφερα και έξτρα μερίδα στο γραφείο, άρεσε σε όσους το δοκίμασαν.
Μαρινα ακόμη ένα ευχαριστώ

Λία Π. said...

Μαρίνα, έκανα το φαγάκι σου και μου άρεσε πολύ.
Χρησιμοποίησα λάδι και ζωμό λαχανικών. Έβαλα και πατάτες αλλά δε του πολυπήγαιναν. Προτείνω να το φτιάξετε, γιατί είναι ασυνήθιστο,νόστιμο και υγειινό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...