Βαυαρέζικες τηγανίτες πατάτας με συνοδεία σάλτσας μήλου
Τηγανίτες πατάτας
1.5 κ.πατάτες (κατά προτίμηση χειμωνιάτικες)
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
καθαρισμένο βούτυρο (σιγά τώρα μην κάνουμε αυτή τη δουλειά...)
Ξύνουμε τις πατάτες στο χονδρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπωλ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από εκεί, πιέζοντας καλά για να φύγουν τα νερά. Προσθέτους τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές σούπας καθαρισμένου βουτύρου σε τηγάνι και ρίχνουμε από το μείγμα με κουτάλι σούπας. Πιέζουμε τα datschi ώστε να πλατύνου και τα τηγανίζουμε σε μεσαία φωτιά 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε βούτυρο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Σερβίρουμε ζεστά με την σάλτσα μήλου (στην οποία αν προσθέσουμε και κάποιο είδος φραγκοστάφυλου ή κόκκινου φρούτου γίνεται ακόμα καλύτερη!).
Σάλτσα Μήλου
750 γρ. μήλα κομμένα στα 4 με την φλούδα
ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι νερό
60-100 γρ.ζάχαρη
λεμονοχυμός
Φέρνουμε σε σημείο βρασμού τα μήλα, το ξύσμα και το νερό σε κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν τα μήλα. Στη συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι λεπτό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λεμονοχυμό. Βάζουμε στο ψυγείο.
Friday, January 19, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Ωραίες οι πατατοτηγανίτες, αλλά γιατί να μη βάλουμε βούτυρο απευθείας από το πακέτο; Δεν ξέρω να "καθαρίζω" το βούτυρο... Με ελαιόλαδο τηγανίζονται εξίσου καλά ή χάνουν;
Χάνουν. Θέλουν σίγουρα βούτυρο. Αν βαριέσαι να το ζεστάνεις και να το καθαρίζεις (όπως και εγώ), μπορεί να βρεις ghee σε κάποιο ινδικό μαγαζί του κέντρου. Ή απλά να βάλεις βούτυρο απευθείας από το πακέτο.
Πάντως απλό είναι να φτιάξουμε και σπιτικό ghee. Κάποιο αγελαδινό βουτυράκι, σε χαμηλή φωτιά, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς της επιφάνειας, το βούτυρο ανεβαίνει ψηλά και κάτω μένει το υγρό που πετάμε. Λίγο χρόνο θέλει μόνο.
κόρη, τι προχωρημένη συνταγή είναι αυτή! τελικά οι δικές μου θα φαίνονται (και είναι) του νηπιαγωγείου.
Να φανταστείς, τη διάβαζα, την ξαναδιάβαζα, αν μου έκρυβε κανεις τη σάλτσα, εγώ θα συνόδευα τις τηγανίτες με (τι άλλο) σαλάτα! :P
PS (δε φταίω εγώ κύριε πρόεδρε, με μπέρδεψε το αλατοπίπερο:)
Μαγισσούλα, δεν είναι δική μου η συνταγή αλλά από βιβλίο που αγόρασα στην Βαυαρία με κουζίνα της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι ο πουρές μήλου είναι από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά σε φαγητά και είναι συνηθισμένος σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία.
Εγώ μάλιστα το παρακάνω και παραγγέλνω συνήθως και έναν έξτρα, έχει δεν έχει η συνταγή, χαχα! Αλλά και στο μαγείρεμα χρησιμοποιώ αρκετά τα μήλα με το χοιρινό κυρίως.
Δεν υπάρχουν βρε παιδικές συνταγές! Κάθε συνταγή έχει το "κοινό" της. Μην προβληματίζεσαι για τάξεις και κατηγορίες.
kartoffelpuffer το λέμε εμείς εδώ στην πρωτεύουσα..και εκτός από μους μήλου τα τρώμε και με καπνιστό σολομό,χαβιάρι και schnittlauch( δεν το ξέρω στα ελληνικά )
σε πιο μέρος το λένε Reibedatschi;
Στο Μόναχο σίγουρα. Το βιβλίο από όπου αντέγραψα την συνταγή μεθυσμένα χρώματα λέγεται Die echte Βayerische Kuche-Traditional Bavarian Cooking, της Susanne Seethaler, ISBN 3-485-01045-6. Υπάρχει και κάποιο site που θα μπορούσες να βρεις περισσότερες πληροφορίες αν σε απασχολεί το θέμα και εφόσον γνωρίζεις γερμανικά (εγώ όχι, γι αυτό και αγόρασα την έκδοση που είναι bilingual): www.nymphenburger-verlag.de
Επίσης, μια πολύ γρήγορη αναζήτηση στο νετ βγάζει πάρα πολλά αποτελέσματα με αυτό το όνομα.
http://www.inyourpocket.com/germany/munich/en/category?chid=253
http://www.naturkost.de/rezept/kinder.htm
http://www.ccpfeiffer.at/85.0.html?&user_rezepte_pi1%5BshowUid%5D=498&cHash=16f0158998
http://www.pitzloch.at/
http://www.naturkost.de/rezept/kinder/kr0252.htm
Πω-πω, ευχαριστώ πολύ για την συνταγή. Εκεί που κόλλησα φυσικά εγώ είναι στην σάλτσα μήλου! Και να δεις που θα είναι ωραία να την ρίξεις (πέρα από τα φαγητά) και σε κανένα παγωτάκι ή κανένα κεκάκι ζεστό. Σε σουφλεδάκι ίσως;
Αλλά προς το παρόν εγκράτεια γιατί είπα, τα γλυκά τελευταίως μας προκαλούν προβλήματα.
Ευχαριστώ σε Juanita.
Post a Comment