Thursday, January 04, 2007

Καλλομαγειρέματα - Tα Eγκαίνια

Καλή χρονιά σε όλους! Η καινούρια χρονιά εγκαινιάστηκε γαστριμαργικώς για πρώτη φορά στη δική ΜΟΥ έδρα, αφού από τότε που καταπιάστηκα με τα μαγειρέματα το σπιτικό μου βρισκόταν στο εξωτερικό και δε μου δόθηκε ποτέ ευκαιρία να τους τραπεζώσω όλους. Επιτέλους μεγάλη τραπεζαρία, επιτέλους όλη η οικογένεια μαζεμένη, επιτέλους το σερβίτσιο των ονείρων μου, επιτέλους ευκαιρία να τους περιποιηθώ.

Η πρόκληση στο μενού ήταν το πάντρεμα της δικής μου εύκολης και μη παραδοσιακής μαγειρικής με το κλασσικό, και η συνύπαρξη χορτοφάγων, μερακλήδων, συντηρητικών και μοντέρνων συνδαιτημόνων.

Το νουά και τη γεμιστή κότα τα παρήγγειλα στις μαμάδες, για να μην τους στερήσω τη χαρά της συμμετοχής και για να ξεφορτωθώ το άγχος των κρεάτων. Για τους μερακλήδες: σολωμός πάνω σε λευκή σως και με σκόρπιες μπιλίτσες χαβιάρι, καβουρμάς γκριλαρισμένος με ντομάτα και χαλούμι ψημένο, μαζί με τοματίνια που βόλταραν για ένα λεπτό σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με τσίλι και δυόσμο. Η χορτοφαγική πινελιά ήταν αγκινάρες γεμιστές με φέτα και σάλτσα ντομάτας κι ένα ριζότο σπανάκι (με ζωμό χορταρικών φυσικά). Από σαλάτες η αγαπημένη μου φούξια παντζαροσαλάτα, πασπαλισμένη με καρύδι, μια μαρουλοσαλάτα με καλαμπόκι, κουκουνάρι και κρουτόν, τυροσαλάτα και ντιπ πιπεριάς φλωρίνης. Έκανα και δύο ειδών κοτομπουκίτσες, το ένα απλή τηγανιά και το άλλο με σόγια σως, μέλι και σουσάμι, που άρεσε πάρα πολύ. Το κρασί δικό μας.

Τα διθυραμβικά βογγητά των παντελονιών που πάλι τσίτωσαν πάνω στις κοιλιές και το ότι δεν έμεινε για την επόμενη ψίχουλο μου έδειξαν ότι ένα τραπέζι δεν πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες του πώς να ταιριάξουν μεταξύ τους τα πιάτα, αλλά το ότι η επιτυχία του έγκειται στο να σκέφτεσαι με αγάπη τους καλεσμένους και να υπολογίζεις τα διαφορετικά τους γούστα, τα οποία με αγάπη καλείσαι να ευχαριστήσεις.

Α, και για γλυκό κορμός σοκολάτα με κουαντρό και ξύσμα πορτοκαλιού, ραβανί πολίτικο και τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Και τρούφες, και ισλί, και ένας ωραίος μοσχοβολιστός καφές.

Καλή χρονιά!

14 comments:

Juanita La Quejica said...

Καλή Αρχή Καλλοποπάκι μου!
Εγώ πάντως σου το δηλώνω, όταν ανέβουμε με το καλό θέλω το vegetarian σουβλάκι με το χαλούμι και τα σχετικά στο Derlikatessen. Δεν θέλω να σε βάζω σε κόπο μέχρι να τελειώσεις με τις βασικές υποχρεώσεις, χιχι!

Penelope said...

Καλή Αρχή και καλή Συνέχεια να της ευχηθείς της κοπέλας έπρεπε Juanita μου, μην μείνει μόνον στην αρχή η κόρη.
Λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για τον κορμό σοκολάτας με κουαντρό και ξύσμα πορτοκαλιού, παρακαλώσε Κάλλη μας...

Anonymous said...

Η Κάλλη; Τι; ήρθες Ελλάδα;
Καλώς την!
Άντε σιγά -σιγά τώρα που όλοι θέλουμε την αποτοξίνωση ρίξε τις χορτοφαγικές σου συνταγές...
Μια ερωτησούλα επειδή θα είμαι το Σ/Κ σε σπίτι φίλων με μεγάλη παρέα, λίγο έξω από την Τρίπολη με τζάκι κτλ και περιμένουν διάφορα από εμένα...
Το ψυγειάκι μου θα μεταφέρει κάποιες λιχουδιές και ο καβουρμάς είναι καλή επιλογή. Θα βρούμε και αυγά στο χωριό οπότε σκεπτόμουν ομελέτα.
Για πες μου για το γκριλάρισμα με την ντομάτα που έκανες. Το φαντάζομαι πως του βάζεις ντομάτα επάνω και τον βάζεις λίγο στο γκριλ. Εκτιμώ πως δεν τον γυρίζεις από την άλλη . Έτσι δεν είναι; Το χαλούμι το είχες βάλει πάνω απ΄όλα;
Για ρίξε και την φούξια παντζαροσαλάτα σου; (ευτυχώς που την έχεις στη φωτογραφία και με μεγέθυνση φαίνεται, διαφορετικά θα ρωτούσα τις κοπέλες στο γραφείο ποιό χρώμα είναι το φούξια και θα είχε δούλεμα...

Juanita La Quejica said...

Ήρθε, ήρθε, επιτέλους!

Anonymous said...

Καλή χρονία καλή μου Κάλλη!!
Σου εύχομαι όλο και πιο πολύ ν' αγαπάς κι όλο και πιό πολύ να τραπεζώνεις...

Anonymous said...

Κάλλη μπήκες δυναμικά και εντυπωσιακά. Καλή συνέχεια και καλά τραπεζώματα!

Anonymous said...

Καλώς σας βρήκα όλους! Ευχαριστώ για τις ευχές σας!
Έχουμε και λέμε:
Ο κορμός σοκολάτας είναι ο κλασσικός κορμός που κάνω πάντα με αυτοσχεδιασμό με το μάτι δυστυχώς. Πτιμπέρ, λίγο λιωμένο βούτυρο, άχνη, βανίλια, κακάο, γάλα και από εκεί και πέρα αρχίζει ο αυτοσχεδιασμός (ξύσμα, φρούτα, λικέρ, ποτά, ξηροκάρπια, τριμμένες σοκολάτες, κτλ). Η προχτεσινή εκδοχή ήταν λιτή, μόνο με ξύσμα πορτοκαλιού και κουαντρό (πολύ όμως). Και φυσικά ποτέ δεν το κάνω σε σχήμα ρολού αλλά το ζουλάω σε ορθογώνια τάπερ αφού πρώτα τα έχω πασπαλίσει με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.

Ο καβουρμάς λιώνει επικίνδυνα μόλις ζεσταθεί. Εγώ τον έκανα σε πυρέξ με τη ντομάτα από πάνω. Έβγαλε πολύ ζουμί που πετάχτηκε (καθότι τελικά ήταν λίπος). Συνιστώ καλύτερα σαγανάκι σε πήλινο, με τη δυνατότητα να μπορείτε μετά να βγάλετε λίγο από το ζουμί με κουτάλι. Ή σαν μπουγιουρντί, στο αλουμινόχαρτο με ντομάτα και πιπεριά; Το χαλούμι το έκανα ξεχωριστά. Αλλά στον καβουρμά έριξα ελάχιστο τριμμένο κεφαλοτύρι, που του πήγε πολύ. Και ένα κομματάκι που τον έκανα ομελέτα μια άλλη φορά του πήγε τρέλα. Αν και για ομελέτα συνιστώ με πάθος παστουρμά.

Η φούξια παντζαροσαλάτα δεν είναι τίποτε άλλο από κομμάτια παντζάρι (από βάζο στραγγισμένα ή από συσκευασία αεροστεγή), ανακατεμένα με στραγγιστό γιαούρτι και σκόρδο. Από πάνω γαρνίρισμα με καρύδι, μιαμ. Οι μαμάδες βάζουν και λάδι αλλά το στραγγιστό ήδη έχει πολλά λιπαρά, λέω εγώ.

Αυτά φορ νάου!

Juanita La Quejica said...

Έλεγα στον Γιάννη πριν του απαντήσεις εδώ ότι οι μαμάδες της γενιάς της δικής μου μαμάς δεν έβαζαν γιαούρτι στην πατζαροσαλάτα αλλά μαγιονέζα. Γι αυτό και δεν μου άρεσε, γιατί ήταν τίγκα στην μαγιονέζα. Εγώ βάζω ελάχιστη, 1 προς 3 σε σχέση με το γιαούρτι. Και βέβαια ξυνόμηλα, που του Γιάννη δεν του αρέσουν, οπότε μια χαρά του έρχεται η φούξια σαλάτα σου Καλλοποπάκι!

Anonymous said...

Γι αυτό σε ρώτησα. Ο καβουρμάς θα λιώσει αν τον ζεστάνω πολύ.
Μου άρεσε η ιδέα με το μπουγιουρντί, μιας και θα είναι αναμένο συνέχεια το τζάκι.

Marina said...

Τι όμορφα στρωμένο τραπέζι με όλες τις λιχουδιές παρατεταγμένες επάνω..πολύ με ενέπνευσε. Μπράβο και του χρόνου να τους ξανακάνεις.
Μιά ερώτηση, τι είναι το ισλί?

kiki said...

Να σου απαντήσω εγώ Μαρινάκι; Γλυκάκι είναι τα ισλί. Κοίτα εδώ:
http://hungryforhungry.blogspot.com/2006/12/blog-post_116549284599606142.html
Κική

Λία Π. said...

marina,τα ισλί μοιάζουν με τα μελομακάρονα ή φοινίκια.

Anonymous said...

Ευχαριστώ Μαρίνα. Του χρόνου βασικά λέω να πάω στο Κανκούν με τη Χουανίτα για μοχίτος.

Τα ισλί της Βεφός:

http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept%5Fid=2&recipe%5Fid=178&flag=1

Katerina ante portas said...

Kαλή χρονιά παιδί μου,με υγεία και χαρές. Το σπιτικό σου πάντοτε ανοιχτό στις ευχάριστες συνάξεςις και τα πάντα εν αφθονία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...