Thursday, February 08, 2007

Μεζεδάκι για την Τσικνοπέμπτη

Μεζεδάκι για την Τσικνοπέμπτη (και όχι μόνον) μαζί με ότι άλλο καλό ετοιμάσετε για να τσικνίσετε.
Αν έχει τύχει να σας περισσέψει κιμάς από μακαρόνια ή παστίτσιο ή και γεμιστά μην τον πετάξετε, αξιοποιήστε τον φτιάχνοντας Λαχματζούν. Την Αρμενολιβανέζικη εκδοχή της πίτσας (να την πούμε έτσι) που την συναντάμε και σε διάφορες μορφές της σε όλη την Ανατολή. Αν δε, δεν υπάρχει χρόνος να φτιάξετε την σχετική ζύμη, οι έτοιμες αραβικές πίτες ή δικές μας για σουβλάκια είναι μια χαρά υποκατάστατο.

Στον κιμά που σας περίσσεψε θα πρέπει να προσθέσετε απλώς λίγο κουκουνάρι, και ίσως κάποια πρόσθετα μυρωδικά ακόμη: κανελίτσα σκόνη και λίγο κόκκινο πιπέρι καφτερό. Σε ταψί μεγάλο του φούρνου στρώνετε λίγο λαδόχαρτο (το αντικολλητικό χαρτί φούρνο εννοώ) βάζετε τις πίτες τις αλείφετε πολύ ελαφρά (μ’ ένα πινελάκι) με ελαιόλαδο και στρώνετε τον κιμά που έχετε ζεστάνει (αν σας είχε περισσέψει) μαζί με τις προσθήκες του.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν οι πίτες σας.
Αν ετοιμάσετε νέα γέμιση για να δοκιμάσετε την συνταγή, να θυμάστε πως ο χρόνος ψησίματος θα είναι περισσότερος, μιας και μπορείτε να βάλετε τον κιμά ωμό.
Σερβίρεται με γιαούρτι στραγγιστό σκέτο ή αρωματισμένο με άνηθο.

Αν τώρα θελήσετε να φτιάξετε την ζύμη εσείς τα υλικά έχουν ως εξής: 1 κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά,1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό, 3 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 3-3 1/2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Αναμειγνύετε τη μαγιά με το ζεστό νερό και τα αφήνετε να "ξεκουραστούν" για 5 λεπτά. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Για 8-10 λεπτά ζυμώνετε πολύ καλά τη ζύμη. Τη βάζετε σ' ένα σκέυος που έχετε περάσει με κάποιο μαγειρικό λίπος, την καλύπτετε με ένα πανί και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της . Μοιράζετε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Πλάθετε καθένα από αυτά τα σε πίτα με πάχους περίπου 1 εκατοστό και εκεί μετά μοιράζετε την γέμιση του κιμά.

Χρόνια Πολλά σε όλες & όλους.

9 comments:

Anonymous said...

έτσι βάλε μας στο κλίμα...
Δεν ξέρω η συνταγή, αλλά η φωτογραφία ανοίγει την όρεξη.

Φέτος κανόνισα έκπληξη στο γραφείο. Έριξε την ιδέα η γραμματέας μας, της είχα πει ναι για πλάκα, αλλά "μην τάξεις σε άγιο κερί και σε μικρό οτιδήποτε".

Δεν έχουμε πει τίποτε στους άλλους εκτός της αδερφής που μπήκε στο κόλπο χθες.
Οι προμήθειες είναι διακριτικά κρυμμένες στο ψυγείο και η ψησταριά στο αυτοκίνητο.
Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να φέρω την ψησταριά με τα κάρβουνα, έφερα την άλλη την ηλεκτρική. Αυτή που κάτω από την αντίσταση έχει και νερό να μην καπνίζει.
Σε λίγο θα αρχίσουμε.
Θα πέσει γέλιο όταν θα φωνάξουμε τους υπόλοιπους στο μπαλκόνι του επάνω ορόφου να δουν δήθεν κάτι στο δρόμο και θα τους έρθει η μυρωδιά!

Anonymous said...

Ξέχασα...
μερικοί που δεν είστε μακριά ή που θα σχολάσετε προφταίνετε!!!

Λία Π. said...

Φτιάχνοντας τον κιμά από την αρχή τι υλικά θα χρειαστούν; Αν μπορείς γράψε συνταγή.

Penelope said...

Προλαβαίνω να έχω έρθει μέχρι τις 3.00 στα Νότια ή θα τ' έχετε φάει όλα; Καλό πάντως το huppening - Πολύ καλό. Οχι σαν κι' εμας που ξέχασαν να μας καλέσουν στην κοπή της πίτας! Μιλάμε για "ύψος" και "βάθος αμέτρητο" ταυτόχρονα Γιάννη μου. Καλά να περάσετε!

Penelope said...

Λία μου , η γέμιση του κιμά έχει ως εξής
μισό κιλό κιμά, 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ντοματούλα (κονκασέ),
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα σκόνη και κόκκινο πιπέρι καφτερό (όχι πολύ - μια πρέζα). Αναμειγνύεις όλα τα υλικά της γέμισης και τα στρώνεις στις πίτες. Εγώ τον κιμά που είχα από μακαρόνια είχα τρίψει και ένα καρότο μέσα καθώς και μια μικρή σκελίδα σκόρδο. Οπότε τον αξιοποίησα αντίστοιχα.
Σήμερα δε, το πρωί στις 7.00 για να βρει ο σύζυγος φαί το μεσημέρι, τηγάνιζα μπριζόλες χοιρινές. Θα χτυπήσει και καμιά πιτούλα και θα είναι μια χαρά... μέχρι να φτάσω εγώ το απόγευμα πια.

Katerina ante portas said...

Πολύ ωραία η ιδέα! Μου αρέσει επίσης που δίνεις τρόπους αξιοποίησης υπολοίπων, που το επικροτώ και το αξιοποιώ πάραυτα!

kiki said...

Και του χρόνου Πηνελόπη! Μας κέρασες πάλι!

Αθανασία said...

Έτσι, έτσι, δεν πετάμε τίποτα!

witchofdaffodils said...

με έπιασε η μυρουδιά στο γραφείο, πέτα μου κανένα! και θα φύγω και αργά...'Εχω βάλει τους άλλους να ψήνουν :)
πολύ καλή ιδέα penelope, αισθάνθηκα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...