Tuesday, February 06, 2007

Καλαμαράκια με αέρα Ανδαλουσίας

Η Tassoula και η Julia_Dream ενδιαφέρθηκαν για συνταγή με καλαμαράκια στην κατσαρόλα. Μιας και "χρωστάω" τις συνταγές από την Παραδοσιακή Ισπανική Κουζίνα, ας κάνω την αρχή με τα καλαμαράκια.

Καλαμαράκια με αμύγδαλα και Jerez

1 κ. καλαμαράκια κομμένα σε χονδρές ροδέλες
3 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα χονδροτριμμένα
1 ποτήρι Sherry Jerez (αν δεν έχουμε, τότε Σάμος γλυκό)
ξίδι Jerez
μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος
σαφράν
τζίντζερ
chillies
αλάτι
πιπέρι
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στο γουδί ή στο μπλέντερ τρίβουμε τα αμύγδαλα και το σαφράν. Προσθέτουμε το sherry και το ξίδι, καθώς και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά.
Τέλος βάζουμε τα καλαμαράκια και αφού τα ψήσουμε λίγο σε δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι και μαγειρεύουμε για 40΄έως 50΄, ελέγχοντας και ανακατεύοντας. Αν μας φανούν πολύ γλυκά, προσθέτουμε επιπλέον τζίντζερ, chillies και ξίδι. Σερβίρουμε συνήθως με ρύζι, είναι αρκετά ασυνήθιστα για μας αλλά έχουν επιτυχία. Προσοχή μόνο στα συνοδευτικά, γιατί έχουν γεύση που επιβάλλεται λόγω της ελαφριάς γλύκας, αλλά μπορεί και να χαθεί αν τα γύρω γύρω είναι πολύ πικάντικα.

15 comments:

Αθανασία said...

Τα καλαμαράκια δε σκληραίνουν τόση πολλή ώρα που μαγειρεύονται;
Και κάτι ακόμα: δώσε και συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια σε ισπανικό στυλ (αν υπάρχει αυτό), θέλω να κάνω για την Καθαρή Δευτέρα μικρά τρυφερά καλαμαράκια γεμιστά και θα μου άρεσε να έχουν σπανιόλικο αέρα.

Juanita La Quejica said...

Τα κάνω συχνά και πάντα τόσο χρόνο τα μαγειρεύω Αθανασία.
Συνταγή για γεμιστά δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή, αλλά θα κοιτάξω τα κιτάπια μου και θα επανέλθω.

tassoula said...

....ΓΙΑΜΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!THANX!!

Anonymous said...

Τι κάνεις βρε μεσημεριάτικα...
Από τις καλύτερες συνταγές που είχες στην Ισπανική σου βραδιά...

Αθανασία την καθαρή Δευτέρα μόνο ωμά.
Ποιός να μαγειρέψει και κυρίως τι ώρα...
Μιας και η Κική έγγραφε για απόκριες, θυμάμαι τις Καθαροδευτέρες που δεν έζησα στην Πάτρα ...
(Δεν υπήρξαν μιας και μετά από 2ήμερα ή 3ήμερα ξενύχτια απλά κοιμόμαστε!)

Anonymous said...

΄Αντε και τα περίμενε κι ο Ν.Ευχαριστούμε ΚΑΙ για τη συνταγή.

Αθανασία said...

Γιάννη, θα τα ετοιμάσω από Κυριακή.
Ωμά ε; Με εκπλήσσεις.
Άντε, εμείς που ζήσαμε στας Ανατολάς τα φάγαμε τα σασιμάκια μας, αλλά εσύ;

kiki said...

Αχ Γιάννη μου...να 'ξερες πόσες Καθαρές Δευτέρες έχασα εγώ γιατί ταξίδευα πίσω για Ζάκυνθο! Τουλάχιστον τώρα τις ευχαριστιέμαι. Γιάννη σπούδασες στην Πάτρα;

Anonymous said...

Juanita βρίσκεις στας Αθήνας sherry? Αν ναι, δώσε συντεταγμένες γιατί οι προμήθειες τελειώνουν... Και για ξίδι, βέβαια, που δεν είχαμε φέρει καθόλου... Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου.

Juanita La Quejica said...

Elie, η αλήθεια είναι ότι τα φέρνω συνήθως από Ισπανία, που υπάρχει μεγάλο περιθώριο επιλογής. Όμως, sherry έχει πάντα ο ΑΒ στην ΕΘνική Οδό και ξύδι είχαν βρει φίλοι μου στο Carrefour του Αμαρουσίου.

kiki said...

Ενδιαφέροντα ακούγονται έτσι...μιαμ

Penelope said...

Αν αφαιρέσω λίγο σκόρδο και λίγο κρεμμύδι καλέ Σπανιόλα μας, θα χαλάσω πολύ το αποτέλεσμα; Πως το βλέπεις; Ε;
Προσωπικά δεν τα γεύτηκα, αλλού του καλόφαγου καλού μου του αρέσανε! Οπότε μήπως τα δοκιμάσω κι' εγώ έτσι;

Julia_Dream said...

Καλημέρα! Χουανίτα σε ευχαριστώ κ εγώ για τη συνταγή. Θα επανέλθω με σχόλια! Α! Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα δεν πειράζει έτσι?

Anonymous said...

Μερσί, Juanita. Θα το έχω υπ' όψη.

Juanita La Quejica said...

Κατεψυγμένα χρησιμοποιώ και εγώ Julia. Αλλά μην πάρεις τις έτοιμες ροδέλες, γίνονται χάλια. Καλύτερα τα ολόκληρα και να τα κόψεις σε χονδρά κομμάτια.
Elie, αν βρεις καλό ξύδι πες μας.
Λόπε... η νοστιμιά στηρίζεται στο κρεμμύδι και στο σκόρδο στην ισπανική κουζίνα, δυστυχώς. Μια δοκιμή βέβαια δε βλάπτει. Καλά, άρεσαν αυτά του Π; Τίγκα στο αμύγδαλο; Βρε συ, έχεις απόλυτο δίκιο τελικά, όταν τα τρώει τριμμένα τα ξηροκάρπια δεν τον ενοχλούν. Το πρόβλημά του δεν είναι στην γεύση αλλά στην αίσθηση του σκληρού καρπού μέσα στο φαγητό του.

Penelope said...

Μάλλον. Γι' αυτό δοκιμάζουμε την γνωστή μέθοδο της παραπλάνησης :-)
Και καμμιά φορά δεν λέμε ποτέ μα ποτέ τι τελικά έφαγε. Χι,χι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...