Tuesday, February 20, 2007

Στιφάδο νηστήσιμο μελιτζάνας, ή


Χωρίς λάδι ναι, χωρίς αλάτι όμως;
Με το τέλος των Απόκρεω και με την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η περίοδος νηστείας, για την προετοιμασία, κυρίως εσωτερική, για την Κάθαρση, που μας φέρνει στο Πάσχα, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές.
Εξοικειωμένοι όλοι μας με δίαιτες αποτοξινωτικές ή αδυνατιστικές, δεν μας τρομάζει φαντάζομαι η διάρκεια της νηστείας, όσο η επιλογή των συστατικών για να διαμορφώσει κανείς ένα ισορροπημένο μενού.
Πρωτεΐνες λοιπόν, επιλέγουμε από φυτικό τυρί σόγιας, που υπάρχει και τριμμένο για τις μακαρονάδες, το γάλα σόγιας επίσης που ισορροπεί το πρωϊνό μας και τα διάφορα θαλασσινά που νοστιμεύουν το ελληνικό πιάτο, σουπιές, καλαμαράκια,χταπόδι κλπ
Είναι όμως η ευκαιρία να χαρούμε σαλάτες με λαχανικά εποχής, χόρτα, χορτόπιτες που συνηθίζει κάθε περιοχή, με φύλλο ή ανοιχτές και τα φρούτα εποχής με την άφθονη βιταμίνη C, όσπρια σε σούπες ή συνδυασμούς και τη χρήση ρυζιού με λαχανικά, έναν αχτύπητο διαιτολογικά συνδυασμό!

Σήμερα σκέφτομαι να φτιάξω στιφάδο λαχανικών, στιφάδο πατάτας να λέμε την αλήθεια, χωρίς λάδι, στο φούρνο!
Αντί για κρέας διαλέγω μανιτάρια ή μελιτζάνες ή και τα δυό.
Υπολογίζω μια μεγαλούτσικη πατάτα για κάθε άτομο,έτσι,


5-6 πατάτες.
1/2 κιλό μανιτάρια, 1/2 κιλό μελιτζάνες,
1 κιλό κρεμμυδάκια, 2 μεγαλούτσικες ντομάτες, 2 κ.σ. πελτέ τομάτας,
2 μεγάλα καρότα κομμένα φετάκια,άφθονο μαϊντανό, 1 σκελίδα σκόρδο,
1 πιπεριά σε ροδέλλες , 2 ξυλάκια κανέλλας, κύμινο, οπωσδήποτε αλάτι-πιπέρι,
κόκκινο -αλέπικο-πιπέρι, 1 φύλλο δάφνη, δενδρολίβανο,
1/2 φλ.κρασί κόκκινο, 3 κ.σ. ξύδι (ή κατά βούληση),
προαιρετικά 1.κ.γλ. καφέ ζάχαρη, 1 κύβο λαχανικών, 2 φλ. νερό.
Ψήνω χωρίς λάδι, σε γάστρα ή σε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε φούρνο ζεστό στους 200 για αρχικά δέκα λεπτά και ολοκληρώνω το ψήσιμο στους 170 για μιά ώρα. Αφαιρώ το σκέπασμα της γάστρας ή το αλουμινόχαρτο και αφήνω το φαγητό να μελώσει.
Σερβίρω με φυτικό τυρί σόγιας υπολογίζοντας περί τα 60 γρ για κάθε μερίδα.
Μυστικό: Ρίχνω τα κρεμμυδάκια σε βραστό νερό για λίγο και διευκολύνω το χωρίς δάκρυα καθάρισμά τους. Χρησιμοποιώ ακόμα και μεγαλύτερα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα. Μπήγω 1 γαρύφαλλο σε κάθε κρεμμύδι για πιο γεμάτη γεύση. Καταφεύγω χωρίς ενοχές και σε κατεψυγμένα κρεμμυδάκια!

Σημ. Η φωτογραφία είναι από αρτύσιμο στιφάδο μελιτζάνας φούρνου!

2 comments:

kiki said...

Ωραίες ιδέες για τη Σαρακοστή. Λαχανικά στο φουλ. Θα σας γράψω κι εγώ μανιτάρια στιφάδο...

Katerina ante portas said...

Ok περιμένουμε αγαπητή μου! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...