Thursday, February 15, 2007

Κρασάτο χταπόδι

Μιας και τελευταία έπεσαν συνταγές για χταπόδια, έρχεται και η Καθαρή Δευτέρα που θα τιμηθούν, να σας δώσω και μια συνταγή που κάνω συχνά το καλοκαίρι για ουζάκι. Φωτογραφίες δεν έχει, αν την φτιάξω μεθαύριο θα βγάλω.
Διαλέγω χταπόδι σχετικά χοντρό.
Αν είναι φρέσκο το βάζω λίγες μέρες κατάψυξη. Η κατάψυξη το βοηθά να μαλακώσει. Μεγαλώσαμε τώρα και δεν είμαστε για γούλισμα, χτυπήματα κτλ στα βραχάκια της θάλασσας.
Το βάζω σε κατσαρόλα ανάλογη με το μέγεθός του (να καλύπτει τη βάση της κατσαρόλας τουλάχιστον) χωρίς κανένα υγρό. Σκεπάζω και αφήνω.
Το χταπόδι βγάζει υγρά και βράζει με αυτά. Όταν μειωθούν πολύ τα υγρά του έχει μαλακώσει, το βγάζω και το κόβω μεγάλες μπουκιές.
Το ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτω 3 ποτήρια λευκό κρασί ή 2 ποτήρια κρασί και 1 νερό (Το κρασί και το νερό ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού). Ελέγχω συνεχώς να έχει κρασί και αν χρειαστεί συμπληρώνω αλλά μόνο κρασί. Όχι άλλο νερό.
Όταν μαλακώσει αρκετά και είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτω ελαιόλαδο. Το αφήνω σε σιγανή φωτιά να πιεί όλα τα υγρά και να καραμελώσει λίγο η σάλτσα.
Σερβίρεται με λεμόνι και το ζουμί του είναι ιδανικό για παπάρες.
Πολύ καλός ουζομεζές.

Γιάννης Κ.
Η τελευταία χταποδοφωτογραφία είναι από το waste.ideal.es , ενώ οι άλλες δύο ευγενική χορηγία του φίλου μας κ.Νίκου, που προσέτρεξε σε εικαστική βοήθεια του Γιάννη. Μας συμβουλεύει να μην βάλουμε καθόλου νερό στο φαγητό, είναι αρκετά τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής,καθώς το χταπόδι είναι ούτως ή άλλως σαν ένα σφουγγάρι γεμάτο νερό. Ευχαριστούμε κ.Νίκο για τις φωτογραφίες και την συμβουλή.
Update: Φωτογραφίες από την Λία!

8 comments:

Λία Π. said...

Aυτή η χταποδοκατάσταση η δική σου Γιάννη, και της Julia με έχει τρελλάνει. Να είστε καλά και οι δύο. Ε.. να μην το φτιάξουμε και αυτό για καθαροδευτέρα και όχι μόνο; Να το φτιάξουμε!!!!!

Anonymous said...

Στην χταποδοκατάσταση να προσθέσουμε και τη συνταγή της Μαρίνας με το μπαλσάμικο.
Που θα πάει, θα βρω τις 5 ώρες που θέλει και θα το κάνω...

Juanita La Quejica said...

Και εγώ θα τις βρω τις 5 ώρες, στα σίγουρα. Την ίδια μέθοδο με τον Κώστα της Μαρίνας χρησιμοποιεί και ο Αθήναιος, αν είδες και στο κείμενο της Julia. Πρέπει να το κάνουμε, λουκούμι θα είναι.
Είδες τί χταποδάρα σου διάλεξα για φωτό! 12 μέτρα, δεν μπορείς να έχεις παράπονο.

Anonymous said...

Μένουμε και μακριά, να κάναμε από 2,5 ώρες ο καθένας!

Συμφωνώ με τον κ. Νίκο, ούτε εγώ βάζω νερό παρά μόνο κρασί.
Το ανέφερα διότι λίγο νερό προσθέτει η μητέρα μου μειώνοντας το κρασί στην αρχή και γίνεται μια χαρά.
Αυτή η σαλτσούλα του στο τέλος, όλα τα λεφτά! αρκεί να μην είναι υπερβολικό το ελαιόλαδο.

Juanita La Quejica said...

Είδες πόσο ευγενικός ο κ.Νίκος που μας έστειλε φωτογραφίες για να ομορφύνουμε την συνταγή;
Αρχίζει και γίνεται παρεϊστικο το μπλογκ μας, συμμετέχουμε όλο και περισσότερο και μου αρέσει πολύ.

Marina said...

Μπορώ σας παρακαλώ να πάρω ένα μικρότερο χταπόδι απο αυτό της τελευταίας φωτογραφίας, όχι τπτ άλλο δεν έχω την καταλληλη κατσαρόλα..
Γιάννη θα το κάνω μιά μέρα μετά την Καθ. Δευτέρα και θα σου στείλω φωτό.

Λία Π. said...

Έφτιαξα τη συνταγή του Γιάννη και έγινε ένας καταπληκτικός μεζές, πεντανόστιμος!
Χρησιμοποιήσα μόνο πλοκάμια χταποδιού, τα έβρασα χωρίς νερό(μόνο όσο κατέβασε το χταπόδι). Όταν μαλάκωσαν, τα έκοψα και τα έψησα σε 2 κούπες κρασί και 1 κούπα από το ζουμί του χταποδιού και λάδι βέβαια, έγινε απίθανο!!
Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Juanita La Quejica said...

Κι εγώ το ίδιο Λία. Εμείς προσθέσαμε και μουστάρδα για λίγο πιο πικάντικη γεύση. Το κρασί του ταιριάζει πολύ.
Τώρα πρέπει να βρούμε ένα μεγάλο χταπόδι (δεν το κατάφερα ακόμα) και 5 ώρες με τον Γιάννη για να δοκιμάσουμε και την σπέσιαλ συνταγή του αργού ψησίματος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...