Tuesday, February 06, 2007

Ψητοί Λουκουμάδες

Όπως σας έχω ήδη πει, έχω πρόβλημα με τα γλυκά (τελευταίως, δεν το είχα πάντα μην γελιόσαστε) προσπαθώ να φτιάξω γλυκά που δεν θα βαρύνουν πολύ το στομάχι μου και να τα δεχτεί και ο μπόμπιρας. Έτσι λοιπόν χθες που ήμουνα μόνη στο σπίτι (μα εντελώς μόνη για ένα 24ωρο) αποφάσισα να φτιάξω μια συνταγή που είχα και παλαιότερα μοιραστεί με φίλους στο Hungry : Λουκουμάδες Ψητούς με καρύδια & πετιμέζι, μιας και τους Λουκουμάδες μας του θύμισε η Κική πριν λίγο καιρό «και μιας και με το θύμισε» που έλεγε και ο Κ. Βουτσάς σε μια ελληνική ταινία, που ν’ αντισταθώ η μέλλουσα!

Μια συνταγή λοιπόν, που τις ρίζες της έχει κάπου στις χαμένες πατρίδες της Ανατολής και οι πέρασε στην Ελλάδα την νησιωτική κυρίως, όπως διάβασα και έμαθα κάποια στιγμή, αφού εγώ προσωπικά την είχα γευτεί στο φιλόξενο σπιτικό της κυρά Μαρίνας, στην Κρήτη, που τόσο αγάπησα κατά τις εκεί επισκέψεις μου.

Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ κιλό ζύμη για άσπρο ψωμί.100 γραμ. Ελαιόλαδο (1 ποτήρι περίπου)300 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα1 κουταλάκι κανέλα σκόνη½ κουταλάκι γαρίφαλο σκόνηπετιμέζι όσο θέλετε.

Και πως θα τους φτιάξετε:
½ κιλό ζύμη, για άσπρο ψωμί σημαίνει πως θα χρειαστούμε 300 περίπου γραμμάρια αλεύρι, 1 & ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, 1 φακελάκι μαγιά, 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μία λακκούβα. Στο μισό φλιτζάνι με το χλιαρό νερό διαλύουμε καλά την μαγιά και το ρίχνουμε στην λακκούβα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό κυκλικά από δεξιά προς τα αριστερά και προσθέτουμε και το άλλο φλιτζάνι με το νερό σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βάζουμε λίγο λάδι στην παλάμη μας και πλάθουμε την ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και να κολλάει ελάχιστα. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Ανακατεύουμε σε μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο σκόνη. Ζυμώνουμε την ζύμη μας ξανά με όλο το υπόλοιπό λάδι, μέχρι να το απορροφήσει τελείως και είναι πλέον έτοιμη για το πλάσιμο των λουκουμάδων.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης (σαν ένα μεγαλούτσικο καρύδι) το πλάθουμε μπαλάκι με τα χέρια μας. Το κρατάμε στη χούφτα μας του ανοίγουμε ένα βαθούλωμα και μέσα βάζουμε λίγο από το μείγμα καρυδιού μπαχαρικών. Το κλείνουμε ξανά (τσιμπώντας τις άκρες του, για να μην μας ανοίξει) και το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί (μπορείτε να το στρώσετε με λαδόχαρτο για περισσότερη ευκολία, όπως έλεγε και η μανούλα μου). Προσοχή μην τους τοποθετήσετε πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, γιατί θα φουσκώσουν και υπάρχει κίνδυνος να σας κολλήσουν. Tους ψήνετε στους 200 °C μέχρι να ροδίσουν (ανάλογα πάντα τον φούρνο). Όταν τους ξεφουρνίσετε τους περιχύνετε με πετιμέζι ή μέλι (αν δεν έχετε πετιμέζι).
Επειδή δυσκολεύομαι με τις φωτογραφίες (κάποια στιγμή θα μάθω και θα πειθαρχήσω για να σας τις βάζω) ένα καρτουνάκι θα με βγάλει ασπροπρόσωπη προς το παρόν.

12 comments:

Anonymous said...

Αυτό λέγεται χτύπημα κάτω από την ζώνη - με κατέσρεψες πάλι... εμένα και τον μπόμπιρα βρε Πηνελόπη.
Τώρα αναμένω πώς και πώς να πάω σπίτι και να τους φτιάξω!

kiki said...

Δε θα σταθώ στη συνταγή. Είπες "μπόμπιρας"!!! Έμαθες φύλο; Για πες!
Για τους λουκουμάδες έτσι όπως τους περιγράφεις, αν θυμάμαι και καλά, είχε περιγράψει μια κοπέλα από την Κρήτη στο hungry κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι καλοί ε;

Anonymous said...

Ναι, ναι, αγοράκι είναι! Της Λόπε δηλαδή! Της Lydia δεν είμαι σίγουρη.
Λόπε, έβαψες ξανθό το μαλλάκι βλέπω; Μεγειά, μεγειά! ΧΑΧΑ!

Anonymous said...

Αμ για αυτό δεν θέλει γλυκά η Πηνελόπη - τα αγόρια αυτό το καιρό θέλουν αλμυρά λένε. Παλιότερα ήταν αντίστροφα...
Εμένα πάλι δεν με ενδιαφέρει και τόσο - γερό να είναι και ότι θέλει ας είναι!

Λία Π. said...

Η διαδικασία κάπως μου φέρνει προς τις κούπες τις κυπριακές, που γίνονται με πλιγούρι ή πουργούρι όπως το λένε.
Μπορούμε δε να φτιάξουμε περισσότερο ζυμάρι και ένα μέρος να το κάνουμε λουκουμάδες και το υπόλοιπο βάση για πίτσα ή πεϊνιρλί.

Penelope said...

Καλημέρα σε όλες σας!
Ξανθιά! Μου συνέβει και αυτό βρε Juanita, αλλά ελάχιστες καστανές κυκλοφορούν ως καρτούν οπότε δυσκολεύτηκα λιγουλάκι....

Ναι Κική και Λυδία, μάθαμε το φύλο και είναι αγόρι. Κάποιο το είχαν προβλέψει, εγώ πάλι έλεγα στατιστικώς πως θα είναι αγόρι, μιας και όλα τα πρώτα παιδιά στην οικογένεια την δική μου και του καλού μου, ήταν όλοι αγόρια. Έλεγα μήπως διαψεύσουμε την "πρόβλεψη" αλλά δεν έγινε. Ολα πάνε καλά. Μεγαλώνει μια χαρά. Κι' εγώ φουσκώνω. 'Οσο για τα γλυκά, τελευταίως αρχίσαμε να δεχόμαστε κάτι ξυνούτσικες μαρμελάδες με ψωμάκι, τσουρεκάκια, λουκουμάδες και κεκάκι. Πάστες, παγωτά και σοκολάτες ούτε για δείγμα...

Penelope said...

Ξέχασα...
Κική εγώ είχα δώσει την συνταγή και τότε στο Hungry (και τώρα με τις ιδιοτροπίες) την ξαναθυμήθηκα. Είχε σχολιαστεί δεόντως και όσοι δοκίμασαν είπαν ότι τα αποτελέσμα ήταν καλό. Μας δώθηκε δε τότε, από μια κοπέλα μια ακόμη συνταγή πολύ καλή, μόνο που προέβλεπε τηγάνισμα μετά.

kiki said...

Άρα καλά θυμόμουνα Λοπε. Απλά δεν έκανα τον κόπο να ψάξω να δω ποια το είχε πει! Χαχα!

Penelope said...

'Αξια όπως πάντα καλή μου!

Anonymous said...

Με το καλό να έρθει το μωράκι σου, ο γιος σου!
Μια ερώτηση:Αν τεμπελιάζω για τη γέμιση δεν θα είναι καλοί σκέτοι αλλά με αρκετό μέλι απο πάνω;

witchofdaffodils said...

μήπως επειδή είναι ψητοί είναι και λιγότερο θερμιδούχοι; λέω τώρα..

Penelope said...

Μαγισσούλα επειδή είναι ψητοί, ίσως όντως να είναι λιγότερες οι θερμίδες τους. Να τονίσω πως στην μορφή τους θυμίζουν μάλλον μικρά πιροσκί και όχι τους γνωστούς τηγανιτούς λοκουμάδες και γι' αυτό Δεσποινάκι χρειάζονται μια γέμιση. Αν δεν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί δοκίμασε ίσως ψιλοκομμένο δαμάσκηνο και βερίκκοκο βρεγμμένα με λίγο λικέρ. Δεν το έχω κάνει αλλά νομίζω πως θα ταιριάζει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...