Friday, February 09, 2007

Clean Monday

Ζητήσατε λαγάνα αν θυμάμαι καλά. Λοιπόοοον. Έχω να κάνω Καθαρή Δευτέρα και Απόκριες στην Ελλάδα 6 χρόνια. Όχι ότι μου κακοφάνηκε βέβαια, γιατί στην Αγγλία μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πράγματα που δεν θα έκανα κανονικά, και να ευχαριστηθώ κάποιες γιορτές και παραδόσεις διαφορετικά. Ιδού λοιπόν η λαγάνα που ζυμώνω τα τελευταία τρία χρόνια. Θα την κάνω και φέτος τιμής ένεκεν. Παραθέτω και μια φωτογραφία από το περσινό καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. (σε ό,τι δεν έχω όνομα, δε θυμάμαι τι είναι!)
ΛΑΓΑΝΑ
Υλικά: 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 4 κούπες αλεύρι, 2 περίπου κούπες νερό, μισή κουταλίτσα αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και φυσικά σουσάμι.
Εκτέλεση: ανακατεύουμε λίγο (μια χουφτίτσα) από το αλεύρι και το μισό νερό (χλιαρό), τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσουν, δηλαδή για κάνα μισάωρο. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε ένα βουναλάκι σαν ηφαίστειο με κρατήρα. Στον κρατήρα ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε το ζύμωμα. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για δέκα λεπτάκια περίπου. Θέλουμε μια απαλή ζύμη αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Τώρα η ζύμη μας χρειάζεται να την αφήσουμε λίγο ήσυχη, πάλι σε ζεστούλι μέρος, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί. Καμιά ώρα εγώ προτείνω, δύο λένε άλλοι πιο υπομονετικοί από μένα. Και για να μην στεγνώνει, την αλείφουμε και με λίγο λάδι. Στη συνέχεια παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη και της ρίχνουμε άλλο ένα ζύμωμα. Εγώ αυτή τη φορά της προσθέτω και λίγο λαδάκι και λίγο σπασμένο σουσάμι για να αρωματιστεί καλύτερα. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι (όλες τις φορές την έκανα στο μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ- καλά λαδωμένο όμως) και απλώνουμε με τα δάχτυλα να μας θυμίσει το σχήμα και πάχος της λαγάνας που ξέρουμε- λακουβίτσες και τα σχετικά. Την αφήνουμε προαιρετικά να φουσκώσει λίγο ακόμα, αλλά είπαμε εγώ είμαι ανυπόμονη και απλώς τη φουρνίζω κατευθείαν. Αφού βέβαια την αλείψω με ελάχιστο λάδι και την πασπαλίσω με σουσάμι. Ψήνουμε σε θερμοκρασίες που ψήνουμε τα ψωμιά μας συνήθως. Εδώ δε δίνω οδηγίες γιατί ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιοτροπίτσες του. Κάνα μισάωρο σε δυνατό, 45'λεπτο σε λιγότερο ζεστό, κάπως έτσι. Ε βουαλά: Καλή επιτυχία!

Κάλλη

13 comments:

kiki said...

Μπράβο βρε Κάλλη. Το είπες και το έκανες. Το περίμενα αυτό το ποστ. Θα τη δοκιμάσω και πριν την Καθαρή Δευτέρα.

Marina said...

Καταπληκτική. Θα πώ στον Κ (που είναι ο μάγειρας του σπιτιού) να την κάνει.. μμμμ! Από τώρα την ονειρεύομαι!

Η ξενιτειά πώς γεννάει την επιθυμία για γεύσεις Ελλάδας, είδες?Μου άρεσε πολύ ο μπουφές σου, τι είναι τα σαρμαδάκια?

Anonymous said...

Ο σαρμάς ή το σαρμαδάκι είναι το ντολμαδάκι με αμπελόφυλλο, όλσο νόουν αζ γιαπράκι (αν δεν κάνω λάθος προέρχεται από το τούρκικο sarmak = τυλίγω).

Λία Π. said...

Εντυπωσιακός ο μπουφές σου, Κάλλη. Εκείνο το πιάτα-ποτήρια ανεπανάληπτο.
Θα την φτιάξω τη λαγάνα για Καθαροδευτέρα, αλλά γράψε και θερμοκρασία φούρνου για σιγουριά.

Juanita La Quejica said...

Γεια σου αστέρι μου!
Viva με το viva! Break a leg!

Anonymous said...

Τι να σου πω Λία, συνήθως δεν τη βάζω σε καυτό φούρνο γιατί δε θέλω να δολοφονήσω εξ αρχής τη μαγιά, να φουσκώσει λίγο ακόμα. Ας πω στους 180 για 45; αλλά έχω πετάξει φαγητά που έκανα σε ξένους φούρνους οπότε δεν παίρνω όρκο. Ο φούρνος που τις έκανα τις λαγάνες ήταν με πάνω κάτω αντίσταση και αέρα πάντως, το σκεύος πυρίμαχο και στη μεσαία σχάρα.

Juanitaki επιφυλλάσσομαι όταν έρθει η ώρα η καλή με ειδικό άρθρο με σαμπάνιες και πυροτεχνήματα!

Αθανασία said...

Εμείς οι ξενιτεμένες (υπήρξα κι εγώ) γενήκαμε πιο προκομμένες.
Έφτιαχνα λαγάνες στην Κορέα κι εισέπραττα επαίνους και χειροκρότημα από τη -μικρή- ελληνική κοινότητα.
Μου'μεινε και φτιάχνω κι εδώ, γιατί οι έτοιμες σκέτο ψωμί είναι και πανάκριβες από πάνω!
Μπράβο Κάλλη, να γιορτάσετε και πάλι!

Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ Κάλλη παιδί μου! Γηράσκω αεί διδασκομένη! Να σου πω την αλήθεια την έψαχνα τη συνταγή!

(Η φωτογραφία με τις ταμπελίτσες είναι όλα τα λεφτά! Πως γίνεται;)

Anonymous said...

Thank you! Ελπίζω να σας αρέσει (να ξέρετε έχω λίγο sweet tooth). Ανοίγω για edit μέσω paint και ανοίγω τετραγωνάκια με text (το κουμπί με το Α).

Anonymous said...

Μπα Αθανασία μου δεν πρόκοψα ποτέ ιδιαίτερα στα οικοκυρικά, απλώς τους φίλους μου τους Άγγλους, Γάλλους, Άραβες και Κινέζους ήθελα να περιποιηθώ που ανταλλάζαμε γαστρονομικές παραδόσεις στα τραπεζώματα.

Marina said...

Κάλλη, είχα την εντύπωση ότι τα γιαπράκια γίνονται με λαχανόφυλλα. Ομως έχω κι άλλη απορία. Τα ντολμαδάκια που τρώμε στην Ελλάδα είναι απο αμπελόφυλλα. Ποιά η διαφορά με τα σαρμαδάκια?

Λία Π. said...

Πιστεύω ότι αυτή η σελίδα από Κοζάνη θα μας λύσει την απορία.
http://www.giapraki.com/e107_plugins/content/content.php?content.998

Επίσης και αυτή από την Καστοριά.
http://www.gokastoria.gr/sintagess.html

Η πεθερά μου φτιάχνει τους λαχανοντολμάδες με ψιλοκομμένο χοιρινό και όχι κιμά. Είναι τέλειοι!!

kiki said...

Τελικά σήμερα κατάφερα να την κάνω. Έγινε τέλεια!!! Το μονο κακό είναι ότι τη φάγαμε σχεδόν όλη σε μια μέρα! χαχα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...