Thursday, March 22, 2007

Rösti με πράσο

(μια παραλλαγή των γενικών πληροφοριών που παραθέτω παρακάτω είχα δημοσιεύσει παλιά στο http://www.hungry.gr)
Rösti (στην "επίσημη γερμανική" γραφή) ή Rööschti (στην ελβετική, που δεν είναι καθόλου επίσημη ούτε καν στη Ελβετία) είναι ένα τυπικό ελβετικό συνοδευτικό από πατάτες.
Προφέρεται (στην πατρίδα του) "ρέστι" με το ε κλειστό
-μεταξύ ο και ε- και μακρύυυυ (μακρά τα λέγαμε κάποτε κάποια φωνήεντα στην ελληνική γλώσσα και ακόμα παλιότερα τα προφέραμε και έτσι) και το σ παχύ-παχύ κι αφράτο.
Το Rösti λοιπόν γίνεται από πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους από την προηγούμενη μέρα (π.χ. 1 κιλό), βούτυρο μαγειρικό ή λάδι (3-4 κουταλιές για το 1κιλό πατάτες), γάλα (1 δέκατο λίτρου) και αλάτι (2 μικρά και κοφτά κουταλάκια). Ξεφλουδίζουν τις πατάτες, τις τρίβουν σε ειδικό τρίφτη (που λέγεται μάλιστα "Röstiraffel" (röstoτρίφτης) και είναι σαν τον γνωστό μας τρίφτη κρεμμυδιού) και τις αλατίζουν. Καίνε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνουν τις πατάτες. Τις γυρίζουν για λίγη ώρα. Μετά τις πιέζουν με σπάτουλα, για να σχηματιστεί κάτι σαν μεγάλη τηγανίτα και προσθέτουν το γάλα έτσι, ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουν. Μόλις αρχίσει να "τσιτσιρίζει" (ωραία λέξη-και ήχος!) κατεβάζουν τη φωτιά στο ελάχιστο και μετά από μισή ώρα το Rööschti είναι έτοιμο. Αναποδογυρίζουν, ώστε να φαίνεται η ροδοψημένη πλευρά, και σερβίρουν.

Υπάρχουν βέβαια και οι παραλλαγές. Υπάρχει π.χ. η παραλλαγή με ωμή πατάτα. Άλλοτε (κατά περιοχή ή κατά τη διάθεση της στιγμής) προσθέτουν στη μάζα της πατάτας πριν τη βάλουν στο τηγάνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή πράσσο ή/και μπέικον σε μικρά κυβάκια. Σε άλλη παραλλαγή προσθέτουν λεπτές φετίτσες τυριού προς το τέλος. Η καινούρια παραλλαγή για πιο light απαιτήσεις είναι με καρότο, κολοκύθι και σελινόρριζα τριμμένα (μαζί με την πατάτα). Η βέλτιστη για τα δικά μου γούστα παραλλαγή είναι να στρογγυλοκαθίσει πάνω στη ροδοψημένη κρούστα πατάτας ένα τηγανισμένο αυγουλάκι. Με το πηρούνι μας τρυπάμε τον κρόκο, ώστε να χυθεί το πολύτιμο χρυσοκίτρινο παχύρευστο υγρό πάνω στο χρυσοκαφετί υπόστρωμα - αυτό αποτελεί πλήρες γεύμα βέβαια.
Αυτό που έφτιαξα προχτές είναι μια παραλλαγή με ωμή πατάτα και πράσο. Στην αρχή είπα ν΄αφήσω τα δυο υλικά μόνα τους, αλλά -μια και δεν είχαμε τίποτα κρεατικό και πεινούσαμε κι αρκετά - έβαλα τελικά και αυγά και τυρί. Το φάγαμε με πράσινη σαλάτα.
Έκοψα σε μπαστουνάκια (julienne) 250 γρ. πράσο (το άσπρο και λίγο από το ελαφρά κίτρινο), έτριψα 350 γρ. ωμής πατάτας και τα έβαλα μαζί σε μεγάλο τηγάνι με 2 κουταλιές σούπας λάδι. Αλάτισα με 1/2 κουταλάκι αλάτι. ΄Εβαλα και πιπέρι. Τα γύρισα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν λίγο, τα φόρμαρα σαν μεγάλη τηγανίτα και τα άφησα σκεπασμένα σε πολύ χαμηλή φωτιά να ψηθούν (περίπου μισή ώρα). Όταν θέλησα να γυρίσω την τηγανίτα μου (με τη γνωστή μέθοδο, με το καπάκι) για να ροδίσει καλά και η άλλη μεριά, παίχτηκε το δράμα! Να τ΄αφήσω μοναχούλια τους ή να βάλω και αυγουλάκια; Τελικά έβαλα 3. Έπηξαν, τα "τούμπαρα", έβαλα και 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη από πάνω και την άφησα να λειώσει.
(Οι φωτογραφίες : 1) το φαγάκι έτοιμο προς βρώσιν 2)τρίψιμο της πατάτας (εδώ ωμής) 3)το κομμένο πράσο 4)το φαγάκι πριν προσθέσω τ΄αυγά - θα μπορούσε ωραιότατα να μείνει χωρίς αυγά 5)το "τουμπάρισμα" με τη βοήθεια του καπακιού)

9 comments:

Aspa said...

Μέχρι εδώ μοσχοβόλησε το φαγάκι σου.

Θυμάμαι, τότε που μου είπες τη συνταγή (χωρίς το πράσο, την έκανα στο γιό μου και ξετραλάθηκε κι απο τότε τη βάφτισε "το κόλπο της φιλενάδας σου". Νάσαι καλα!

Πάντως "σλούρπ" είναι και χωρίς τ αυγουλάκια....καλημέραααα...

Anonymous said...

Καλημέρα Αγγελική
Την απλή συνταγή κάνω και εγώ. Ωμή πατάτα, λίγο κρεμμύδι, ίσως μπέικον και στο τέλος βάζω τυρί από πάνω.
Να προσθέσω ένα μυστικό όταν βάζουμε ωμή πατάτα, δεν πρέπει αφού την τρίψουμε να την πλύνουμε γιατί φεύγει το άμυλο που βοηθάει τα τρίμματα να κολλήσουν.
Ωραία η φωτογραφία με το τουμπάρισμα.

Juanita La Quejica said...

Τελικά αντί για Rösti μάλλον tortilla φάγατε. Ωραία ιδέα το πράσσο, θα γλυκαίνει πολύ, λουκουμάκι το φαγητό. Αν είναι και γευστικές οι πατάτες, σλουρπ!
Ποιός εκτελούσε χρέη βοηθού φωτογράφου; Ανταμείφθηκε όπως πρέπει για να ξαναβοηθήσει Αγγελικούλα; Μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!

Λία Π. said...

Πολύ καλή πρόταση και για πρωινό ΣΚ. Οι δε φωτό κατατοπιστικότατες, Αγγελική. Είσαι τυχερή που έχεις και βοηθό, γιατί εγώ μόνη μου τα φτιάχνω, μόνη μου τα φωτογραφίζω και μόνη μου τα τρώω.... (Όχι και τελείως το τελευταίο ).

Αθανασία said...

Μπράβο Αγγελική!
Θα κάνω και πάλι τη ...γνωστή ερώτηση: σίγουρα δεν κολλάει μόλις πέσει το γάλα; (στην αυθεντική συνταγή). Καιτελικά πότε είναι καλύτερο, με τις ωμές ή τις βρασμένες πατάτες;

witchofdaffodils said...

μου μύρισε! θα το κάνω χωρίς αυγά, μερσί :)

άλλη Αγγελική said...

Ξέρω κι άλλα κόλπα, πες στο τέκνό ;-) σου, Ασπούλα :-Ρ
Καλύτερο είναι χωρίς αυγά (εννοώ χτυπημένα και ανακατεμένα με την πατάτα και το πράσο - το μάτι από πάνω καπάκι είναι άλλο θέμα)!

Γιάννη, πολύ σωστή η παρατήρησή σου για το άμυλο. Δοκίμασε αν θέλεις και την παραδοσιακή συνταγή (χωρίς πρόσθετα - κυρίως χωρίς τυρί). Αξίζει!

Όπως το λες, Χουανίτα! Ναι, τορτίγια φάγαμε! Για ρέστι το ξεκίνησα, στην πορεία παραπείνασα και άλλαξα γνώμη :-D

Λία ιδού το κόλπο : δηλώνεις κατηγορηματικά ότι αν δε γίνει φωτογράφηση, δε θα γίνει ούτε μαγείρεμα ;-)

Να σου πω την αλήθεια, Αθανασία, δεν το έχω κάνει ποτέ με γάλα - αλλά γιατί να κολλήσει; Ούτε με βρασμένες πατάτες το έχω κάνει, μια και το αποφασίζω πάντα την τελευταία στιγμή (όταν προγραμματίζω, τρώμε λιγότερο παχυντικά πράγματα...) και οι πατάτες πρέπει να είναι κρύες για να τριφτούν. Σε εστιατόρια που το έχω φάει όμως και φαινόταν να είναι βρασμένη η πατάτα, εξ ίσου καλό ήταν.

Ναι, Witch! Κατά τη γνώμη μου είναι πιο νόστιμο χωρίς αυγά και τυρί. Για να πω ΟΛΗ την αλήθεια, υπήρξε ένα ενδιάμεσο στάδιο, όπου σκέφτηκα να το φάω με αυγό μάτι. Αλλά ... μου έσπασε ο κρόκος και ... ο κύβος ερρίφθη! :-D
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Juanita La Quejica said...

Εξαιρετική πρόταση!
Λοιπόν... ανασκουμπωθείτε και αρχίστε τις συμφωνίες με τους φωτογράφους της οικογένειας: ή μας τραβούν καλλιτεχνικές, καλοφωτισμένες και εμπνευσμένες φωτογραφίες επί το έργο, ή κατεβάζουμε τις κατσαρόλες σε απεργία διαρκείας! Μπράβο Αγγελική!

Λία Π. said...

Σε μένα δεν πιάνει αυτό το κόλπο κορίτσια, γιατί οι 2 μου άντρες είναι λιγόφαγοι, δυστυχώς. Δεν πιάνει η απειλή. Θα αφήσουν περισσότερο φαγητό και θα το φάω εγώ χαχα!! Πρέπει να βρω κάτι άλλο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...