Friday, April 20, 2007

Σαλάτα με σπανάκι και αγκινάρες

Από κήπο φιλικού σπιτιού συλλέξαμε τις αγκινάρες της δεύτερης φωτογραφίας. Άλλοι φίλοι μας έφεραν κοντό σπανάκι. Βιολογικά, φρέσκα και πεντατρύφερα, ήταν ό,τι έπρεπε για τη σαλάτα που ακολουθεί (αφιερωμένη στους φίλους που μας περιποιούνται, να ‘ναι καλά όλοι).
Υλικά
400 γρ. σπανάκι
5 αγκινάρες φρέσκες
2 κουταλιές κάπαρη
10 ελιές ξιδάτες, κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές κουκουνάρι ή αμύγδαλο ψιλοκομμένο, ελαφρά καβουρδισμένο
1 κούπα τυρί τριμμένο (ταιριάζουν παρμεζάνα, πεκορίνο, ή κάποιο κεφαλοτύρι)
½ κούπα ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις κόβετε σε κομμάτια μπουκιάς και τις τοποθετείτε σε μπολ με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν, μέχρι να προετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Κόβετε το σπανάκι με το χέρι, το βάζετε στη σαλατιέρα. Προσθέτετε τις αγκινάρες, την κάπαρη, τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ, περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με το τυρί και το κουκουνάρι και σερβίρετε.
Καλοφάγωτη!

Η σαλάτα στη φωτογραφία έχει και λίγο μαρούλι γιατί έτσι ήθελε το τέκνο και τυρί Σαν Μιχάλη (Σύρος).

11 comments:

Anonymous said...

Ελλη??!! Κατσε καλά δεν τρεχω εγω τωρα να βρω αγγινάρες να μαθω να τις καθαρίζω κλπ .
Στο αναγνωρίζω παντως παντα ιδιαιτερες οι σαλάτες σου . Μπραβο:)

Anonymous said...

Ελλη εξαιρετική σαλάτα. Μου φαίνεται αυριο θα προμηθευτώ αγγιναρούλες από την λαϊκή.

Juanita La Quejica said...

Μακάρι να έχουμε δίπλα μας πάντα καλούς φίλους Elie, και αν έχουν και κήπους με μποστάνια ακόμα καλύτερα, χιχι! Πολύ νόστιμη η σαλάτα σας, ζηλεύω, ειδικά για τις φρέσκες αγγιναρούλες!

Katerina ante portas said...

Έχουν την τιμητική τους οι αγκινάρες "με τ'αγκάθια" ή χωρίς!
Φέραμε από τη Σπάρτη τελευταία, είκοσι αντί 2,5 ευρώ. Μισές πήγαν με αρακά και μαρούλι και οι άλλες με το ψητό της Κυριακής!
Παλιότερα είχα ασχοληθεί με το είδος!
Υιοθετώ την ιδέα της σαλάτας και θα τη δοκιμάσω!

Juanita La Quejica said...

2,5 ευρώ μόνο; Και ήταν καλές Κατερινάκι; Ή είχαν λίγο ξεπεράσει όπως λέει ο πεθερός μου, όποτε του ζητώ να μου φέρει καμμία από το εξοχικό τους;

Katerina ante portas said...

Άψογες, Juanita μου! Τρυφερές και άσπρες, να τις φάς ωμές!

kiki said...

Πολλή καλή η ιδέα με τις αγκινάρες. Όπως τη διάβαζα, μου ήρθε η αίσθηση (ακόμα και στο στόμα, μη γελάτε), πως η καρδιά της αγκινάρας θα θυμίζει όχι πολύ ώριμο αβοκάντο!

Σπύρος said...

Mας ανοιξες την όρεξη..

Anonymous said...

Πολύ ωραία η σαλάτα σου, παρ’ όλο που δεν είμαι της αγκινάρας. Μόνο τηγανητές με αυγά και αν...
Την Μ. Παρασκευή όμως τσακίσαμε τα λευκά κομμάτια στα ωμά φύλλα από φρέσκες αγκινάρες μαζί με ούζο. Καταπληκτικός συνδυασμός!
ΥΓ. Το Σαν Μιχάλη κορυφαίο...

elie said...

@all
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω να τη δοκιμάστε και να πείτε και εντυπώσεις.

@katerina ante portas
ευχαριστώ για το link! πολύ ωραίο άρθρο!

@gianni
αχ, κι εμείς φάγαμε πολλά "φύλλα" μαζί με τσικουδιά. Και ωμά κουκιά. Καταπληκτικό δε λες τίποτα, και εκτός νηστείας.
Και στα Χανιά το συνηθίζουν τη Μ. Παρασκευή.

Anonymous said...

μιαμ μιαμ κοπιασε ελλη! τελεια ι σαλατα! con-cyprus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...