Monday, April 23, 2007

Spinach and feta cheese muffins




My mother made an excellent spinach pie,( photo down left) and part of the filling was put aside. It was not enough for another pie, so I thought I could possibly make muffins with feta cheese:

3 tbsp olive oil
3 tbsp chopped green onion
2 tbsp chopped dill
2 tbsp chopped red peppers
3/4 - 1 cup spinach, etc
3 cups all purpose flour
1 tbsp Baking Powder
1 tsp salt + 1/4 tsp pepper
1 1/2 cup milk
1 cup shredded feta cheese + optionally, 1/2 cup anthotyron (mizithra sweet)
3 tbsp sesame seeds, (optnl. pine nuts etc)
Prehet oven to 180 degrees (350F). Spray or grease standard muffin pans. Saute onion in oil until limp, add spinach etc stir, then add feta cheese and set aside. Combine flour, baking powder, salt, pepper and half sesame in a large bowl. Add remain ingredients, including mixture aside, stir until just moistened, do not overmix. Fill each cavity 3/4 full of batter. Sprinkle with remain sesame. Bake 30-35 minutes or until browned and toothpick inserted in center comes out clean. Cool 5 minutes, remove from pan. Makes over 12 muffins, about 18.


Έμεινε λίγη γέμιση από την πίττα της μαμάς, φωτο αριστερά, αρκετά λίγη για να αξιοποιηθεί αλλοιώς και σκέφθηκα να δοκιμάσω με λίγο φρέσκο κρεμμύδι, extra άνηθο και λίγη κόκκινη πιπεριά για..χρώμα, να φτιάξω αλμυρά muffins.
Η πρόκληση μετά την ωραία φωτογραφία της Ιωάννας, είναι να τα στείλω συμμετοχή στο on line event, Muffin Monday-2
Προσπάθησα να μπώ και ή έχω ξεχάσει τον κωδικό μου ή δεν με αναγνωρίζει για κάποιο λόγο ο blogger. Έτσι η καταχώρηση γίνεται δια χειρός Katerinas.

κείμενο, Lilly_gr


ΥΓ. Βάζω εδώ ένα μέρος της φωτογραφίας για να δείτε μια άλλη όψη... πιο κοντινή και πιο φωτισμένη από το όποιο πρόγραμμα διαχείρισης φωτογραφιών του υπολογιστή. Κορίτσια, μόλις την δείτε (Κατερίνα και Λίλλυ εννοώ) σβήστε την αν θέλετε. Με την ευκαιρία του σχολίου της Αγγελικής, ήθελα να σας πω κι εγώ να τις φωτίζετε γιατί βγαίνουν πολύ σκοτεινές και χάνουν έτσι οι νοστιμιές σας. Juanita

17 comments:

Juanita La Quejica said...

Lilly μου, όταν αναγκαστήκαμε να μετατρέψουμε το μπλογκ στην νέα meta beta μορφή, έπρεπε όλοι να ακολουθήσουμε διαδικασία επανεγγραφής. Μέσα φαίνεσαι μεν σαν μέλος, αλλά δεν έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία με το email. Δε θυμάμαι τί ακριβώς πρέπει να κάνεις... κάτσε να δω αν είχαμε βάλει τότε ποστ με οδηγίες. Η Κική σίγουρα ξέρει, αλλά δεν ξέρω αν είναι εύκαιρη να σε βοηθήσει.

Anonymous said...

Καλή επιτυχία Lilly !!
Ωραία η εκδοχή σπινακομαφινς !!
Σε λιγο βλέπω πληρες μενού να βγάζετε σε μαφινς !!:)

Juanita La Quejica said...

Το βρήκα, κοίτα εδώ Lilly!
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/01/blog-post_6139.html

Anonymous said...

They look totally delicious!! Thank you for your contribution to Muffin Monday!

Penelope said...

Καλή Επιτυχία Λίλλη και Κατερίνα και με "βραβεία" και στις δύο συνταγές εύχομαι.

Anonymous said...

Kαλή επιτυχία, Λίλυ. Εύχομαι πρωτιές στο blog μας.

Anonymous said...

Καλή επιτυχία κορίτσια.
Να σημειώσω μόνο πως, αν δεν κάνω λάθος (δεν είμαι και ειδική στη μαγειρική ορολογία), τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι γνωστά σαν scallions.

Αγγελική Ν said...

Lilly μου, η συνταγή είναι υπέροχη! Και αξίζει να διακριθεί! Μπράβο χρυσοχέρα!

Όμως εγώ θα πω μια παρατήρηση για τον τρόπο προβολής της υπέροχης συνταγής. (Lilly το ξέρεις, το χούι δεν κόβεται…). Η Ιωάννα θα μου επιτρέψει λίγες οδηγίες φωτογράφησης! Για να εκτιμηθεί από ομάδα που οπτικά ψηφίζει, χρειάζονται κάποια σπέσιαλ εφέ! Στη φωτογραφία τα muffins πρέπει να «ξεκολλάν» από το υπόλοιπο φόντο, να είναι καθαρά, νεταρισμένα, για να αναδεικνύονται και το φόντο, που παραμένει θολό και εξαφανίζεται! Πρέπει επίσης να φωτίζονται καλά και να είναι «τραβηγμένα» από κοντά.
Πώς να το κάνεις αυτό:
Σε μια φωτογραφική μηχανή εκτός από την απόσταση, μπορείς να επιλέξεις ταχύτητα ή διάφραγμα. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς και τον φωτισμό έχεις και άλλο αποτέλεσμα.
Αν έχεις μηχανή με τηλε-φακό (100mm και άνω) προτίμησε τον! Για να βγει «λαχταριστό» το muffin στην εικόνα, όπως είπαμε, πρέπει να τραβηχτεί από κοντά (αλλά καλύτερα όχι με τον σταθερό φακό των 55mm), κάνοντας zoom με τον τηλεφακό (στα όριά του σχεδόν, ώστε να υπάρχει μεγάλη εστιακή απόσταση, και όχι πλησιάζοντας την μηχανή στο muffin). Έτσι έχεις ωραίο κάδρο.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία πρέπει να έχει σχετικά μικρό βάθος πεδίου, (δηλαδή απόσταση εμπρός και πίσω από το σημείο εστίασης, μέσα στην οποία η φωτογραφία διατηρεί ευκρίνεια) για να φαίνονται καθαρά τα muffins και όχι ο περιβάλλων χώρος.
Για να το πετύχει αυτό, η φωτογράφος θα πρέπει να έχει έλεγχο του διαφράγματος (όσο μικρότερο είναι το διάφραγμα τόσο μικρότερο το βάθος πεδίου). Αν βέβαια, η μηχανή έχει πρόγραμμα manual, γιατί αν δεν έχει οι παρατηρήσεις μου δεν μπορεί να εφαρμοστούν... Αν λοιπόν η μηχανή έχει δυνατότητα ρύθμισης, η φωτογράφος βάζει μικρό διάφραγμα (2,8 ή και 3,5) και η μηχανή κανονίζει την ταχύτητα, ώστε η φωτογραφία να έχει κάπως σωστό φωτισμό. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι, η μηχανή να είναι σταθεροποιημένη σε τρίποδο ή ακουμπισμένη πάνω σε κάποια σταθερή βάση (πχ στοιβαγμένα βιβλία).
Χρειάζεται επίσης να τραβηχτεί η φωτογραφία με φλας ή να βγουν τα muffins στην βεράντα σε σημείο με καλό και έμμεσο φωτισμό! Προσοχή, το φόντο να μην είναι λευκό, ξεγελά την μηχανή, η οποία φωτομετρά λάθος! Αν διαλέξεις λευκό πετσετάκι, χρειάζεται να ξέρεις πως θα κάνεις την φωτομέτρηση (πάνω στα muffins) …Όμως μπροστά από λευκό τοίχο μη τραβήξεις φωτογραφία!

Δεν ξέρω αν βοήθησα… Άλλη λύση είναι να μου στείλεις τα muffins για να τα…φωτογραφίσω «καλλιτεχνικά»! Φιλάκια.

ΥΓ Για την ορολογία: Εδώ τα κρεμμυδάκια τα λένε green onion! Τα πράσα τα είδα ως scallions στον μανάβη!

Juanita La Quejica said...

Συγχωρείστε και εμένα για την παρέμβαση και δείτε στο τέλος του ποστ πως έκοψα και "φώτισα" την φωτογραφία σας ώστε να φαίνονται περισσότερο οι λεπτομέρειες. Σβήστε την μετά αν θέλετε, απλά ήθελα να δείξω τί εννοώ αλλά δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την ευγλωτία -πάνω στο συγκεκριμένο θέμα- της Αγγελικής, που την ευχαριστούμε πολύ για τις καλές συμβουλές!

Katerina ante portas said...
This comment has been removed by the author.
Katerina ante portas said...

Nομίζω ότι η φωτογραφία πρέπει να κρατηθεί!! Καλλιτεχνική και σωστή!
Ήταν πιο νόστιμα απ'όσο φαίνονται τελικά και αξιοποιήθηκαν τα περισσευούμενα!
Η Ιωάννα με την νέα της ψηφιακή, κάνει και τη δική μου φωτογράφο, επομένως θα ωφεληθεί από τις οδηγίες της αγαπητής μας Αγγελικής Ν.

Anonymous said...

Kαλημέρα μάλλον σε όλους και όλες!

-Πραγματι η φωτογραφία είναι καταπληκτική, ίσως η Elena δεχθεί να την αντικαταστήσει! Θα ήθελα να μείνει.
Ευχαριστώ Juanita! Eυχαριστώ Αγγελική Ν.! Αν και τις οδηγίες θα τις αξιοποιήσει η βοηθός..Β΄, η Ιωάννα!
Ευχαριστώ για τις ευχές σας Λαμπρινή, Λια Π., Penelope,Σταυρούλα,Αγγελική, JUanita
-Hallo Elena!
-Σταυρούλα συμφωνώ με την Αγγελική για τα scallions.(Μεταξύ μας απέφυγα να γράψω για μαυροκούκι και κουκουνάρι γιατί δεν ήμουν σίγουρη για τους όρους)
-Juanita, σε ευχαριστώ για την τεχνική βοήθεια, ξέρεις ότι δεν έχω πολύ χρόνο έτσι όταν θα ξαναμπώ, θα βάλω μάλλον πάλι τα μεγάλα μέσα! Η θα βρούμε μια λύση ;)

Αγγελική Ν said...

Lilly μου, τα κουκουνάρια είναι pine nuts, σήμερα τα πράσα στο super market λεγόντουσαν... leeks (φαίνεται ότι υπάρχουν 2 είδη που εγώ δεν τα ξεχωρίζω), όσο για το μαυροκούκι... άααμα το βρω θα μάθουμε!
Φιλάκια

Katerina ante portas said...

Για το event γράφει και η Herald Triboune εδώ!

Προλαβαίνετε να δώσετε τη δική σας συνταγή φίλες μου, μέχρι και αύριο 27/4/07

kiki said...

Καλή επιτυχία Λίλυ. Τα κατάφερες με την εγγραφή;

Anonymous said...

Spring onions, called scallions in Ireland.

Nena said...

Η μαδερ σου είναι αξιολογότατη και λυπάμαι που δεν την γνώρισα νωρίτερα. Σε φιλώ, Νένα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...