Monday, April 23, 2007

Strawberry Muffins and banana knack!


Ι decided to participate to Muffin Monday, round up 2, an excellent on line event, with fresh spring fruit, like strawberries and dietary ingredients like skim milk, egg whites, only 2 tbsp oil, bananas for fibres. Τhis is the recipe:

1 cup sliced, fresh strawberries
2 Tbsps sugar
2/3 cup mashed ripe banana (about 2)
1/2 cup sugar
1/2 cup 2% milk
2 large egg whites
2 tbsp vegetable oil
2 vanillas
2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp salt,
1/2 cup whipping cream and 60 gr. (2oz) bitter chocolate


Toss strawberries with 2 Tbsp sugar and set aside. In a large bowl, stir in electric mixer mashed bananas and remaining ingredients ½ cup sugar, milk, egg whites, oil and vanilla together. In a separate bowl, sift flour, baking powder, cinnamon and salt. Add dry ingredients into banana mixture just until blended. Fold in strawberries and spoon into 12 buttered muffin cups. Bake at 180C (350 degrees) for 15 to 18 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean. Allow to cool for a while before turning out.
In the mean time make a ganache, pouring low fat whipping cream over melted (about 60 gr) bitter chocolate. Dip muffin top in this ganache. Decorate each muffin with the tips of the strawberries
.

( I had to correct carefully the muffins after baking!)
Θέλησα να χρησιμοποιήσω ένα ανοιξιάτικο φρούτο όπως η φράουλα και μια πιο διαιτητική συνταγή και τεχνική. Τα υλικά έχουν μόνο 2 κ.σ. λάδι, αποβουτυρωμένο γάλα 2%, μπανάνα που προσθέτει ίνες και μειώνει τη ζάχαρη που χρησιμοποιείται και ασπράδια αυγών, αντί ολόκληρου αυγού. Πρόσθεσα 1/4 κ.γ. σόδα σε σταγόνες λεμόνι και ίσως γι αυτό η εικόνα των muffins που ψήνονταν βγήκε περίεργη, κάπως έτσι:
Αναγκάστηκα συνεπώς να "κουρέψω" τα κεκάκια πριν τα βυθίσω στην ganache και τα στολίσω.
Αριστερά τα υλικά επί το έργον και παρακάτω η συνταγή:
1 φλτζ. κομμένες σε φετάκια, φρέσκες φράουλες
2 κ.σ. ζάχαρη
2/3 φλ. πολτοποιημένες με το πηρούνι μπανάνες (περίπου 2)
1/2 φλ.ζάχαρη
1/2 φλ.γάλα αποβουτυρωμένο 2%
2 ασπράδια μεγάλων αυγών
2 κ.σ. φυτικό λάδι
2 βανίλλιες
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. κανέλλα τριμμένη
1/4 κ.γλ. αλάτι

Φυσικά προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και με σπρέυ φυτικό (ας είναι καλά η Vefas house) ετοιμάζω τη φόρμα για 12 muffins.
Τις ψιλοκομμένες φράουλες πασπαλίζω με τις 2 κ.σ.ζάχαρη και τις αφήνω στην άκρη προς στιγμήν.
Σε ένα μπώλ αναμειγνύω τα ξερά υλικά δηλαδή αλεύρι+B.P.+ κανέλλα + αλάτι, στην άκρη και αυτά.
Στο μπώλ του μίξερ χτυπώ ζάχαρη και ασπράδια, τις πολτοποιημένες μπανάνες, το γάλα, τις βανίλλιες, το λάδι. Προσεχτικά συνεχίζω με το μείγμα του αλεύρου. Τέλος απαλά, εκτός μίξερ, ανακατεύω τις ζαχαρωμένες φράουλες να πάνε παντού. Μοιράζω με κουτάλι μέχρι τα 3/4 σε κάθε φορμάκι και ψήνω για 15 -18 λεπτά έως ότου η οδοντογλυφίδα που θα βυθιστεί στο κέντρο, βγεί καθαρή. Αφήνω για λίγο, περίπου 15 λεπτά, να κρυώσουν και εντωμεταξύ ετοιμάζω τη διακόσμηση. Μια ganache για την οποία θα χτυπήσω λίγη κρέμα χαμηλών λιπαρών (περίπου μισό φλ.) με πικρή ή άλλη επιλογής σας σοκολάτα, περίπου 60γρμ. λυωμένη. (Το κάνω στα μικροκύματα με μια κουταλιά κρέμα). Βγάζω με προσοχή και ένα μυτερό μαχαιράκι τις muffins και τις βουτώ με το "κεφάλι" στην ganache. Διακοσμώ με ψιλοκομμένες φράουλες.



Με αυτή τη συνταγή συμμετέχω στο MuffinMonday -round up2 , ένα οn line event που σας είναι γνωστό από την πρώτη φορά με τη συμμετοχή συνταγών της Κικής. Aς ελπίσουμε ότι η..αποτυχία της ganache θα φέρει γούρι!

Θυμίζω ότι η διορία συμμετοχής στο event, λήγει Παρασκευή 27 April 2007. Έχετε καιρό για τη δική σας συνταγή!
@ Oι συμμετοχές καταγράφονται εδώ, στη σελίδα της Elena Ho που φιλοξενεί το event.

10 comments:

Αγγελική Ν said...

Μπράβο Κατερίνα!
Πάνω τους!
Φιλάκια

Anonymous said...

Καλή επιτυχία, Κατερίνα.
Ενημέρωσέ μας πως, πού και πότε να ψηφίσουμε.

Anonymous said...

Mmmmmmmm!!! They look wonderfully delicious!! Thank You!

Juanita La Quejica said...

Όταν τα ξαναφτιάξεις, προσφέρομαι για "κομμώτρια", μόνο που θα τα πάρω λίγο παραπάνω στο κούρεμα! Καλή Επιτυχία Κατερινάκι!

kiki said...

Καλή επιτυχία Κατερίνα!

Anonymous said...

Αντε μην ξεχαστούμε πάλι ! Ειδοποιήστε που και πως ψηφίζουμε !
Κατερίνα , πανκάκια τα κανες ε?!
Καλη επιτυχιααααα !!!

Penelope said...

Καλή Επιτυχία Κατερίνα (και Λιλλη) και με "βραβεία" και στις δύο συνταγές εύχομαι.

Katerina ante portas said...

Kαλημέρα φίλες μου, φτιάξτε και τη δική σας συνταγή, είναι διασκεδαστικό! Αυτοσχεδιάστε!!
Παρότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες -ρίξτε μια ματιά- είπα ότι θα τη στείλω, κόντρα.. στις ατυχίες! Είναι η διαιτητική version της muffin!
-Φιλάκια και από μένα Αγγελική Ν.
-Ευχαριστώ Λία Π.
-Thank YOU, Elena, for the event!
-Eίδες Juanita μου, τα "μάτιασα" που γινόντουσαν ωραία και ροδαλά.. :(
-Ευχαριστώ oneiromageiremata, έχεις μια ωραία συνταγούλα το Μάρτη, γιατί δεν την υποβάλλεις;
-Ευχαριστώ Λαμπρινή μου, (άστα έτσι που απέτυχε η ganache -που έγινε για να κρύψει το ..κούρεμα- ούτε και εγώ δεν ξέρω τι..έφτιαξα!!) :)

kiki said...

Κατερίνα έχω συνταγή; Για να το λες θα το έψαξες! Δεν έλεγε όμως να είναι αναλλακτικές συνταγές; Για να το δω... Καλή επιτυχία και πάλι!

Katerina ante portas said...

Nai εντάξει έλεγε να μη βάλουμε..μπανάνα αλλά τώρα τι να κάνουμε αυτό έχουμε για διαιτητικό υποκατάστατο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...