Monday, May 07, 2007

Καρυδόπιτα με Σοκολάτα και Σιρόπι με άρωμα Μανταρινιού

Όταν δεν έχεις δουλειά να κάνεις… και έχεις και υλικά που δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ή δεν θα τα καταναλώσεις από μόνα τους, πρέπει να σκαρφιστείς τρόπο που θα τα αξιοποιήσεις και θα χαρούν κάποιοι δικοί σου άνθρωποι ιδιαίτερα το γευστικό αποτέλεσμα του πειράματός σου. Έτσι λοιπόν μου προέκυψε τούτη η καρυδόπιτα, που στηρίζεται βέβαια στην παραδοσιακή συνταγή του γλυκού, αλλά εγώ έκανα τις μικρές μου διαφοροποιήσεις.

Είχα ένα ολόκληρο σοκολατένιο αυγό (δώρο από το Πάσχα) με αυθεντική πικρή σοκολάτα, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να το φάμε. Καθώς και 1 σοκολάτα υγείας με αμύγδαλο. Επίσης αρκετά καρύδια, σπασμένα και επειδή αρχίζει να πιάνει ζέστη και το καρύδι είναι λιγάκι επίφοβο να πιάσει μαμούνι με την ζέστη, έπρεπε να φύγει έγκαιρα. Αλεύρι αρκετό, ευγενική χορηγία συγγενούς που δουλεύει σε μύλους, αλλά πόσο πια να χρησιμοποιήσεις; Και μπόλικα αυγουλάκια από την τελευταία επίσκεψη στο χωριό, των πεθερικών. Τα βασικά λοιπόν υπήρχαν. Συν ζάχαρη, συν βούτυρο τύπου vitam, κανέλα, βανίλια, χυμός από μανταρίνια χιώτικα. Είμαστε έτοιμοι για γλυκό μας λοιπόν και ξεκινάμε…

Τρίβουμε περίπου 350 γραμμάρια καρυδόψιχα στο multi. Σ’ ένα μπολ σπάμε το σοκολατένιο αυγό και την πλάκα της σοκολάτας και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Βάζουμε σοκολάτα – βούτυρο, στα μικροκύματα για να λιώσουν και αφού πάρουν να λιώνουν προσθέτουμε ένα φλιτζάνι γάλα. Ανακατεύουμε για να ενωθεί καλά το μείγμα μας.

Σε βαθύ μπολ, βάζουμε 2 κούπες ζάχαρη, τους κρόκους από 6 αυγά (τα ασπράδια χωριστά θα χτυπηθούν ξεχωριστά σε μαρέγκα) και ένα κεσεδάκι βούτυρο λιωμένο και χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε λίγη βανίλια κρυσταλλική καθώς και ένα κουταλάκι γεμάτο κανέλα σκόνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τμηματικά το τριμμένο καρύδι, δύο και μισή κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δύο και μισό κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ, την λιωμένη σοκολάτα με το γάλα και τέλος τα ασπράδια που έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα, τα οποία ενώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα μας.

Έχουμε βουτυρώσει και ελαφρώς αλευρώσει ταψί μεγαλούτσικο, ενώ έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο μας. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγει στεγνό το καλαμάκι ή μαχαιράκι που θα βυθίσουμε σ’ αυτό.
Τέλος, φτιάχνουμε σιρόπι από μιάμιση κούπα ζάχαρη, δύο κούπες νερό, τον χυμό από 2 μανταρίνια, την φλούδα από το ένα, καθώς κι’ ένα μεγάλο ξύλο κανέλας. Το σιρόπι μας το βράζουμε για 15 περίπου λεπτά κι όταν τελειώσει το ψήσιμο του γλυκού αφού το αφήσουμε για λίγο να κρυώσει και το περιχύνουμε έτσι ώστε να πάει παντού το σιρόπι μας. Αφήνουμε πια να κρυώσει ολοκληρωτικά (από το μεσημέρι στις 2.00, εγώ το έκοψα πια κατά τις 6.30 το απόγευμα) και είναι έτοιμο προς κατανάλωση, συνοδεία παγωτού ή όχι. Είναι δε, μια χαρά για την απογευματινή απόλαυση φίλων και συγγενών μαζί με το καφεδάκι τους, αρκεί να μην αποφασίσετε να τους πείτε για το πόσες θερμίδες έχει ένα κομματάκι!!
Όπως καλώς καταλαβαίνετε η φωτογραφία είναι καθαρώς συμβολική και ουδεμία σχέση έχει με το γλυκό μας :-)))

7 comments:

kiki said...

Βρεεεεεεεεεεεεεεεε! Βρε δε ντρέπεσαι που μας σοκολάζεις κανονικά και μετά μας βάζεις από κάτω τη ζυγαριά;;;; Χαχαχαχαχα! Πολύ γέλασα με την φωτό συνοδεία της συνταγής! Θα τη δοκιμάσω πάντως τη σοκολατοκαρυδόπιτα!

Juanita La Quejica said...

Είπα και εγώ... είμαι άϋπνη, δεν φοράω γιαλιά και μάλλον δεν είδα καλά την φωτογραφία. Μπαίνω να γράψω σχόλιο, βλέπω τί έγραψε η Κική, ξαναβλέπω την φωτογραφία και ένα έχω να συμπληρώσω: πολύ πειραχτήρι η μαμά του Θοδωρή!
Και πολύ κακό το timing της ζυγαριάς, η οποία έχει αρχίσει να αναστενάζει, μαζί με τα φερμουάρ, χαχα!

elie said...

Εδώ κολλάει αυτό που λένε: δε θέλετε να βλέπετε τη ζυγαριά ούτε ζωγραφιστή, ε?

Λία Π. said...

Μπορώ να πάρω εγώ τη ζυγαριά, γιατί μόνο αυτή μου ταιριάζει αυτήν την εποχή, Πηνελόπη;
Πολύ καλά έκανες και την έβαλες φωτό και έτσι μας επανέφερες στην τάξη.
Έτσι θα γλιτώσω τα γλυκάκια τα δικά σου και της Αθανασίας που φαίνονται πολύ όμορφα με όλα τα επακόλουθα.

Anonymous said...

Λοιπόν την έκανα χθές βράδυ την συνταγή - χωρίς την σοκολάτα - γιατί:
1) δεν είχα
2) δεν μας πολύ-αρέσει σε γλυκά, την προτιμάμε σκέτη!
και χωρίς χυμό από μανταρίνια (που να τα βρώ... αλλά με χυμό από εξωτικά φρούτα (ανανά και μάγκο).
Πολύ διεθνείς κουζίνα μου βγήκε αλλά πολύ νόστιμο!
Merci Penelope:):)

Penelope said...

Καλημέρα σας...
Εγώ πειραχτήρι, καλέ που το είδατε αυτό;
Ανέβηκα στην ζυγαριά και είμαι 7,5 κιλά περισσότερο, από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αλλά είμαι ακόμη ψύχραιμη (!) μιας και μέχρι το τέλος μου έχει δώσει περιθώριο για 12-13 κιλά το πολύ, ο γιατρός μας.

Λοιπόν απαντώ πως το πόνημα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και όση την δοκίμασαν είπαν ότι ήταν πολύ καλή (και με την σοκολάτα Λυδία μου). Δύο φίλοι - ζευγάρι, υπερβολικοί ίσως, είπαν ότι είναι η καλύτερη καρυδόπιτα που έχουν φάει.

Ιωάννα έχουν μείνει 2-3 κομματάκια, να στα στείλω με Courier; Ή μήπως να έρθεις αυτό προσώπως να τα γευτείς;

Αρχοντία said...

Θα το δοκιμάσω ανεξαρτήτως θερμίδων - το πολύ πολύ να καλέσω και μερικούς φίλους για καφέ, να μην περισσέψει καθόλου. Περιμένεις μωράκι; με το καλό!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...