Sunday, May 06, 2007

Γαλακτομπούρεκο

Εχθές είχα τη γιορτή μου και είχα αποφασίσει να κάνω καποια γλυκά για το καλό, που λέμε, γιατί δε θα γιορτάζαμε σπίτι αλλά εκτός. Ένα από αυτά ήταν ένα γαλακτομπούρεκο, που για εμένα αν και δεν είναι το αγαπημένο μου γλυκό (από σιροπιαστά προτιμώ μπακλαβάδες και τετοια ξηροκαρποειδή) είπα να το φτιάξω γιατί τα αγόρια μου το τρώνε αβλεπή. Ήταν η δεύτερη φορά που το επιχείρησα (η πρώτη κοντά 13 χρονια πριν)και αυτό γιατί, γενικότερα, τα γλυκά που φτιάχνω προτιμώ να είναι σοκολατοειδή, λόγω αδυναμίας. Επειδή όμως από όσους, όχι μόνο της οικογένειας, αλλά και γενικότερα, το δοκίμασαν πήρε άριστες κριτικές είπα να σας το γράψω.
Για την κρέμα
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
11/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
½ κιλό φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
31/2 φλιτζάνια ζάχαρη
21/2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα να μη μας κολλήσει, μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει. Μόλις αρχίσει η κρέμα να πήζει ρίχνουμε τα αυγά και τις βανίλιες ανακατεύοντας συνέχεια. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώνει. Στο μεταξύ, στρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί με τα μισά φύλλα, αλείφοντας προσεκτικά ένα ένα φύλλο με ένα πινελάκι με το βούτυρο. Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα. Παίρνουμε τα φύλλα που εξέχουν και τα γυρίζουμε προς τα μέσα. Τα βουτυρώνουμε κι αυτά. Συνεχίζουμε να στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας με το βούτυρο. Κόβουμε όσα φύλλα περισσεύουν εξωτερικά με ένα μαχαιράκι ή καλυτερα ένα ψαλίδι. Xαράζουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο επιπλέον βούτυρο από πάνω από το γλυκό και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε περίπου στους 180ο βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο βέβαια, για περίπου 30 λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο το περιχύνουμε με το σιρόπι, λίγο-λίγο με μια κουτάλα.

23 comments:

elie said...

Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου Ρένα. Ό,τι επιθυμείς!

luna said...

xronia polla kai kala me ugeia sou euxome

Rena said...

Ευχαριστώ elie μου. Να είσαι καλά και πάντα με υγεία και ότι άλλο επιθυμείς!!

Rena said...

Lune mille merci. Και σε εσένα κουκλίτσα μου τα καλύτερα εύχομαι.

oneiromageiremata said...

Ρένα μου χρόνια πολλά! Ξέχασα πως προέρχεται από το Ειρήνη!

Αρχοντία said...

Χρόνια πολλά! Γιόρταζε και η μητέρα μου σήμερα!

Λαμπρινή said...

Rena Χρονια πολλά και καλά , οτι επιθυμεις στο ευχομαι ολοψυχα !!
Μια χαρά τους γλυκανες με το γαλακτομπουρεκακι!
Αρχοντομανουλα να χαιρεσαι και συ την μανουλα σου !

Rena said...

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ! Αρχοντία μου να χαίρεσαι τη μητέρα σου!

Gianni said...

Χρόνια πολλά.
Αγαπημένο το γαλακτομπούρεκο.
Με αυτό μεγαλώσαμε εμείς...

Λία Π. said...

Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα, Ρένα, να σε χαίρεται η οικογένεια σου και να την χαίρεσαι και εσύ.

Αθανασία said...

Χρόνια πολλά κι από μένα!
Το γαλακτομπούρεκο μάς αρέσει πολύ!!!
Χρησιμοποιώ επίσης την κρέμα του σε πολλές παραλλαγές, για πιο "μοντέρνα" και μοναδικά γλυκά.

Κάλλη said...

Πολλές ευχές κι από εδώ Ρένα, να είσαι γερή και χαρούμενη!

Anonymous said...

Χρόνια πολλά και πάντα γλυκά σαν το γαλακτομπουρεκό σου.

Anonymous said...

δεν μπήκε το όνομά μου πιο πάνω, sorry.

Μαρία Μπ.

Penelope said...

Χρόνια Πολλά και Καλά Ρένα (και σε όλες τις Ειρήνες που γιόρταζαν).
Γαλακτομπούρεκο με χρυσαφένιο φύλλο που να κάνει "κρατς" στο δάγκωμα και σιροπάκι μελωμένο! Θαύμα.

Lydia said...

Χρόνια Πολλά Ρένα, με υγεία και αγάπη.

Nena said...

Χρόνια σου πολλά Ρένα Υγεία, χαρά, ευτυχία κι ό,τι άλλο θες εσύ.

Juanita La Quejica said...

Πολύχρονη Ρενάκι, Χρόνια Πολλά και Γλυκά!

Katerina ante portas said...

Xρόνια πολλά έστω με καθυστέρηση!
Παραδοσιακό γλυκό θα έλεγα! Φίνο και ό,τι πρέπει για τα παιδιά που αποφεύγουν το γάλα!

Μας είχαν φέρει γαλακτομπουρεκάκια, δηλαδή τυλιγμένα σαν μικρές φλογέρες, στων οποίων την κρέμα, είχαν προσθέσει ινδοκάρυδο. Εξαιρετικά.
Μάλιστα επειδή άρχιζε κάποια νηστεία, τα έβαλα λίγα λίγα σε σακκουλάκια και στον καταψύκτη. Ακόμα και σαν παγωτίνια ήταν απίθανα!

luna said...

ε γω κουκλες το κανω με κακαο!σοκολατενιο δηλ.
.ειναι τελειοοοοοο

COOK THE BOOK said...

α....κι εγώ το κάνω με σοκολατα και αμαρετο...αλλά και με καρύδα...οπως και να ειναι το λατρεύω....γιαμ γιαμ....

Αγγελική Ν said...

Ρένα μου, έκανα σήμερα το γαλακτομπούρεκο σου και ήταν υπέροχο!
Έκανα ελάχιστες δικές μου παρεμβάσεις..
Στο γάλα έβρασα φλούδα λεμονιού και ένα χαραγμένο φασόλι βανίλιας, που τα έβγαλα όταν η κρέμα ετοιμάστηκε.
Το σιρόπι το έβρασα περίπου 30 λεπτά να δέσει. Μέσα στο σιρόπι έβαλα από την αρχή φλούδα λεμονιού και βανίλια να μοσχοβολά. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο έριξα τον χυμό ενός λεμονιού.
Το μόνο που δεν ακολούθησα είναι ο χρόνος ψησίματος που γράφεις. Το γλυκό χρειάστηκε περίπου 1 ώρα στον φούρνο στους 180ο. Τα πρώτα 30 λεπτά έψησα με αντιστάσεις πάνω κάτω, μετά για 20 λεπτά μόνο κάτω, ενώ τα τελευταία 10 λεπτά στον αέρα! Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Σαν τα «επαγγελματικά» και καλύτερο!
Τραγανό, μυρωδάτο και σωστά γλυκό!
Πολύ καλή συνταγή! Eυχαριστώ!

Rena said...

Αγγελική πολύ χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε. Γεια στα χέρια σου. Λεμόνι δε βάζω από επιλογή..δεν αρέσει η γεύση στον άντρα μου. Όσο για το ψήσιμο μάλλον είναι δυνατός ο φούρνος μου και γι αυτό χρειάστηκε λιγότερο χρόνο σε μένα. Πάντως τώρα που μου το θύμησες λέω να φτιαξω κι εγω αύριο, μεθαύριο. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...