Saturday, May 12, 2007

Σαλάτα με κουσκούς και κόκκινες φακές

Μετά τη θεωρία περί κουσκούς, ώρα για πράξη! Αν είστε σε δίαιτα, δοκιμάστε την ακόλουθη σαλάτα με φειδώ ή θεωρήστε την ως γεύμα (είναι ούτως ή άλλως χορταστική).

Υλικά
2 φλιτζάνια κουσκούς
1 φλιτζάνι κόκκινες φακές βρασμένες
1 μέτρια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια
4-5 μαρουλόφυλλα ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι και πιπέρι, λίγη πάπρικα
Εκτέλεση
Μαγειρεύετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ή σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο πορηγούμενο post. Αφήνετε να κρυώσει (όχι να παγώσει, σε θερμοκρασία δωματίου που λένε).
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε τα λαχανικά (που πρέπει να είναι δροσερά) με το κουσκούς και τις φακές. Ετοιμάζετε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα και σερβίρετε.
Η συγκεκριμένη σαλάτα (αλλά και το κουσκούς, γενικά) πηγαίνει πολύ με γιαούρτι, δοκιμάστε να προσθέσετε σε κάθε πιάτο μια κουταλιά. Παλαιότερα το είχαμε δοκιμάσει και με κατίκι Δομοκού και ήταν εξαιρετικό.

Η σκυτάλη στην Κάλλη!

12 comments:

Αθανασία said...

Καλό το κουσκουσάκι, αλλά τις φακές που δεν μπορώ να τις φάω (όσο κι αν προσπάθησα) με τι μπορώ να τις αντικαταστήσω; Με κόκκινα φασόλια (ή μαυρομάτικα) π.χ. θα'ναι εντάξει;
Ή (και) με πολλές ψιλοκομμένες πιπεριές όλων των χρωμάτων που κυκλοφορούν (πολυαγαπημένες), γλυκές και καυτερές...
Καλημέρα!

Anonymous said...

Μα τι χρωμα και ομορφια !!
Τι υπεροχες φωτο ? Αρχιζω απο αυτα πρωτα και μετα στο ψητο!! χαχαχα
Μπραβο για ολα elie , εντυπωσιακή σε ολα σου για μια ακομα φορα !!

elie said...

@ αθανασία
Οι φακές είναι κόκκινες, τεράστια διαφορά στη γεύση. θα πρότεινα να δοκιμάσεις. Αλλιώς θα έλεγα ρεβίθια.
Και στις πιπεριές δεν θα έλεγα όχι...

@ λαμπρινή
Με κάνεις και κοκκινίζω... ευχαριστώ πάντως.

elie said...

Για όποιον δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει κόκκινες φακές, να πω ότι βράζουν σε ελάχιστο χρόνο, θέλουν προσοχή για να μη γίνουν.. φάβα (που λέει και μια "γειτόνισσα").

Juanita La Quejica said...

Έδωσες "χρώμα" στο μπλογκ μας σήμερα Elie! Thanks! Μου αρέσει πολύ το κουσκούς, ειδικά το καλοκαίρι φτιάχνει νόστιμα και ελαφρά φαγητά.

Αθανασία said...

"ΦΑΚΟΣΥΖΗΤΗΣΗ":
δηλ. δε μυρίζουν όπως οι απλές φακές; (εκείνο τον έντονο σίδηρο που μου φέρνει εμετό ακόμη και μακριά από την κατσαρόλα!!!) Έχω δοκιμάσει στο "Milos" τις μαύρες φακές Beluga (θεωρούνται πολύ καλές, ο άντρας μου ευχαριστήθηκε) αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα τις έφτιαχνα.
Κόκκινες πού βρίσκω;
Τα ρεβίθια καλή εναλλακτική, thanx!

Anonymous said...

mmm...πολυ ορεκτική συνταγή...αλλά τις φακές θα τις παραλείψω γιατί τις σιχαίνομαι...πρεπει οπωσδήποτε να βάλω όσπρια;...λίγο βραστό κοτόπουλο ίσως;

elie said...

@ αθανασία
Μυρίζουν... πιπεράτα, όχι σαν τις κοινές φακές. Εγώ τις παίρνω από το Μπαχάρ. Τις μαύρες δεν τις έχω δοκιμάσει (το "Beluga" βγαίνει και καλά από το χαβιάρι?)

@ cook the book
Οπωσδήποτε? Όχι δα, δοκίμασε ό,τι σ' αρέσει!!! Και πες μας τι και πώς!

Αθανασία said...

Ναι, το beluga από το γνωστό χαβιάρι (μεγάλη η χάρη της εν λόγω μαύρης φακής, ελπίζω να μην είναι ανάλογη και η τιμή, αλλά δε θυμάμαι να πληρώσαμε υπερβολικά στο εστιατόριο, οπότε...).
Άμα βρεθώ στο Μπαχάρ θα τσεκάρω και τις κόκκινες!

kiki said...

Να κάνω ερώτηση η άσχετη; Όταν λέμε κουσκούς, εννούμε αυτό το είδος ζυμαρικού που γράφει πάνω κους κους, ή εναι διαφορετικό τελικά; Νομίζω ότι είχαμε κάνει κουβέντα και με την άλλη Αγγελική και είχαμε πει ότι είναι διαφορετικό. Ετσι είναι;

elie said...

Όπως τα λες oneiromageiremata. Άλλο το ζυμαρικό.

witchofdaffodils said...

εγώ θα το ψηφίσω αυτό με τις φακές, αφού αυτό με τα ρεβύθια είναι νόστιμο γιατί με τις φακές να μην είναι? έτσι κι αλλιώς μ'αρέσουν, κόκκινες , πράσινες , μπλέ:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...