Monday, May 14, 2007

Να ήταν η ζήλια ... κουσκούς!

Με τόση κουσκουσοσυζήτηση, δεν άντεξα! Χθες βράδυ, μπήκα στην κουζίνα προσπαθώντας να θεραπεύσω την οξεία κουσκουσίτιδα που με ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των συνταγών της Elie, της Kalie και της άλλης Αγγελικής!
Εκ των ενόντων έγινε, με ό,τι υπήρχε στην κουζίνα.Κουσκούς με λαχανικά
Υλικά
200 γρ.κουσκούς μεσαίου μεγέθους προμαγειρεμένο ιταλικό (σιμιγδάλι 100% έγραφε νομίζω)
500 γρ. ζωμός κοτόπουλου (αυτό στις οδηγίες έγραφε 1 προς 1 αλλά δεν έφτανε με τίποτα το υγρό, οπότε δεν είμαι σίγουρη πόσο χρειάστηκε τελικά επειδή πρόσθετα συνέχεια)
λευκό ξύδι βαλσαμικό
ελαιόλαδο
σησαμέλαιο
4 κ.σ.ταχίνι
2 κ.σ.πέστο
8 λιαστές ντομάτες κομμένες στα 4
6 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
1 μεγάλη πιπεριά
3 κρεμμύδια
2 σκελ.σκόρδο (χωρίς τη φύτρα)
κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
ρίγανη
Εκτέλεση
Έφτιαξα τον ζωμό (με έτοιμο κύβο), πρόσθεσα το ταχίνι και αφού πήρε μια βράση περιέχυσα το κουσκούς. Άφησα να τραβήξει 10΄ και ήταν έτοιμο. Πρόσθεσα σησαμέλαιο, πέστο (έτοιμο, ψιλομπιαχ, αλλά δεν ενόχλησε μέσα στα υπόλοιπα υλικά, απλά έδωσε ένα τόνο πιο πικάντικο) και μπόλικο ξύδι λευκό βαλσαμικό που είναι ιδιαίτερα γλυκούλι.
Σώταρα τα κρεμμυδοσκόρδα, έσβησα με κόκκινο κρασί, πρόσθεσα τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγείρεψα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτοντας τα μπαχαρικά και τη ρίγανη. Χρειάστηκε και λίγο νεράκι.
Στο τέλος, έριξα τα λαχανικά πάνω από το έτοιμο κουσκούς και ορμήσαμε! Νοστιμότατο, γρήγορο και εύκολο. Το κακό είναι ότι δεν σταματά κανείς στο πρώτο πιάτο, ουφ!

17 comments:

Katerina ante portas said...

Συνταγές υγιεινής διατροφής βλέπω!
Me gusta δεν λέτε και εσείς εκεί; :)

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Ναι, ναι!

kiki said...

Ζουλιάρικο! Φουλ του κουσκους είχαμε καλέ!!!

Anonymous said...

Χα χα! Είδες ωραίο που είναι το άτιμο;

Κι εμένα μου φαίνεται λίγο το ένα μέρος νερό για ένα μέρος κουσκούς που αναγράφεται στη συσκευασία (μιλάω για το προψημένο). Θέλει όμως προσοχή μην πέσει πολύ το υγρό και γίνει "λαπάς", γιατί χάνει πολύ (όπως και τα παραβρασμένα μακαρόνια).

Έχω καταλήξει στο 1 1/3 νερό, ιδιαίτερα με βρασμένα λαχανικά, που, όπως και να το κάνεις, όλο και θα βγάλουν λίγα υγρά.

Μήπως ήσουν λίγο βιαστική; ;-) Γιατί, αν περιμένεις λίγο, μαλακώνει περισσότερο, κι ας έχει φανεί ότι έχει ρουφήξει νωρίτερα τα υγρά του.

Την επόμενη φορά, δοκίμασε οπωσδήποτε χαρίσα (ιδιαίτερα αν σ΄αρέσουν τα καυτερά).

Juanita La Quejica said...

Την προηγούμενη φορά πρέπει να είχα βάλει λιγότερα υγρά, αλλά του Δ. του αρέσει να γίνεται κάπως ... υγρό, ή μάλλον λαπαδερό, χαχαχα! Είχε μαλακώσει από τα πρώτα 3', στα 10΄ ήταν τελείως έτοιμο, αλλά υγρά πρόσθεσα και στη συνέχεια, αφού έβαλα τα λαχανικά (τα οποία ήταν πολύ στεγνά γιατί τα σώταρα χωρίς καπάκι, μόνο με την σίτα για να μην λερώσω την κουζίνα).
Την χαρίσα την έχω διαβάσει και δει στην τβ, αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Από τί γίνεται Αγγελική; Μείγμα με πιπέρια είναι και μυριστικά; Καίει πολύ; Έχει διαβαθμίσεις;
(Το ξέρεις ότι απαγορεύονται τα καυτερά στην ροδώχρου ακμή; Διά ροπάλου! Καθώς και το κόκκινο κρασί. Άκου τώρα... Το martini επιτρέπεται πάντως. Βρήκα την συνταγή, martini bianco με vodka, είναι πιο γλυκό από αυτό που ήπιαμε παρέα αλλά όχι λιγωτικό.)

Juanita La Quejica said...

Κικίτσα, έσκασα σου λέω! Ευτυχώς που είχα στο ντουλάπι.

Anonymous said...

Βρε ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑΑΑΑ!!!!!

Anonymous said...

H Harissa τώρα είναι μίγμα καυτερής πιπεριάς, σκόρδου (δε βρωμάει!) και κύμινου (ίσως και άλλων μπαχαρικών κατά περίπτωση - δε μας λένε πολλά οι κατασκευαστές!).
Κυκλοφορεί σε σωληνάρια, αλλά έχω δει και σε βάζα.

Anonymous said...

Και dry martini είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ!!!
Λίγο martini dry (ποτέ bianco, αλλιώς τι dry θα ήταν;;) και πολύ gin. Και 1 ελίτσα - ή πολλές - εδώ δεν είμαστε αυστηροί!!! ;-) :-P

witchofdaffodils said...

και με λαχανικά και πικάντικο, πρωτότυπη η προσθήκη ταχινιού !

kiki said...

Μπορείτε να μου πείτε έστω μια μάρκα κους κους για να καταλάβω ποιο εννοείτε? Αν δε θέλετε εδώ, στο μειλ μου...

Juanita La Quejica said...

Εγώ είχα κρατήσει το κουτί να το σκανάρω, αλλά το πέταξε ο Δ. χωρίς να ξέρει ότι επίτηδες το είχα στην άκρη. Το είχα αγοράσει όμως από τον Θανόπουλο στην Κηφισιά, που δεν με βολεύει ιδιαίτερα και είναι και ακριβός, οπότε κάποιο άλλο θα δοκιμάσω την επόμενη φορά.

Juanita La Quejica said...

Αγγελική, θα την ψάξω την χαρίσα σε κάποια μπακάλικα με ανατολίτικα προϊόντα γιατί μου κίνησες την περιέργεια!

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, το ταχίνι μου αρέσει πολύ σαν γεύση τελικά. Αλλά παχαίνει το ρημάδι, ουφ!

elie said...

Ναι, ναι με χαρίσα είναι το κάτι άλλο!

Marina said...

Εξαιτίας αυτής της συνταγής που διάβασε ο Κ, χθές έκανε κουσκούς. Είχα ετοιμάσει ήδη κρέας, πήρε το μισό ζωμό (250ml)έβρασε μέσα του το πλιγούρι, πρόσθεσε και λίγο βωλίτη (τριμμένο ξερό μανιτάρι), αλατοπίπερο και το αποτέλεσμα γλείφτηκε απο την κατσαρόλα!

Anonymous said...

Και με χειροποίητο ζωμό ε; Θέλω κι εγώώώώώώώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...