Monday, May 21, 2007

Βέλγικες Βάφλες από Ελληνίδα νοικοκυρά

Οι βαφλες μου αρεσουν πολυ. Πρωτη φορά εφαγα σε ηλικία 5 χρονων απο την θεια μου που ζουσε πριν στο Βελγιο και ειχε την κλασική με τα τετραγωνάκια βαφλιέρα. Βρηκα προικα απο τον καλο μου βαφλιέρα και αρχισα να κανω πότε πότε βάφλες με κουτουρού και απο στομα σε ...αυτί συνταγή.Τον Φεβρουαριο είχαμε παει βόλτα στο Βελγιο (Βρυξελλες ) και εκει ειδα οτι ο χυλος μοιαζει στην υφή με τους λουκουμάδες, ενω εγω τον έκανα αρκετα πιο αραιό . Κατέληξα τελικα στην παρακατω συνταγή για βαφλες, που την βρισκω πολυ κοντα στην γευση αυτών που εφαγα .
Yλικά
2 φλυτζάνια αλευρι
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά βουτυρο λιωμένο
1-2 κουταλιές σουπας ζαχαρη
3 βανιλιες ή λιγες σταγόνες υγρό
2 αυγα
1 1/2 κουταλάκι μπεικιν
Τι κάνω
Ανακατευω αλευρι , ζαχαρη , μπεικιν , βανιλιες σε ενα λεκανάκι. Χτυπάω τα αυγά και προσθέτω το μισό γαλα, καλύτερα ελαφρά ζεσταμένο . Αδειαζω αυγα και υπολοιπο γαλα στο λεκανάκι και προσθέτω το βουτυρο . Ανακατεύω καλα και ετοιμο . Ζεσταινω την βαφλιέρα στο 3-4 (εχει δεικτες 1-5) μολις ζεσταθεί αλοιφω πολυ ελαφρα και μονο για την πρωτη φορα με λίγο βουτυρο . Ριχνω τον χυλο στο κέντρο ,κλείνω και αφηνω για 3-4 λεπτά να ψηθεί. Οι πρωτες αργουν λιγακι αλλα μολις ζεσταθει καλα η βαφλιέρα ο χρονος ειναι λιγοτερος.Τις προσφέρουμε στον καλο μας και σε αυτους που αγαπάμε κοβοντας σε σχήμα καρδιάς ή ολοκληρες με συνοδεια ό,τι θελουμε (μαρμελάδες , σοκολάτα , μερέντα , σαντιγή , παγωτό και ακομα και σκέτες με λιγη αχνη ζάχαρη) . Η ποσότητα ειναι 8-9 περίπου βαφλες γιατι εμενα μου αρέσουν χοντρουτσικες.
Guten Appetit ! :)
Ακολουθεί συνταγή "Παγωτό γιαούρτι -φράουλα"
Λαμπρινή

16 comments:

tassoula said...

Καλημέρα!
Λαμπρινή ευχαριστούμε πολύ.Και την ήθελα την συνταγή!Περιμένουμε και το παγωτό.

Λία Π. said...

Άριστο και για πρωινό και για απογευματινό και για.....!!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες, Λαμπρινούλα!!! Εγώ που δεν έχω βαφλιέρα, λέω να τις φτιάξω σαν κρέπες. Τι λες, Λαμπρινή;

Anonymous said...

Τασσούλα μου ξέχασα να γράψω οτι θα ρίξεις και μια σταλιά αλατακι. Πολύ λιγο ! Και αν τις τρωτε αρκετά γλυκές αυξησε λιγο την ζάχαρη δεν αλλαζει τιποτα .
Χαιρομαι που σου φανηκε χρησιμη η συνταγή :)

Λια μου ο χυλος ειναι αρκετα σφιχτος δεν κανει για κρέπες θα γινουν πολύ χοντρες. Μπορεις ομως να τον αραιώσεις περισσοτερο με γάλα χωρις φυσικά το μπεικιν και να κανεις ζυμη για κρεπες γλυκια .
Μην μου αναβεις φωτιες τωρα εχω καλη συνταγή για γλυκες και αλμυρες κρεπες ! χαχα

kiki said...

Βάφλες φτιάχνω κι εγώ γιατί αρέσουν πολύ στα παιδιά. Με μερέντα από πάνω! Μιαμ! Τέλειες!

Rena said...

Τι κρίμα που δεν έχω βαφλιέρα. Καμιά εναλλακτική για το που αλλου μπορούμε να τις φτιάξουμε? Τέλειες δείχνουν Λαμπρινούλα

Αγγελική Ν said...

Λαμπρινή μου ωραίες οι βάφλες σου και οι φωτογραφίες και οι προσδοκίες για τα χιλιάδες καλούδια που μας προτείνεις!
Είχα ακούσει ότι οι βελγικές βάφλες γίνονται με μαγιά! Μια ζύμη αραιή σαν του τσουρεκιού με μπόλικη βανίλια και λιγότερο αλεύρι, αρκετά μπελαλίδικη. Τις είχα γευτεί και ήταν πολύ ωραίες, αλλά δεν έχω βαφλιέρα (το γνωστό πρόβλημα με τα ντουλάπια που ξεχειλίζουν από μηχανές για την κουζίνα...) και δεν τις έχω φτιάξει.
Η δική σου συνταγή μου αρέσει γιατί είναι απλή! Μπράβο!

Πασχίζω όμως να χάσω κανένα γραμμάριο και έχεις βαλθεί να με καταστρέψεις!

Anonymous said...

Ρενακι μου δυστυχώς ειναι στα γλυκα που εγω συνήθως αποφεύγω γιατι με δεσμεύουν να χω για καθε τι , ενα σκευος. Αν δεν το χε ο καλος μου δεν νομιζω να αγοραζα ποτε. Ασε που προσωπικα νομιζω στην τετράγωνη γινονται καλύτερες πιο αφράτες .
Μπορεις να της κανεις σαν τηγανιτες σε μικρο τηγανάκι αντικολοιτικό αλλα σιγουρα χανουν σε γευση.
Μην κοιτας που εμεις οι Ελληνες με ενα τηγανάκι και μια κατσαρόλα κανουμε θαυματα , οι Ευρωπαιοι (χωρις αυτο να ειναι κακό) για καθε τι εχουν και το ειδικο σκευος.

Anonymous said...

Αγγελικούλα μου καλως ηρθες:))
Εχεις απολυτο δικιο με μαγια , οπως ειπα θυμίζει λουκουμάδες η ζύμη, αλλα αυτο θελει την τετραγωνη βαφλιέρα να χουν περισσοτερο χωρο να φουσκώσουν.
Εγω με πειραματα κατέληξα σε αυτην την συνταγή και σηκώνει σιγουρα περισσοτερα αυγα και βανίλια :) Ειπα να μην το παρακάνω ομως :))

Anonymous said...

Βάφλες με παγωτό με μερεντα πωπω τι διαβάζω? πάλι Juanita μην ακους πάλι σε έξοδα θα μπούμε μας βλέπω να τρεχουμε να αγορασουμε βαφλιερα τώρα χιχιχιχι

Να ρωτήσω κάτι λεω εγω μια ιδεα που μου είρθε τώρα μήπως φτιαχνονται και στην σαντουιτσιέρα?

Nena said...

Βασανίστρια Λαμπρινούλα. ΄Οχι. Δεν θα τις κάνω. Θα αντισταθώ ξανά. Θα αντιγράψω όμως τη συνταγή γιατί κάτι νύχτες του χειμώνα σουβλίζει το μυαλό μου για τηγανίτες, σοκολάτες, μέλια, ζάχαρες κ.λπ. Για να την έχουμε κάπου κρυμμένη.

Juanita La Quejica said...

Όμως βρε ΜαρίαΜ μου... κοίτα τί ωραίες που είναι! Ειδικά οι καρδούλες, τί όμορφες που φαίνονται για να τις προσφέρουμε όπου αγαπάμε, όπως λέει η Λαμπρινή!
Παγωτό γιαούρτι ακούω και προετοιμάζομαι, αν και προς το παρόν είμαι με σουπίτσες!

Λαμπρινη said...

ΜαριαΜ χαχα:) Τι να σου πω , δεν εχω σαντουιτσιερα και δεν θυμαμαι ακριβως πως ειναι. Πρεπει να ναι κλειστη γυρω γυρω μην ξεχειλισουν οι ζυμες:)

Ευχαριστώ πολυ κοριτσια για τα καλα σας λογια :)
Α πεστε μου με γεια και σιδεροκέφαλη ...ειμαι πλεον μελος με Δοξα και τιμή ! χαχα

Λία Π. said...

θα σου πούμε αύριο που θα βάλεις το νέο ποστ. Φιλάκια!!!

Anonymous said...

Έχω πάρει τη βαφλιέρα εδώ και ένα μήνα αλλά έψαχνα για καλή συνταγή. Δοκίμασα αυτήν εδώ σήμερα το πρωί. Άψογη! Μπράβο!

Λαμπρινη said...

Georgeadams χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή :)

Mortis19 said...

Εγω εκανα την συνταγη, αλλα ο χυλος χωρις να βαλω νερο ηταν πολυ πηχτος, γι αυτο εριξα λιγο νερο (αλλα δεν ξερω ποσο πρεπει να ριξω. Επισης, η βαφλα μαυριζει απεξω αλλα δεν ψηνεται μεσα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...