Tuesday, May 08, 2007

Σπανακοτυρόπιτα


Τόσο καιρό ακρη δεν έβγαζα με την ψηφιακή. Καλά και τη χρησιμοποιεί ο Γ. δηλαδή, γιατί αλλιώς θα την έτρωγε το συρτάρι. Έλα όμως που ξαφνικά θυμήθηκα ότι έχω και το κινητό..(είδος εν αχρηστία για μένα γιατί καλα καλά ούτε για τηλέφωνα δε το πιάνω-πάντως το αγόρι μου φροντίζει να μου εξασφαλίζει παντα ενα καλο μοντελο-γερός να ΄ναι). Χθες λοιπόν έφτιαξα σπανακοτυρόπιτα, που είχα αρκετό καιρό να φτιάξω και μια και θυμήθηκα το παιχνιδάκι μου (το κινητό) και μια και μου άρεσε πολύ και την τσάκισα, αν και σε δίαιτα, σας τη γράφω.

Χρησιμοποίησα
ένα πακέτο φύλλο κρούστας (συνήθως ανοίγω μόνη μου φύλλο, χωριάτικο, αλλά εχθές δεν άντεχα και μια και το είχα στο ψυγείο..)
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
περίπου 1/2 κιλό φέτα
2 αυγά
αλατι-πιπέρι

Έστρωσα τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας τα ένα ένα, και ταυτόχρονα ζεμάτισα το σπανάκι μαζί με τις άλλες πρασινάδες στην κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο λάδι. Όταν είχαν αρχίσει να "μαραίνονται" έβγαλα την κατσαρόλα από τη φωτιά την άδειασα σε ένα μεγάλο μπωλ και πρόσθεσα 2 αυγά, αλατοπίπερο, και τέλος τη φέτα. (Προσοχή στο αλάτι σας, αν η φέτα είναι ιδιαίτερα αλμυρή).Βεβαιώθηκα ότι το μείγμα μου δεν είχε πολλά υγρά, και άδειασα τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Έστρωσα τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι με το γνωστό τρόπο, φύλλο και λάδωμα με το πινελάκι, και μετά τη χάραξα σε κομμάτια. (Τα φύλλα τα έστρωσα λίγο τσαλακωμένα, νομίζω φουσκώνουν καλυτερα έτσι). Έβαλα την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και έψησα περίπου 40 λεπτά στους 180ο βαθμούς.


Σημείωση 1: Τα υλικά έχουν υπολογιστεί για το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Σημείωση 2 : Η πρώτη φωτογραφία είναι βγαλμένη ενώ ακόμη η πίτα ψήνεται (μέσα στο φούρνο) η δεύτερη στην τελική της μορφή. Όλως παραδόξως νόμιζα ότι δε θα μου πολυάρεσε το φύλλο κρούστας σε σπανακόπιτα, κι όμως έπεσα έξω. Τώρα τι να πω...ή ήταν πολύ καλή ή εγώ από τη λαιμαργία μου με τη δίαιτα την είδα θεϊκή.

12 comments:

elie said...

Αχ! Την πιτούλα πολύ τη ζήλεψα (τέτοια ώρα που είναι). Την άλλη φορά που θα... πέσεις στην ανάγκη του έτοιμου φύλλου, εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις την πίτα στριφτή, κατά τη γνώμη μου ταιριάζει ωραία.
(Μακάρι να είχε όρεξη και το δικό μου αγόρι -αφού εγώ βαριέμαι- να ασχοληθεί με το κινητό μου, έχω ξεμείνει με ένα... να μην το χαρακτηρίσω που θέλει κάθε τρεις και λίγο φόρτισμα, γκρρρρρ)

kiki said...

Ρενάκι πήρες φόρα κια πολύ χαίρομαι. Εδώ μύρισε η πίτα σου!

Rena said...

Αχ Κική μου από τη μια πήρα φόρα από την άλλη λυπάμαι τον κόπο μου τόσο καιρό με τη δίαιτα. Κι εσύ ξέρεις σου έχω πει για τον παλιοθυρεοειδή μου :(

Rena said...

Elie καλά λες..δε το χα σκεφτεί. Στριφτή ε? γιαμ γιαμ θα ναι!!

Anonymous said...

Εμεις την κανουμε παντα με μια χούφτα ρύζι μεσα για να "τραβάει" τα νερα.
Παντα λεω θα την δοκιμάσω χωρις και παντα την πεπατημένη κάνω.
Μας στελνεις και φωτο ολο το ταψί Ρενακι και ειναι ...πειρασμός !!
Υπομονή με την διαιτα σου , ευχομαι κουράγιο και να δεις αποτελεσματα σύντομα:)

Juanita La Quejica said...

Ρένα, φάε λίγο... ίσα να κορέσεις την λιγούρα (που δεν κορέζεται η άτιμη!). Καλημέρα και Καλή Συνέχεια στην προσπάθειά σου.

Katerina ante portas said...

Πίτα στριφτή είναι η νέα μου επίδοση τελευταία!
Αλλά χθες δοκίμασα σε στριφτή, μια εκδοχή της σπανακόπιττας με κιμά. Εξαιρετική γεύση, πλήρες γεύμα και ξετρελλάθηκαν όλοι στο σπίτι ακόμα και οι δύσκολοι/λες!

Αθανασία said...

Μπράβο Rena!
Αντί για ρύζι που ειπώθηκε, βάζω πότε πότε τραχανά για να τραβήξει τα υγρά (γιαννιώτικη εκδοχή). Ούτε που τον καταλαβαίνεις τον τραχανά (προλαβαίνω κάποιες που τον σιχαίνονται!)

Rena said...

Αθανασία, Λαμπρινή τον τραχανά και το ρύζι ωμά τα βάζετε? Τραβαει τα υγρά και ψήνεται μαζί με την πίτα?

Αθανασία said...

Τον τραχανά τον βάζω ωμό (όπως βάζουμε τριμμένη φρυγανιά, την ίδια δουλειά κάνει και δε νιώθεις τίποτα ωμό). Για το ρύζι νομίζω ότι θα'ναι διαφορετικά. Ίσως ένα ελαφρύ βράσιμο να επιβάλλεται για να μη σου μείνει "πέτρα"...

Λία Π. said...

Πάντως αν προσθέσει κανείς και χόρτα πίτας όπως μυρώνια, καυκαλήθρες κ.α. μαζί με το σπανάκι όπως κάνω και εγώ, θα είναι πιο μυρωδάτη. Μπορώ να έχω τρία κομμάτια παρακαλώ;

Anonymous said...

Ρενάκι , το ρύζι μπαινει ωμο και "βράζει" με τα υγρά που τραβάει , αυτος ειναι ο ρολος του αλλωστε.
Η εκδοχή μου ειναι Ηπειρώτικη και συγκεκριμένα απο τα χωριά του Σουλίου απ οπου και κατάγομαι .

Εγω την σπανακόπιτα (οπως και η μανουλιτσα μου) την κανω με χειροτριψιμο δεν τα ζεματαω ουτε τα τσιγαρίζω καθολου τα σπανάκια .
Το χοντροκόβω και τα τρίβω με μανία αν ειναι "γαιδουρινά" αν ειναι τρυφερά πολύ λιγο τα τριβω.

Στην πρασόπιτα που μου αρέσει με κρεμώδης υφή ριχνω 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλο .

Φυσικά με ολες αυτες τις πιτες αυτες τις μερες ...αυριο θα κανω πιτα !!
Σκεφτομουν να κανω την παραδοσιακή Σουλιώτικη κρεατόπιτα αλλα ποιος να το φαει ενα ταψι έστω και μικρο? Ασε που για να κανεις την αυθεντική θελει "τράγιο" ή προβατίνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...