Wednesday, May 30, 2007

Κεράσια και βερύκοκα πίτα

Υλικά:
500 γρ κεράσια
8-10 βερύκοκα
2 κουτ.σουπ. βούτυρο
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
1/2 ποτυράκι κρασιού λικέρ αμαρέττο ή κονιάκ
1/2 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Ζύμη:
70γρ βούτυρο (περίπου 1/4 του πακέτου)
1/2 κούπα ζάχαρη (χρησιμοποιώ μια κούπα του νες καφέ, χωρητικότητας 250ml)
1/2 κούπα γιαούρτι
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1 βανίλια
Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα

Οι αναλογίες είναι για φόρμα 25 cm.
Πλένουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε από τα κεράσια τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, και από τα βερύκοκα ανοίγοντάς τα στη μέση. Φυλάμε τα κουκούτσια για να φτιάξουμε λικέρ kirsch που θα βρείτε εδώ. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σωτάρουμε τα φρούτα για 2-3' λεπτά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα να καραμελώσουν και να δέσει το σιρόπι. Σβήνουμε με το λικέρ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ'αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώνει όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια 5' λεπτά να ασπρίσει και προσθέτουμε το αυγό, μετά το γιαούρτι, και τέλος το αλεύρι. Γίνονται μια ζύμη σαν του κέικ λίγο πιο σφικτή.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι. Στρώνουμε τα φρούτα και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αυτό θα τραβήξει αν βγάλουν τα φρούτα κι άλλα υγρά και θα τα δέσει. Το σιρόπι από το τηγάνι το φυλάμε για το σερβίρισμα.
Πάνω από τα φρούτα απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση, 30' λεπτά.
Αφήνουμε 15' λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε το στεφάνι. Βάζουμε πάνω από το γλυκό την πιατέλα στην οποία θα το σερβίρουμε, και με μιά αποφασιστική κίνηση το αναποδογυρίζουμε. Ο πάτος δεν ξεκολλάει έτσι εύκολα, θέλει λίγη βοήθεια με μιά λάμα για να βγεί ανέπαφο το γλυκό.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, με τη λίγο από το σιρόπι που φυλάξαμε και με αμύγδαλο τριμμένο. Βέβαια, θα του πήγαινε και η κλασσική λευκή μπαλίτσα παγωτό στο πλάι...

17 comments:

Rena said...

Σλουρρπππππ!!!!

Ίδρωσα η δύστυχη και έχω και μια υπογλυκαιμία αυτή την ώρα.

kiki said...

Μου χάρισαν βερύκοκα σήμερα, οπότε πάει για εκτέλεση... (κανονίστε να πάρω τα 2 κιλά που έχασα)

Anonymous said...

yam...yam....φαίνεται τέλειο!
αν στρώναμε τον πατο της φορmας με αντικολλητικο χαρτί sanitas bake roll θα έβγαινε εύκολα

Αρχοντία said...

Καλημέρα!
Εχεις δίκιο για το χαρτί, ενώ το χρησιμοποιώ γενικά, ούτε που το είχα σκεφτεί.

Αρχοντία said...

Τα βερύκοκα, μου βγαίνουν λίγο πιο ξυνά από τα κεράσια... δες μήπως θέλουν λίγη περισσότερη ζάχαρη.

Φωτούλα Τζιώντζου said...

Μια ερώτηση, αλλά επειδή πάντα την πατάω στα γλυκά που δεν έχω ξαναφτιάξει :πόσα εκατοστά να είναι η φόρμα;
Καλή μέρα σε όλες και όλους σας;

Anonymous said...

Καλημέρα σε όλους!
Αρχοντία, να σε ρωτήσω.
Οταν μετράς με κούπα, εννοείς την δοσομετρική κούπα της Βέφας ?

ΕΛΕΝΑ said...

Μιαμ και σλουρπ !!!
Να ρωτήσω βρε Αρχοντία μου, αν έμπαινε η ζύμη από κάτω? Σαν τάρτα δηλαδή.

Αρχοντία said...

Εχετε δίκιο, παρέλειψα να τα διευκρινίσω, θα διορθώσω και το ποστ. Οι αναλογίες είναι για φόρμα 25 εκ. Κούπα χρησιμοποιώ μια μεγάλη του νες καφέ. Μέτρησα τον όγκο και χωράει 250 ml.

Αρχοντία said...

Αυτή η ζύμη δεν γίνεται τραγανή σαν τάρτα, αλλά αφράτη σαν κέικ, και την προτιμώ από πάνω. Επίσης έτσι τα φρούτα μελώνουν στο ψήσιμο. Για να μπούν τα φρούτα από πάνω προτείνω ζύμη τάρτας:
1/2 πακέτο βούτυρο
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη αχνη
1 κρόκο αυγού
2 κουτ.σουπ. κονιάκ
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουτ.γλ. μπέικιν
Ζυμώνουμε με το χέρι, αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά, τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, βάζουμε τα φρούτα και ψήνουμε. Ιδια θερμοκρασία και χρόνος. Πιστεύω οτι θα μοιάζει με πάστα φλώρα με ολόκληρα τα φρούτα αντί μαρμελάδα.

Λία Π. said...

H τάρτα ή πίτα σου, Αρχοντία είναι απίθανη!!
Αξίζει ο μικρός κόπος δηλ. το ξεκουκούτσιασμα των κερασιών. Επίσης την επόμενη φορά θα βάλω περισσότερη ζάχαρη γιατί νομίζω ότι τη χρειάζεται. Η όψη της είναι εκπληκτική! Να την φτιάξετε οπωσδήποτε.
Γίνεται και με άλλα φρούτα, Αρχοντία;

Αρχοντία said...

Την δοκίμασες κιόλας βρε θηρίο; Πότε πρόλαβες;(!)
Την έχω κάνει με μήλο κανονικό, με μήλο φιρίκι(+κανέλλα), με κυδώνια, με δαμάσκηνα, με σύκα, με σταφύλια. Ότι είναι της εποχής, (μόνο που τα σύκα έχουν άλλη τεχνική θα την κάνω όταν είναι η εποχή τους). Επίσης μπορούν να προστεθούν αποξηραμένα βερύκοκα, ή δαμάσκηνα ή σταφίδες(το χειμώνα ειδικά).
Η ζάχαρη τώρα, είναι και θέμα γούστου, και θέμα φρούτου - μερικά είναι πιο γλυκά ενώ άλλα την θέλουν τη ζαχαρίτσα τους.

Λία Π. said...

Για γράψε για δαμάσκηνα, για κυδώνια και σταφύλια. Γίνεται με αυτή την τεχνική ή κάτι άλλο; Μου αρέσει που είναι με φρέσκα φρούτα και όχι αποξηραμένα που δεν τα πολυσυμπαθώ. Βέβαια αν είχαμε και φωτό θα ήταν το κάτι άλλο!

΄Το μεσημέρι την έφτιαξα που γύρισα από τη δουλειά και τώρα είναι η μισή. Να είσαι καλά .

Αρχοντία said...

Τα σταφύλια (σταφίδα χωρίς κουκούτσια) γίνονται όπως τα κεράσια. Στο τέλος μολις πρίν τα κατεβάσω από τη φωτιά ρίχνω αν έχω 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα για άρωμα (μετα τα πετάω). Τα δαμάσκηνα όπως τα βερύκοκα, άνοιγμα στη μέση και αφαίρεση το κουκούτσι.
Κυδώνια και μήλα τα καθαρίζω από φλούδες και σπόρους κρατώντας τα μέσα σε λεκάνη με νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν, τα κόβω κύβους ή σε φέτες για πιο ωραίο στόλισμα.Συνεχίζω όπως τα κεράσια. Τους πάει η κανέλλα αλλά και το λικέρ βενεδικτίνη αν σας αρέσει η γεύση. Αλλιώς κονιάκ ή μαύρο ρούμι.
Ισως να γινόταν και η μπανάνα και τα αχλάδια αλλά δεν έχω δοκιμάσει.

elie said...

Πράγματι, γίνεται και με αχλάδια (χωρίς σοτάρισμα, με την τεχνική της κλασικής αναποδογυριστής μηλόπιτας, τα φρούτα καραμελώνουν στο ταψάκι πριν την προσθήκη του χυλού). Το χειμώνα δοκίμασα σε μια φίλη με κυδώνια που λέει και η Αρχοντία και ήταν πράγματι καλό, ιδιαίτερο αλλά καλό.
Ωραία φωτό!

Juanita La Quejica said...

Μόλις λήξει ο συναγερμός λόγω της αλλεργίας... πωπω! Την ονειρεύομαι, ειδικά με αυτό το έξτρα σιροπάκι με το αμύγδαλο!

joshua said...

It's so nice for me to have found this blog of yours, it's so interesting. I sure hope and wish that you take courage enough to pay me a visit in my PALAVROSSAVRVS REX!, and plus get some surprise. My blog is also so cool!

Feel free off course to comment as you wish and remember: don't take it wrong, don't think that this visitation I make was a matter of more audiences for my own blogg. No. It's a matter of making universal, realy universal, all this question of bloggs.

I think it's to UNITE MANKIND! Don't see language as an obstacle. That's not the point. Open your heart and come along!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...