Αφού πιάσαμε τα ποτά, ρώτησα τη γιαγιά μου πώς γίνεται το λικέρ μαστίχα. Οι γιαγιάδες ως γνωστόν, υποτίθεται οτι τα ξέρουν όλα. Οι δικές μου πάντως μάλλον ναι...
Υλικά:
1lt νερό
750 γρ ζάχαρη
1 lt καθαρό οινόπνευμα 90 βαθμών
1 φακελάκι δακρυάκια μαστίχας (5 γρ)
Η μαστίχα δεν είναι παρά ένα είδος ρετσίνι και διαλύεται με το οινόπνευμα. Για να πετύχει λοιπόν - σύμφωνα με την προαναφερθείσα γιαγιά - αυτό το λικέρ, χρειάζεται μόνο καθαρό οινόπνευμα 90-95 βαθμών, και όχι κονιάκ ή άλλο ποτο που έχουν μόνο 40 βαθμούς.
Βάζουμε σε φιάλη τη μαστίχα με το οινόπνευμα. Ανακινούμε κάθε τόσο και αυτή θα λειώσει (συνήθως τη βάζει απο την προηγούμενη μέρα). Μια δοκιμή που έκανα σε ένα ποτηράκι χρειάστηκε μια -δυο ώρες για να λειώσει χωρίς να ασχοληθώ μαζί της.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σιρόπι μέτρια δεμένο, και μόλις κρυώσει, το προσθέτουμε στη φιάλη με το οινόπνευμα. Κλείνουμε και αφήνουμε στον ήλιο 40 ημέρες.
Tip: Η μαστίχα συχνά περιέχει σκουπιδάκια και μια λευκή σκόνη, που όταν δυαλύεται "λερώνουν" το λικέρ. Γι αυτό όταν ετοιμαστεί, το μεταγγίζουμε σε καθαρή φιάλη, περνώντας το μέσα από σουρωτήρι όπου έχουμε βάλει 2-3 φίλτρα του καφέ το ένα μέσα στο άλλο.
Η γιαγιά μου παραδέχτηκε οτι ποτέ δεν κρατήθηκε ολόκληρο σαρανταήμερο για να ανοίξει το μπουκάλι, πάντα έκλεβε μέρες. Στο σερβίρισμα, προτιμάει να προσθέτει μια "κορδέλα" φλούδα λεμονιού στο ποτήρι της, και πάγο.
Wednesday, May 23, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 comments:
Πολύ χαίρομαι γι' αυτή τη συνταγή! Εχω ένα μπουκάλι ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ και το πίνω σαν μετάληψη για να μην τελειώσει! Γενικά μ' αρέσει η μαστίχα, στα τσουρέκια, στις κρέμες (αλλά και στο φιλέτο, κάνει μια σάλτσα, μμμμ) ... παντού!
Μια ερώτηση:
Η Βέφα λέει ότι από τα οινοπνεύματα κατάλληλο για ποτοποιία είναι μόνο των 95 βαθμών. Ισχύει?
Και μία πρόταση: επειδή η μαστίχα είναι αρκετά πολύτιμη νοθεύεται πολύ εύκολα. Θα πρότεινα σε όλους να αποφεύγουν τη χύμα και θα σύστηνα ανεπιφύλακτα είτε την αγορά της από τα Μαστιχομάγαζα είτε τη συσκευασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που τη φέρνουν κάποια S/M.
Ετσι είναι... και για το οινόπνευμα και για τη μαστίχα.
Και μένα μου αρέσει πολύ, και τη χρησιμοποιώ ακόμα και στο ρυζόγαλο αντί βανίλια, και στην κρέμα που γράφω στην τούρτα καταΐφι, την οποία την βάζω κατάψυξη να γίνει παγωτό και σερβίρω σε μπωλάκια πάνω από ένα σαβαγιάρ ραντισμένο με λίγο λικέρ μαστίχα και από πάνω λίγο βύσσινο σιρόπι ή γλυκό.
Η μαμά μου κάνει ψωμί με μαστίχα.
έχω αδυναμία στα λικέρ, και αυτό φαίνεται και αρκετά εύκολο, θα το κάνω. Οινόπνευμα αγοράζετε από κάβα? όσο για τη νοθεία της μαστίχας, δεν το γνώριζα. Απο το μαστιχομάγαζο στη Σταδίου αγόρασα και αιθέριο έλαιο μαστίχας. Εκτός απο τα καλλυντικά το βάζω και στο τσουρέκι!
Καλλυντικά με μαστίχα;;;
Τέλειο το λικεράκι θα είναι. Κι εγώ φανατική με τα λικέρ όχι τόσο για την πόση όσο για την κατασκευή...
ναι Αρχοντία, το αιθέριο της μαστιχας είναι αντιμικροβιακό και στυπτικό, ιδανικό για μικτές-λιπαρές επιδερμίδες.
Βέβαια, με.. πρόλαβε ο Κορρές και έχει βγαλει ολόκληρη σειρά που πωλείται στα μαστιχομάγαζα..
Καλημέρα κι από μένα.
Είναι δυνατόν να λείπω εγώ απο μια τέτοια συζήτηση ε;; Είναι;;
Λοιπόν… Να δώσω κι εγώ μια συμβουλή… Σκόνη μαστίχα να μην αγοράζετε ποτέ γιατί δεν είναι «καθαρή» μαστίχα κοπανισμένη αλλά η σκόνη που μένει απο το καθάρισμα…
Δεν είναι κόπος να πάρουμε το «δάκρυ» και να το χτυπήσουμε με λίγη ζαχαρίτσα.
Κάντε μετά την σύγκριση και πείτε μου.
Α !! Να μην το ξεχάσω. Η μαστίχα είναι ένα κι ένα για το στομάχι, για έλκος, για χώνεψη για τα ούλα, για πίεση, κτλ…
Όσο για την χρήση της στην αισθητική δεν το συζητώ… Γιατί λέτε να είχαμε τα προνόμια επί τουρκοκρατίας….
Πριν καιρό είχα γράψει στο Hungry στα Τips για την μαστίχα.
Ωραίο και εύκολο.
Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε λικεράκια σπιτικά.
Και το άρωμα της μαστίχας, υπέροχο όπου κι αν χρησιμοποιηθεί.
Μπράβο Αρχοντία.
Υ.Γ Ούτε που φανταζόμουν ότι η μαστίχα έχει τόσες πολλές ιδιότητες.
Δοκίμασα λικέρ μαστίχα πριν καιρό σε εστιατόριο που μας το κέρασαν μετά το φαγητό.Μου άρεσε πολύ-πολύ και χαίρομαι που βρήκα αυτή τη συνταγή.
Θέλω κι εγώ να ρωτήσω που θα βρω το οινόπνευμα;
Συμφωνω με τη Χιά. Μασάτε και τσιχλίτσα Χίου να δείτε τι καλό που κάνει στο στομαχάκι σας και βοηθάει να χωνέψετε γρήγορα.
Αμο, σε κάβα η φαρμακείο θα βρεις οινόπνευμα.
Τέλεια! Μόλις εφοδιάστηκα όλα τα απαραίτητα και αύριο το πολύ το φτιάχνω. Μόνο που σε πρώτη φάση θα δοκιμάσω με τσίπουρο, επειδή το έχουμε και δεν το πίνουμε και την επόμενη φορά θα το κάνω με το οινόπνευμα, όταν θα έχω πάρει το κολάϊ (πώς γράφεται αυτό; το ρήμα κολλάει είναι; από πού προέρχεται αυτή η έκφραση άραγε;)
Γεια! Περαστικός από δω, οφείλω να καταθέσω τον οβολόν μου¨.. Λοιπόν, φοβερή Ιωαννούλα, το κολάι -κι όμως - είναι τούρκικης προέλευσης λέξη. Στα τούρκικα σημαίνει "τρόπος", '΄ανεση", "ευχέρεια". Βλέπετε, δεν πήραμε μόνο τα φαγητά από τους γείτονες, αλλά και τις λέξεις -κι ούτε ένα ευχαριστώ...
Όσο για τη μαστίχα, υπέροχη και ως λικέρ, Αρχοντία μου, να χαίρεσαι τη γιαγιά σου -είναι όλη η αρχοντιά σου!!!
Ευχαριστώ πολύ Διονύση. Είναι μια λέξη που πάντα είχα την απορία για την προέλευση και την ορθογραφία της.
Ταιριάζει λοιπόν να γίνει με τσίπουρο το υπέροχο αυτό λικέρ;
Κάλλη δεν ξέρω. Μήπως να έκανες μια δοκιμή τη μισή ποσότητα σε ένα μικρό μπουκαλάκι;
Διονύση ευχαριστώ, και όντως η αρχοντιά και το Αρχοντία της γιαγιάς μου είναι.
υπεροχη συνταγη και τοσο καιρο εψαχνα την συνταγη!!ευχαριστω πολυ-πολυ
name kai egw!!!me ola symfwnw!!!h mastixa einai h zwh mou!!! exw thn tyxh,na exw mia filh apo thn Xio,kai thn agorazw,1/2 kilo kathe fora apo ton theio ths!!! nanai kala h gynaika pou thn koubala!!!sto pswmi,sta fluka-pagwta,liker,faghta!!!mas xarizei aploxera,geush,murwdia,ugeia!!!einai apolaush!!!
alla!!!oti p h r a m e!!! apo tous Tourkous,t a f a g h t a!!!den to dexomai!!kati nai!!! alla ta faghta!!!sygnwmh!!! kai filakia!!!
kalhsperaψαχνω για συνταγες μεμαστιχα για σαπουνι ξερετε καποια???????????
ευχαριστω
Ρίξε μια ματιά στο μπλογκ της witch
http://beautyelixirs.blogspot.com/
Ρώτα στο τελευταίο της ποστ περί σαπουνιών. Ίσως σε βοηθήσει.
εχει τα παντα στην Σταδίου
και e shop
http://www.mastihashop.com/default.php
ευχαριστω πολυ για την συνταγη!Θα δοκιμασω να την φτιαξω(απο καιρο το σκεφτομαι),και μιας μου πετυχαινουν τα λικερ...λεω να δοκιμασω κ αυτο.Πολυ σωστη παρουσιαση της συνταγης.στην υγεια μας!
το εφτιαξα το λικερ {με τσικουδιά γιατι είχα αφθονη] και βγήκε καταπληκτικό!!Ευχαριστώ θερμά για την συνταγή
Σε περίπτωση που δεν έχει ήλιο, είναι εφικτό αν αφήσουμε το λικεράκι κάτω από μία λάμπα;;;Θα έχει αποτέλεσμα;;;
Post a Comment