Sunday, July 01, 2007

Παστιτσάδα με κοτόπουλο

Αφού πιάσαμε τις κλασσικές αγαπημένες συνταγές , δεν θα μπορούσα να μην γράψω μια αγαπημένη μου Κερκυραική συνταγή . Είχα την τιμή και την χαρά να την πρωτογευτώ πριν απο πολλά χρόνια απο Κερκυραία Αρχόντισα και έχω ακόμα στο στόμα μου τη γεύση εκείνης της παστιτσάδας . Η κλασσική συνταγή γίνεται συνήθως με μοσχάρι ή κόκκορα . Εμείς σήμερα την κάναμε με νόστιμο βιολογικό κοτοπουλάκι που βρήκαμε :)
Υλικά :
1 κοτόπουλο ή κοκκορας σε μερίδες
2 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ντομάτα φρέσκια
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1/4 φλιτζάνι ξύδι λευκό
1/2 ποτήρι κρασί κοκκινο
Λίγη ζαχαρίτσα
Μπαχαρικά ( κανέλα , γαρύφαλλο , κύμινο, μοσχοκάρυδο , μπαχάρι , δάφνη , καυτερό κόκκινο πιπέρι, αλάτι)
500 γρμ μακαρόνια χοντρά
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση :
Πλένουμε το κοτοπουλάκι μας , το τεμάχιζουμε και το σκουπίζουμε καλά . Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε λιγο λαδάκι και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε καλά το κοτόπουλο να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε το ψιλλοκομένο κρεμμυδι και το σκόρδο και αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν . Ρίχνουμε το ξύδι το αφήνουμε λίγο να εξατμιστει και ρίχνουμε την ντομάτα , τον πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτηρι ζεστό νερο , την ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας μαζί και το κρασί . Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κοτοπουλάκι να σιγομαγειρευτεί για αρκετή ωρα μέχρι να μαλακώσει πολυ και να δέσει η σάλτσα . Ελέγχουμε πότε πότε μηπως χρειαστεί νεράκι . Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε . Μολις είναι ετοιμο το κοτόπουλο το αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια μας στη σάλτσα. Τα ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα καλά και σερβίρουμε με μπόλικο τυράκι . Εμείς σήμερα δεν είχαμε κεφαλογραβιέρα ή αλλο πικάντικο σκληρό τυρί και το φάγαμε με φέτα σκληρή γίδινη που μας φίλεψαν :)
Στο πατρικό μου ο πατερούλης μου και η αδερφούλα μου προτιμούσαν μακαρόνια Ν 2 και εγώ ήθελα σαλιαρίτσα !:) Εδώ με τον αντρούλη μου προτιμούμε τις πέννες ή ριγκατόνι και χω γλιτώσει απο τους λεκέδες:) .

Η συνταγή ειναι αφιερωμένη στην Κικίτσα , μαζί με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το πολύτιμο πακετάκι που μου στειλε με 1002 καλούδια και μπαχαρικούλια και έτσι φάγαμε σήμερα αυθεντική παστιτσάδα :)

12 comments:

kiki said...

Ααααααααα!!! Αφιέρωση σε μένα! Κι εγώ έλεγα να σου αφιερώσω τις πιπεριές χτες που σου αρέσουν!
Πως χαίρομαι που πιάσαν τόπο τα μπαχαρικούλια!!! Σας είπα που στην Κέρκυρα έφαγα παστιτσάδα με γαρίδες; Ποίημα ήταν. Το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια! Και ήταν και καυτερούλα!

Juanita La Quejica said...

Έπιασαν τόπο τα μπαχαρικά της Κικής λοιπόν, θαυμάσια!
Να είστε γερές και οι δύο, να μαγειρεύετε με αγάπη για τους δικούς σας, αλλά και για μας!

Λαμπρινη said...

Κικιτσα καλά που μου τα έστειλες ολα τριπλά γιατί σου ειπα , λυπόμουν να τα χαλάσω:))))
Μια αφιέρωση ειναι λιγή μπροστα σε αυτά που μου χάρισες ! Τα υλικά αλλα ιδιαίτερα τα ψυχικά :))))
Η νοστιμιά της παστιτσάδας ειναι στα μπαχαρικά και με όλα τα κρέατα αλλά και ψαρικά οπως λες , γινετε πολυ νόστιμη:)

Να μαστε ολοι καλά Juanita μου:)Να μαγειρευουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε :)
Αυτο το φαγητό το έκανα μαζί με την Κικίτσα γιαυτο και έγινε πεντανόστιμο:)

Αγγελική Ν said...

Αν ένα φαγάκι το κάνεις με αγάπη γίνεται νοστιμότερο! Μπράβο και στις δυο!
Το μοσχάρι με μακαρόνια στον φούρνο ήταν το κλασσικό Κυριακάτικο φαγητό της μαμάς μου! Το πηγαίναμε στον φούρνο της περιοχής μας και όλη την Κυριακή το πρωί είμαστε όλοι μαζί βόλτα, κοντινή εκδρομούλα, επισκέψεις! Δεν έμειναν παρά οι αναμνήσεις από εκείνη την μαγική εποχή!
Λαμπρινή σε ευχαριστώ!

Λαμπρινη said...

Αγγελικούλα μου τι γλυκές και μυρωδάτες αναμνησεις :) Συνήθως τα παραδοσιακά φαγητά μας φέρνουν στο νου και στην καρδιά πολλές αναμνήσεις .
Ειδικά εμείς Αγγελική μου τις χρειαζόμαστε περισσότερο απο όλους να μας συντροφευουν γλυκά :))

ΕΛΕΝΑ said...

Αχ βρε κορίτσια πολύ με συγκινήσατε τώρα. Γιατί εκτός που είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, νοιώθω ότι είναι ένα φαγάκι που μαγειρεύτηκε με πολλή αγάπη και πολλές αναμνήσεις.
Και με κοτοπουλάκι, αλλά και με γαριδούλες που λέει η Κική πρέπει να είναι τέλειο. Γαριδομακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι δηλαδή.Ωραίο ακούγεται κι αυτό.
Λαμπρινούλα γειά στα χέρια σου.

Anonymous said...

Λαμπρινή,

η συνταγή σου φαίνεται εξαιρετική και η περιγραφή που κάνεις πολύ καλή, μιας και υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν έχουν ξαναφτιάξει παστιτσάδα (όπως εγώ):-)

Θα την φτιάξω σύντομα και θα σου πω αν την πέτυχα.

Καλημέρα !!

Χριστίνα

Λαμπρινη said...

Καλημέρα Χριστινάκι και καλή Εβδομάδα να έχεις :)
Η συνταγή ειναι πανευκολη το μονο που χρειάζεται ειναι μπαχαρικούλια και χαμηλο μαγείρεμα .
Περιμένω νεα σου να μου πεις αν σας άρεσε :)))

witchofdaffodils said...

τι θα γίνει κυρίες μου? από παστιτσάδα σε κέικ και τούμπαλιν!
πως θα αναδείξω το...μαγικό κορμί μου με τέτοιες συνταγές; (λαμπρινή αλήθεια, το φάγατε όλο; όλο-όλο; για μας τίποτα;)


ξεχάστε τα μανγκο και τις καρύδες, η επόμενη συνταγή θα είναι νερό σορμπέ, χωρίς ζάχαρη :P

elie said...

(πριν από 5' είχα γράψει σχόλιο εδώ... πού να πήγε?). Έλεγα λοιπόν:

Μη μου πείτε??? Ήρθε ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ???
Και τι ωραία αξιοποιήθηκε!!!

Λαμπρινη said...

χαχχαχααχχαχχαχα

Μαγισσα με τα βότανα εχω 5 λεπτά που διαβάζω και ξαναδιαβάζω το σχολιο σου και ξανα μανα γελάω:)
Σορμπέ νερό?? Ουυααου περιμένω εναγωνίως ! χαχχααχαχ:))

Ελιε μου ΝΑΙ! Εδώ και μερικές μέρες έχω τα καλούδια του γνωστού πακετου:)
Μέχρι και οι γατες μας (η Κικιτσα ειδε φωτο) τρελάθηκαν απο την χαρά τους:)))

Anonymous said...

agapoules!!!galiantritsa!!!filakia!aurio tha ftiaksw garidopastitsada makaronada!!ston antrouli mou!!!einai trelos kai palabos!!einai kataplktiko!!na to ftiakete!!!bravo!!!Lamprinaki!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...