Tuesday, June 12, 2007

Γλυκό ρολό

Έκανα ενα γλυκο που σκεφτομουν να το παω στο σχολειο μου να κεράσω τους πρωην συμμαθητές και τον δασκαλό μου και ειπα να μοιραστώ την συνταγή μαζί σας :)
Υλικά :
1 φλυτζάνι αλευρι (οχι γεμάτο γεμάτο)
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
1 κοφτο κουταλάκι μπεικιν
1 γεμάτη κουταλιά κακάο σκουρο
1 κουταλιά μελι
2 κουταλιές μαργαρίνη λιωμένη
Στη μύτη απο ενα κουταλάκι σοδα
Μια κουταλίτσα γιαουρτι
Γέμιση :
1 κούπα βύσσινα σε κονσέρβα με τον χυμό
200 μλ κρέμα γάλακτος
1 κουταλια σουπα ζαχαρη άχνη
50 γρμ κουβερτούρα
Επικάλυψη :
100 γρμ κουβερτούρα
50 γρμ γάλα
30 γρμ λευκή σοκολάτα
Χτυπάμε στο μίξερ ή στο χέρι ολα τα υλικά οπως κάνουμε και στο κέικ . Λαδώνουμε ελαφρά μια λαδόκολλα και την τοποθετουμε σε ορθογώνιο ταψάκι ( το δικο μου ειναι 40χ32) . Σπρωχνουμε με μια σπάτουλα να μοιραστεί ομοιομορφα η ζυμη σε ολο το ταψακι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 170 για 15-17 λεπτά . Γυρίζουμε το παντεσπάνι μας σε λαδοκολλα ή σε καθαρή πετσετα ή και στα δυο :)
Το γυριζουμε σε ρολό και το αφηνουμε να κρυώσει λιγο σκεπασμένο μην μας ξεραθεί. (αν θελουμε η πετσέτα να εναι λιγο νωτισμένη για να κρατάει την υγρασία )
Για την γέμιση , χτυπάμε την κρέμα γαλακτος με την αχνη σε σφιχτή σαντιγή. Την τοποθετουμε για λιγο στο ψυγειο και παράλληλα δενουμε σε ενα κατσαρολάκι , με μια κουταλίτσα κορν φλάουρ , τα βύσσινα μαζί με το ζουμάκι τους . Αφηνουμε να κρυώσουν.
Ανοιγουμε προσεχτικά το ρολό μας και το αλειφουμε με το σιροπάκι και με κανα βυσσινο εδω και εκει . Βγαζουμε την σαντιγή ,τριβουμε στον τριφτη την κουβερτούρα και την προσθετουμε. Αλοιφουμε το μειγμα μας πανω στο παντεσπάνι και συμπληρωνουμε με τα υπολοιπα βυσσινα σχηματίζοντας καθετες γραμμές . Κλεινουμε προσεχτικά σε ρολό και το τοποθετούμε στο ψυγειο.
Ζεσταινουμε το γάλα και κοβουμε κομματάκια την κουβερτούρα . Την προσθέτουμε , ανακατευουμε ως οτου διαλυθεί και αλοιφουμε εξωτερικά το ρολό μας . Λιωνουμε και την λευκή σοκολάτα και κανουμε διαφορα σχεδια . Το αφηνουμε λιγο και μετα το βαζουμε στο ψυγείο για να δεσουν οι γευσεις και να κρυώσει-σταθέι .
Tips: (ξερετε απο πού κλάπηκε αυτο )
Δεν χρειάζεται να βαλετε ολα αυτα τα υλικά στο παντεσπάνι . Με τα πρώτα 5 ή 6 υλικά γινεται εξίσου πολύ καλο . Εγω ειχα ορεξη και εκανα πειράματα , ευτυχώς πετυχαν:) Με το μέλι γινεται νοστιμο θυμίζει κατι γαλακτογκοφρέτες γνωστής εταιρείας .
Του πηγαινει πολυ να προσθέσουμε στο "βρέξιμο" καποιο λικέρ ή αλκοολούχο ποτο πχ κονιακ Λογω θρησκείας των 3 Αραβων συμμαθητών μου εγω το απέφυγα.
Το κακάο που χρησιμοποιώ ειναι πολυυυ σκουρο . Προσθέστε περισσότερο αν βλεπετε οτι δεν "μαυρίζει" και αφαιρέστε ανάλογα αλευράκι .
Η συνταγή εγινε με οτι είχα στο σπιτι , η γέμιση φυσικά γινεται με πολλους τροπους και φυσικά με φρέσκα φρουτα που ειναι οτι καλύτερο .
Οι φωτογραφίες μου ειναι πολύ μεγάλες σε όγκο και δεν μπορω ακομα να τις βάλω στο σωστό σημείο γιαυτό βαζω μονο την τελική μορφή . Εχω αναλυτικές φωτο σε ολα τα στάδια , αν θελει καποιος ευχαρίστως να τις στειλω στο e-mail του :)

14 comments:

Rena said...

Με πέθανες Λαμπρινή. Το καλυτερο σε εμφάνιση homemade γλυκό που έχω δεί ever. Και φανταζομαι και τη γεύση...Να πεταχτώ μέχρι εκει για κερασμα?

Πάντως το σκ παλι εκτος προγραμματος με βλεπω να βγαινω, αλλο ελεγα να φτιαξω κι αλλο θα κάνω. Βλεπεις πιεσμενα τα ωραρια και τα γλυκακια μονο σκ γίνονται, αντε και καμια καθημερινή αν εχει ξεμεινει φαγητό απο την προηγούμενη.

witchofdaffodils said...

θα πάρω λίγο μάτι τις φωτό, το βλέμμα θα χαϊδέψει απαλά τη σοκολάτα, θ'αναστενάξω στην κρέμα με τα βύσσινα και αποφασιστικά θα πιώ μεταλλικό νερό :P

ΕΛΕΝΑ said...

Mαγισσούλα.
Θα πάρω μάτι τις φωτό, το βλέμμα θα χαϊδέψει απαλά την σοκολάτα, θα αναστενάξω επίσης στην κρέμα με τα βύσσινα και αποφασιστικά....θ' αρπάξω ένα κομμάτι. Το δικαιούμαι εξ άλλου, αφού μόλις το έφτιαξε μου' στειλε φωτο για να με βασανίσει.
Από εμφάνιση δεν το συζητώ....σκίζει. Από γεύση,μπορούμε να το φανταστούμε, υπέροχο θα είναι.

kiki said...

Αχ και πάλι αχ... Κόρες βαστάτε γιατί το καλοκαίρι ήρθε. Και τούτο δω παραφαίνεται νοστιμο (έχω και αδυναμία στα κεράσια, σοκολάτα κλπ κλπ). Εγώ πάλι ας γυρίσω στη σόδα μου (για να χωνέψω το μισό κεκάκι που βαλάντωσε στο κλάμα)...

Λία Π. said...

Λαχταριστός ο κορμός σου, Λαμπρινούλα, μπράβο!!
Πολύ καλή ιδέα να τον γεμίσει κανείς και με φρέσκα φρούτα.

Anonymous said...

θέλω φωτό όλης της διαδικασίας μια και δεν μπορώ να το φάω...:):):):):):
Πόλυ νόστιμο και πρωτότυπο γλυκό φαίνεται!

Maria B. said...

Παλιο-Λαμπρινούλα τέλειο-τέλειο.
Στείλε μου please photoes με την διαδικασία.

ευχαριστώ

Anonymous said...

ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ
ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ!

Λαμπρινη said...

Κοριτσακια μου ελπιζω να σερβιριστικατε γιατι εγω η γαιδούρα ουτε ενα μαχαιράκι δεν αφησα και εξαφανίστηκα:))

Ρενάκι μου , είναι πολυ γρηγορο γλυκο . Αν ειχες δει ελεγα στο chatbox μαφινς ή ρολο? Δεν απαντησε κανεις (χαχα) και σε 40 λεπτα ηταν ετοιμο.
Το δυσκολο ειναι να το διαβάζεις ..γιατι ξερεις τι γλωσοκοπάνα ειμαι:)
Ευχαριστώ για τα μελιστάλαχτα λογια!!

Βοτανομαγισσουλα , ωραια παρεα μου κανετε χτες βραδυ:)))

Ελενα εσυ με τοσο διαβασμα το δικαιουσαι ολο ... η σοκολάτα λενε βοηθάει στην μνημη :)

Κικιτσα ....ο-ι Βα-ι ωωω Βα-ι τα κεκακια:)))

Λυδια μου οταν με το καλο γεννησεις θα σου κανω ενα με λευκή σοκολάτα επικάλυψη , γεμιση με καρύδα και ανανα:)))Υποσχομαι μονο για σενα και τον μπεμπουλη ολο !!

Παλιο Μαρακι που θελεις να μου κλεψεις το πακετακι μου θα σου στειλω φωτο μπας και σε γλυκάνω και γλιτωσει το Κικοπακετακι μου:)

Ευη μου ..τελεια γέμιστη το γιαουρτι 2%! χαχααχα

Λαμπρινη said...

Λια μου με φρεσκες φραουλιτσες που ειναι η αδυναμία σου πρεπει να ειναι καταπληκτικό :)
Να ξερετε οτι μπαινει καταψυξη και γεμιζετε με παγωτό σοκολατα της Λια αν θελετε :)) Χωρις την επικάλυψη βεβαια :)

Lydia said...

@Λαμπρινή : Αναμένω πως και πως να γεννήσω λοιπόν και μετά θα έρθω στην Γερμανία να στηθώ στην κουζίνα σου και να φάω το γλυκό ρολό που υποσχέθηκες:):):)

Juanita La Quejica said...

Λυδία, κυκλοφορούν φήμες ότι θα έρθει Αθήνα κάποια στιγμή. Μιας και εσύ θα έχεις το μωράκι, προτείνω να έρθει η Λαμπρινή σπίτι μου να φτιάξει το γλυκό εις διπλούν (να μείνει κατιτίς και για το σπίτι) και να σου φέρουμε και εσένα το μερτικό σου. Καλή η ιδέα μου;
Κορυφαία η φωτογραφία που φαίνεται η γέμιση, δείχνει τόσο ... μμμ ... πώς το έλεγε ο Κωνσταντίνου;

ΕΛΕΝΑ said...

Juanita δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα που προτείνεις, διοτι απλούστατα δεν με έχεις συμπεριλάβει σ' αυτήν. Δηλαδή όλο εσύ και η Λυδία θα το φάτε? Θα βοηθήσει και το νεογέννητο μπεμπε? Αντε, για τον μπεμπούλη να θυσιαστώ. Αλλά την στάση των υπολοίπων την χαρακτηρίζω επιεικώς εγωιστική.

Anonymous said...

Αα καλη οικοδεσποινα ειμαι...τωρα σας ειδα :)))

Λοιπον ποια εχει την μεγαλυτερη κουζίνα? Εκει θα μαζευτουμε :))

Α και πριν κατεβουμε Ελλαδα θα βαλω ενα ποστ με το τι δωρο θελετε να σας φερω:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...