Sunday, June 24, 2007

Τορτιγίτας με γαριδούλες

Και ένα σπανιόλικο
παραδοσιακό ταπάκι
a la gaditana,
για όσους και όσες δεν
... φοβούνται το τηγάνι.

Υλικά
200 γρ.γαριδούλες ψίχα
1 κρεμμύδι
250 γρ.αλεύρι
1 κ.σ.μαγιά
1 καυτερή πιπερίτσα
1/2 ποτήρι λευκό κρασί (ή σόδα, αν δεν βάλουμε την μαγιά)
μαϊντανός
αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το τριμμένο κρεμμύδι με την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τις γαριδούλες. Ρίχνουμε το αλεύρι, το κρασί, την μαγιά και όσο νερό χρειαστεί για ένα χυλό πηχτούτσικο. Αφήνουμε στο ψυγείο καναδυό ώρες να σταθεί το μείγμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν. Τις στραγγίζουμε μέχρι να τις σερβίρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σημείωση: Πολλοί Ισπανοί του Νότου -ιδίως στην επαρχία του Cádiz, από όπου και η προέλευση της συνταγής- προσθέτουν σαφράν στο μείγμα. Επίσης, χρησιμοποιούν 1/3 της συνολικής ποσότητας από ειδικό αλεύρι από ρεβύθια, γιατί γίνονται έτσι πιο τραγανιστές οι τορτιγίτας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο αλεύρι στα μέρη μας. Η πρώτη φωτογραφία είναι με σόδα και η δεύτερη με μαγιά.

11 comments:

Λαμπρινη said...

Και μετα μου λες εμένα για στόλισμα:)
Οι γαριδοτέτοιες θα δοκιμαστούν σύντομα, μου άρεσε περισσοτερο η εκδοχή με την μαγιά! ...Δεν φοβάμαι το τηγάνι :))

Καταπληκτική η σπανιόλα;)

oneiromageiremata said...

Τηγάνι καλοκαιριάτικα ε; Ε, άμα αξίζει τον κόπο...γιατί να μην το κάνουμε!

Αντιγόνη said...

Αλεύρι από ρεβύθια υπάρχει και συνήθως το βρίσκω σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα. Μ' αρέσει η συνταγή, θα τη δοκιμάσουμε σύντομα! Juanita, η μαγιά σε σκόνη?

Gianni said...

Ωραία συνταγή.
Πρόσφατα μια φίλη έκανε σχεδόν την ίδια (θυμάμαι την μαγιά, την πιπερίτσα και τοκρασί) με βακαλάο. Μια χαρά μπυρομεζές!!!

ΥΓ. Μόλις έφτασα. Έκανα και μια βουτιά στο δρόμο... Φιλιά.

Μελενια said...

Τελειωσαν οι εξετασεις και βαλθηκες να μας 'κολασεις', ε?

άλλη Αγγελική said...

Μμμμμμ !!!!
Και με μπακαλιάρο αλλά και με φιλέτο άλλων ψαριών έχω φτιάξει παρόμοιες τηγανίτες. Θαύμα είναι!

Juanita La Quejica said...

Αντιγόνη, καλύτερα φρέσκια από το φούρνο, 15 γραμμάρια. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία, οι Ανδαλουσιανοί επιμένουν ότι αυτό το αλεύρι κάνει την διαφορά στα τηγανιτά, οπότε ευκαιρία να το δοκιμάσουμε!
Γιάννη, άντε μπράβο! Καλή Επιτυχία στη δουλειά και χτύπα και κανένα σπέσιαλ μεζέ και για μας εκεί που βρίσκεσαι!
Μελένια, δεν τέλειωσαν ακόμα (ουφ!), αλλά μιας και είχαμε την Εβδομάδα Μεζέ προσπάθησα να συμμετάσχω όσο μπορούσα. Από βδομάδα, κάθε κατεργάρα στα βιβλία της, δυστυχώς!!!
Αγγελικούλα, επέστρεψες; Όλα καλά;

ΕΛΕΝΑ said...

Πω πω τι μεζεδάκι νόστιμο φαίνεται αυτό!! Σαν αλμυροί... λουκουμάδες,ειδικά αυτοί με την μαγιά. Και καλή μαθήτρια και πρώτη στους μεζέδες. Μπράβο Χουανιτάκι.

Αγγελική Ν said...

Θα αλλάξω λίγο την ρήση και θα πω:
Πρώτη στα μαθήματα, πρώτη στους μεζέδες!
Μπράβο Χουανίτα! Θα δοκιμαστεί άμεσα!

witch of daffodils said...

το ποθώ διακαώς :)
από τα χεράκια σας όμως..

elie said...

Πολύ ωραίο! Πού θα πάει... κάποια στιγμή πρέπει να μπει τηγάνι σ΄αυτό το σπίτι (το δικό μας)...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...