Monday, June 04, 2007

Λίθοινον: 3ος Οινομαραθώνιος Λευκών Κρασιών

Το ΛΙΘΟΙΝΟΝ wine & accessories σας προσκαλεί
στον 3ο ΟΙΝΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΛΕΥΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
από την Παρασκευή 15 Ιουνίου
ως την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007
σε μια διοδρομή δοκιμής
της νέας σοδειάς των λευκών
και όχι μόνο...
ΛΙΘΟΙΝΟΝ wine & accessories
Λ. Σαρωνίδος 122
19013 Σαρωνίδα
τηλ/fax: 22910-60257
lithoinon@hol.gr

Επειδή η καλαίσθητη πρόσκληση που έχει το αναλυτικό πρόγραμμα και τους 40 περίπου Έλληνες παραγωγούς που στηρίζουν την εκδήλωση, είναι σε pdf και δεν μπορεί να αντιγραφεί εδώ, να προσθέσω μερικές πληροφορίες.
Η εκδήλωση στην συγκεκριμένη κάβα είναι η 3η. Ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή πάλι με λευκά Ελληνικά κρασιά, συνέχισε με τον οινομαραθώνιο των Ελληνικών ερυθρών για τον οποίο είχαμε γράψει και εδώ.
Και τώρα γίνεται ο τρίτος οινομαραθώνιος.
Το πρόγραμμα λοιπόν έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 15/06 από τις 5 το απόγευμα, η γευστική δοκιμή ξεκινά με κρασιά από νησιά Β. Αιγαίου, Ιονίου, Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη.
Το Σάββατο 17/06 από τις 10 το πρωί, δοκιμάζουμε κρασιά από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.
Την Κυριακή 18/06 από τις 10 το πρωί, ο οινομαραθώνιος τελειώνει με κρασιά από Αττική και Πελοπόννησο.
Λήξη των διαδρομών και τις τρεις ημέρες... αργά μετά τα μεσάνυχτα!!!
Γιάννης Κ.

10 comments:

elie said...

Αντε να δούμε ποιοι θα είναι οι μαραθωνοδρόμοι!!!

Anonymous said...

Κάποιοι είναι γνωστοί...
Άντε να δούμε και φρέσκους...

Anonymous said...

Ανταπόκριση 1η. (Σάββατο πρωί)
Χθες ξεκίνησε ο οινομαραθώνιος με επιλογές από τα νησιά.
Ο κ. Γιάννης, ο ιδιοκτήτης, πρόσχαρος να εξηγεί τα πάντα. (ποικιλίες, χρόνος σε βαρέλι κτλ.) Σχολείο πραγματικό. Ειδικά όταν η κουβέντα ξέφευγε από τα προς δοκιμή κρασιά και έμπαινε σε γενικότερα θέματα του κρασιού και της Ελληνικής παραγωγής.
Εξαιρετική και η σειρά με την οποία είχαν μπει τα προς δοκιμή κρασιά από ειδικό σομελιέ.
Κάθε επισκέπτης έπαιρνε ένα έντυπο με όλα τα κρασιά, όπου φαινόταν ο παραγωγός, η χρονιά και η ποικιλίες και υπήρχε χώρος για παρατηρήσεις και αξιολόγηση.
Όταν είχα δει το πρόγραμμα πριν μέρες, αποφάσισα πως σίγουρα θα πάω την Παρασκευή (αφιέρωμα στα νησιά) και την Κυριακή (Αττική – Πελοπόννησος).
Διότι όταν ακούω για Ελληνικό λευκό, δύο μέρη μου έρχονται στο μυαλό. Σαντορίνη και Τρίπολη. Ασύρτικο και Μαντινεία. (Δύο περιοχές μου έρχονται και στα κόκκινα. Νάουσα & Νεμέα αλλά αυτό θα το πούμε το Νοέμβρη στον οινομαραθώνιο των ερυθρών).
Μάλιστα χθες έγινε και μια κουβεντούλα εκεί, σχετικά με το ποιό Ελληνικό λευκό και ποιό κόκκινο θα νοσταλγούσαμε στο εξωτερικό και δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ξένη παρόμοια ποικιλία. Ομόφωνες σχεδόν οι απαντήσεις για το ασύρτικο και το ξινόμαυρο.
Πάμε όμως στην χθεσινή δοκιμή.
Προφανώς δοκιμάσαμε πολλά Σαντορινιά, (Αθήρι – Ασύρτικο – Αϊδάνι, αλλά και σχέτο ασύρτικο). Βηλάνα από Κρήτη, Μοσχάτα κυρίως από Λήμνο.
Σύνολο 18 κρασιά. Φυσικά τα φώτα έκλεψαν αυτά που είχαν περάσει από βαρέλι.
Ευχάριστη έκπληξη η ρομπόλα Gentilini από την Κεφαλλονιά. Ξεχώρισαν το κτήμα Αργυρού 2006 (Ασύρτικο), δύο κρασιά της ΑΒΑΝΤΙΣ το Sauvignon blanc 2006 και το λευκό 2006 (Ασύρτικο – Sauvignon blanc) ιδιαίτερα φρουτώδες και με έντονα αρώματα, για το οποίο η φίλη που ήταν μαζί μου σημείωσε στο έντυπο που γράφαμε τις παρατηρήσεις και αξιολογήσεις μας: Όλα τα αρώματα του κόσμου!
Μου άρεσε και η δεξαμενή Νο 4 της EMERY (Sauvignon blanc – Αθήρι), το Σιγάλας βαρέλι 2005 (Αθήρι – Ασύρτικο – Αϊδάνι) με ένα χρόνο σε βαρέλι!
Καλές εντυπώσεις άφησε και το Άνασσα 2005 (Βηλάνα σε βαρέλι) της Mediterra Οινοποιητικής που αν δεν κάνω λάθος είναι η παλιά Kreta Olympias.
Πήρα και το αναλυτικό πρόγραμμα για σήμερα Σάββατο αλλά και για αύριο Κυριακή.
Σήμερα που θα έχουμε λευκά από βόρεια Ελλάδα φυσικά και σαν ποικιλία ξεχωρίζει το Chardonnay. Απ΄ότι βλέπω έχει καμιά δεκαριά στο σύνολο των 25 που θα δοκιμάσουμε.
Επειδή παίζουν μερικοί από τους πιο γνωστούς οινοποιούς, με μεγάλα οινοποιεία και ακόμη μεγαλύτερη παράδοση, θα πάω. Θα είναι και κάποιοι οινοποιοί σήμερα, άρα θα έχουμε καλή κουβεντούλα.
Για την Κυριακή δεν το συζητώ. Δύσκολα θα την χάσω. Το είχα αποφασίσει από πριν γνωρίζοντας πως θα δοκιμάσουμε Αττική και Πελοπόννησο. Βλέποντας το πρόγραμμα με τα 31!!! κρασιά, σιγουρεύτηκα ακόμη περισσότερο μιας και αρκετά από αυτά δεν τα ξέρω και είναι χρυσή ευκαιρία. Φυσικά έχει Μαντινείες (όχι πολλές), σαββατιανά, ροδίτες και Chardonnay.

Anonymous said...

Α! Ξέχασα.
Για τους συμμετέχοντες θα υπάρξει και κλήρωση με δώρο κάποιες φιάλες magnum!!!

Anonymous said...

Ανταπόκριση 2η. (Κυριακή πρωί)
Ο οινομαραθώνιος συνεχίστηκε χθες Σάββατο με λευκά κρασιά από κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Τι είχαμε; Τη μεγάλη μάχη των ελληνικών Chardonnay.
Εγώ διαφανώ με τους Έλληνες οινοπαραγωγούς που προσπαθούν να εξελίξουν διεθνείς ποικιλίες, γιατί ότι και να κάνουν, θα χάσουν το στοίχημα της τιμής. Αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα αλλά όχι σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα δύο μεγάλα παραδείγματα είναι το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon.
Η δεύτερη διαφωνία μου είναι στις πολλές ετικέτες που έχει ο καθένας τους.
Κουβεντιάστηκε το θέμα με έναν οινοπαραγωγό από τη Θράκη τον Βουρβουκέλη, που είχα γνωρίσει σε προηγούμενη εκδήλωση και τον βρήκα σύμφωνο.
Τι συμπέρασμα βγήκε χθες; Πως οι μεγάλοι παραγωγοί κάνουν και τα μεγάλα βήματα.
Οι διαφωνίες υπήρξαν αν αυτό είναι καλό ή κακό. Δηλαδή αν με αυτό τον τρόπο ανοίγει η ψαλίδα με τους μικρούς (όπως πιστεύω εγώ) ή αν τους παρασύρει προς τα εμπρός όπως υποστήριξε ένας καλός συνομιλητής μου χθες.
Ποιά Chardonnay ξεχώρισαν χθες;
Με τυχαία σειρά στα δύο πρώτα, μιας και με την φίλη μου είχαμε διαφορετικές απόψεις, το κτήμα Βιβλία Χώρα, το κτήμα Παυλίδη, το κτήμα Κατσαρού, το κτήμα Αρβανιτίδη και το καινούργιο του Χατζημιχάλη η Αλεπότρυπα.
Από άλλες ποικιλίες το φρουτώδες κτήμα Γεροβασιλείου Fume 2006 (Sauvignon blanc) και το Veriki του Χατζημιχάλη με Chardonnay και Ρομπόλα. Ναι βγάζει και η Αταλάντη Ρομπόλα! (Άμα έχεις τόσο μεγάλα αμπελοτόπια βγάζεις ότι θες...).
Εμένα μου άρεσε (και το αγόρασα) το κτήμα Ντούγκος λευκό 2006 (Ροδίτης & Ασύρτικο), με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής. Το ίδιο σε Fume περασμένο από βαρέλι δεν με ενθουσίασε.
Ήταν και ο οινοποιός εκεί και έγινε καλή κουβέντα. Χαίρομαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να ασχολούνται με το κρασί. Ο Ντούγκος βγάζει και ένα από τα αγαπημένα μου κόκκινα. Τους Μεθυστάνες. (Ξινόμαυρο – Κρασάτο – Σταυρωτό). Δηλαδή Ραψάνη θα πει κάποιος μιας και αυτές οι ποικιλίες είναι ο ορισμός της Ονομασίας Προέλευσης Ραψάνη. Και όμως. Ευρισκόμενος 600 μόλις μέτρα έξω από την περιοχή ΟΠΑΠ, δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλέσει το κρασί του ΟΠΑΠ Ραψάνη!!! (Λες και υπάρχει έλεγχος για το τι έχουν τα κρασιά ΟΠΑΠ... αλλά αυτό είναι τεράστια κουβέντα). Πάντως εγώ τους Μεθύστακες για Ραψάνη τους πίνω και δεν μετανιώνω για την επιλογή μου.
Σήμερα θα τερματίσουμε τον οινομαραθώνιο, δοκιμάζοντας Αττική και Πελοπόννησο.
Παρ΄όλο που δεν με βολεύει η μέρα (έχει μπάσκετ και φόρμουλα 1 νωρίς το βράδυ, ενώ αύριο θα ξυπνήσω 7:30) δεν θέλω να το χάσω και θα πάω νωρίς.
Μιας και έχει ζέστη λέω να φύγω σε λίγο για μπάνιο στο Μαύρο Λιθάρι και στην επιστροφή να περάσω από την κάβα στη Σαρωνίδα.
Εκτιμώ πως τα καλύτερα θα τα δοκιμάσουμε σήμερα και δεν χάνεται η ευκαιρία.

Juanita La Quejica said...

Αχ... τί χάνω με τις εξετάσεις, ζηλεύω!
(Καλά, στις 2 ξεκινάς για μπάνιο; Θα καείς!)

Anonymous said...

Γιάννη μου ευχαριστούμε για την ανταπόκριση. Συγχύστηκα, θα περνάγαμε ωραία. Αντε την επόμενη φορά ελπίζω να τα καταφέρω να βρεθούμε στη Σαρωνίδα. Ωραία στο Μαύρο Λιθάρι αλλά δεν γινόταν πανικός;
Χουανίτα τέτοια ώρα πάει ο νεαρόκοσμος (βλ. Γιάννης) για μπάνιο. Και το παλληκάρι μας είναι κομάτι μελαχροινό για να καεί.

Juanita La Quejica said...

Νεαρόκοσμος; Χιχι!
Καλά, εγώ τότε προτιμώ τους παππούδες, 10-12 είναι οι ώρες που προτιμούμε για να μην μας ζαβλακώνει ο ήλιος.

Anonymous said...

10-12 το βράδυ;
Το πρωί αδύνατον. Πότε ξυπνάτε;

Juanita La Quejica said...

Στις 8:30 βρε χαζό! Αλλά για μπάνιο πάμε πλέον μόνο 10 μέρες το χρόνο που είμαστε στη Σίφνο. Διαφορετικά, είναι πολύ κουραστικό σπορ το πήγαινε έλα από Αθήνα σε παραλία, δεν αντέχουμε πια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...