Monday, July 16, 2007

Αλευρόπιτα


Αυτή η συνταγή παραείναι εύκολη για τις πεντανόστιμες κόρες, παρατίθεται όμως για λόγους παράδοσης και λόγω υψηλής ..τηλεθέασης του μπλογκ. Δεν είναι μόνο οι έμπειροι που το διαβάζουν!
Στα Ζαγοροχώρια, αν παραγγείλεις αλευρόπιτα θα χρειαστεί να περιμένεις αρκετά, συνήθως τη φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή και δε σερβίρεται σε μερίδες, σερβίρεται ολόκληρη. Αν η παρέα είναι μεγάλη έχει καλώς, αλλιώς παίρνεις ό,τι περίσσεψε σε τάπερ!
Τα υλικά
- ½ κιλό αλεύρι
- 2 αυγά
- λίγο αλάτι
- 3 κουταλιές λάδι
- νερό
- 350 γρ. φέτα σε μικρά κομματάκια
- λάδι για το ταψί
Επί τω έργω
- Με το αλεύρι, τα αυγά, το λάδι και το νερό φτιάχνουμε ένα χυλό που να ρέει εύκολα, όχι πηχτό.
- Αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μισό τυρί.
- Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το χυλό σε λεπτή στρώση. Βάζουμε το υπόλοιπο τυρί πάνω στο χυλό και προσθέτουμε λίγο λάδι.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου ¾ της ώρας.
De gustibus...
Aν και παραδοσιακή η συνταγή, εγώ την ψιλοπειράζω. Μερικές φορές αντικαθιστώ τη φέτα με ½ έως ¾ της κούπας κίτρινο πικάντικο τυρί -π.χ. Σα(ν;) Μιχάλη- που το βάζω όλο μέσα στο χυλό. Ακόμα προσθέτω στο χυλό μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο δυόσμο και μάραθο..

25 comments:

Λαμπρινη said...

Η αυθεντική έχει μοναδική νοστιμιά :)) Η νοστιμιά της απλότητας σε όλο της το μεγαλείο !!
Το ελληνικό ..σνακ!

Την πειράζω και γώ αλλα όχι στο τυρί , πάντα φέτα , αλλα με κομματάκια πιπεριας απο πάνω ή ξανθυμμένο κρεμμυδάκι στο τηγάνι .

Μπράβο στην ΜαγισσοΜαμά και στην Μάγισσα με τα βότανα βεβαιως βεβαίως:))))

Nena said...

Ω ναι είναι εύκολη και πανόστιμη. Δεν ξέρω αν θα έβαζα Σεν Μιχάλη τυρί, γιατί μ αρέσει ιδιαιτέρως ωμό. Την πειράζω όμως όπως η Λαμπρινουλα με πιπεριές. ΄Οχι κρεμμύδι γιατί με πειράζει αυτό.

witchofdaffodils said...

γεια σας κόρες πεντανόστιμες!
το τι πείραγμα της έχω κάνει κατα καιρούς δε λέγεται, μέχρι και νηστίσιμη την έχω κάνει μόνο με πιπεριές κόκκινες και μυρωδικά. περί ορέξεως..

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλά το είπες Λαμπρινή, το ελληνικό σνακ. Πεντανόστιμη και πολύ εύκολη. Πάντα την κάνω στην αυθεντική εκδοχή, πάντα με φέτα, αλλά μου φανηκαν ενδιαφέρουσες και οι υπόλοιπες ιδέες σας.
Μαγισσούλα και νηστίσιμη με μπόλικα μυρωδικά, ωραία ιδέα.

Juanita La Quejica said...

Με ομορφιές ξεκίνησε η εβδομάδα!
Είδατε και το final touch της μαγισσοφωτογραφίας; Δυόσμος και ντοματούλα!
Αυτή τη συνταγή, στο περίπου, μου την έχει δώσει η Kallie, νομίζω ότι εκείνη την λέει μπομπότα. Αλλά βάζει και καλαμποκίσιο αλεύρι.
Την κάνω τακτικά τα τελευταία χρόνια, είναι μια νόστιμη και εύκολη λύση. Και με διάφορες παραλλαγές, πιπεριές όπως λέτε και εσείς παραπάνω, ελιές, καμιά φορά και κάποιο αλλαντικό, ανάλογα τα κέφια.

Λαμπρινη said...

Juanita mou αλλη η μπομπότα άλλη η αλευρόπιτα ή ζυμάρι οπως το λέμε εμεις!
Η μπομπότα ,όπως την γνωρίζω εγώ , θέλει μυρωδικά , πράσσα κλπ . Με ή χωρίς αυγά και φέτα .

kiki said...

Το ρίξαμε στις πιτούλες; Πα μαλ, πα μαλ! φιλιαααααααααά!

Juanita La Quejica said...

Α... ναι? Τί να σου πω... εγώ δεν ήξερα ούτε την μπομπότα, ούτε την αλευρόπιτα και πολύ τις ευχαριστήθηκα, γιατί γίνονται στο πιτς φιτίλι. Αλλά ίσως τα μπερδεύω εγώ στις ονομασίες και η Kallie να μου τα έχει πει σωστά.

elie said...

Ααααχ πολύ μ' αρέσει που βλέπω την αλευρόπιτα εδώ, μπράβο witch! Να πω και την "δική μου" εκδοχή? (Αυτή που μου δίδαξαν δηλαδή...):
Αντί για νερό γάλα η αραιωμένο γιαούρτι με γάλα. Επίσης, ο χυλός "πρέπει" (το περί ορέξεως... εννοείται) να δημιουργήσει μια κρούστα πάνω στο ταψί, να είναι πολύύύ λεπτή η "πίτα", χωρίς υπερβολή σχεδόν η μισή από αυτή της φωτό (νο οφένς, γουίτς, ε? :))
Εκτός από αλευρόπιτα λέγεται και κασσόπιτα. Επίσης είναι η ατραξιόν της Κικίτσας στο Μονοδένδρι.
Μιαμ μιαμ, ξανα-ματα-μπράβο witch!
(Βλέπω στροφή στην καριέρα σας, ε?)

elie said...

A! Και κουρκουτόπιτα τη λένε αλλιώς!

E said...

Μιαμμμ κι εδώ :) Πολύ μ΄άρεσε και υιοθετείται άμεσα! Merci Μαγισσάκι.

witchofdaffodils said...

αγαπητές κόρες του γιαλού,

έλενα γενικώς της αλλάζω τα φώτα!

sweet Juanita, είμαι σίγουρη οτι χθες σκίσατε :)

λαμπρινή θέλουμε μπομποτα εδώ και τώρα, σοβαρά, αυτή την συνταγή την ψάχνω και δεν τη βρίσκω παρα μόνο μια γλυκεια εκδοχή της τηλεμαγειρίσσης...

deli, je t'embrasse :)

dear elie, νο οφενς ετ ολ! νόστιμη η εκδοχή σας. Στα Ζαγώρια έχω φάει κάποια με διπλάσιο πάχος και ασπρουλιάρα..

ΤΓ: η στροφή στην καριερα ειναι προσωρινή:P

γλυκεια elena 72, ευχαριστώ :)

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, σίγουρα μας έσκισαν! ΧΑΧΑ! Τώρα... ελπίζω σε ένα 6.5, θα δούμε.
Εμπέδωσα πάντως τον José Artigas από την Uruguay, που υπήρχε μόνο μία γραμμή γι αυτόν σε μια υποσημείωση και έπεσε θέμα! Τελικά, από ότι είδα σήμερα στο νετ, είναι σημαντική ιστορική προσωπικότητα ο καημένος και εγώ ούτε που τον θυμόμουν, ντροπή!

Anonymous said...

Μαγισσα μου με τα βοτανα , υποσχομαι να την κάνω την μπομπότα :)
Οταν γυρίσω απο Ελλάδα θα φέρω ωραίο καλαμποκάλευρο και μετα θα περιμένουμε να βγούνε τα πράσσα :))

Nena said...

Ναι, ναι ομορφιές μου, δώστε συνταγή με καλαμποκάλευρο γιατί μούχει μεινει αμανάτι από μια αποτυχημένη προσπάθεια πούκανα με συνταγή Μαμαλάκη και μπόλικα χορταρικά μέσα. Δεν μασιώτανε καν.

witchofdaffodils said...

@ juanita
αυτή η τιμωριτική διάθεση των (ιερο)εξεταστών να βάζουν θέματα ανθυποσημειώσεων, μου τη δίνει.
καλές επιτυχίες:)

@ λαμπρινή,
κόρη χρυσοχέρα, για δε μας δίνετε τη συνταγή άνευ πράσσων (και αιτίας;) μπορεί να ταιριάζει άλλο λαχανικό..

Anonymous said...

Αγαπημένη μου Μαγισσα με τα βότανα , μαγειρεύω με το "μάτι" πάντα και δεν ξέρω τι αναλογίες να σας δώσω.
Γιαυτό και πάντα κάνω τις συνταγές ,μετράω ποσότητες , τις φωτογραφίζω και τις γράφω.
Αν παραλείψουμε το πράσσο θα βάλουμε περισσότερο φρέσκο κρεμμυδάκι αν και κατα την γευση μου με το πράσσο γίνεται πιο "γλυκιά" :) Φυσικά συμπληρωματικά βάζουμε σπανάκι , λάπατα , καυκαληθρες και πολλά μυρωδικά .
Δεν μπορείτε να περιμένετε κανα μήνα?:)

witchofdaffodils said...

κάποια ψυχή παίρνει το αίμα της πίσω για το καρπουζοσορμέ :P

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ!
Όχι βρε μαγισσούλα! Απλά ετοιμάζεται για διακοπές η "ψυχή", γι αυτό σου ζητά ένα μήνα περιθώριο.

Anonymous said...

χαχαχαχααχαχαχχα Με χετε παρεξηγήσει:)))

Ναι Μαγισσουλα μου με τα βότανα, φεύγω για διακοπούλες την άλλη εβδομάδα και θα γυρίσω με το καλαμποκάλευρο στις 20/8 !
Γιαυτό ζητάω πίστωση χρόνου :))

witchofdaffodils said...

και σεις διακοπές? σας μέμφομαι και σας λοιδωρώ :)

τότε μη βάλετε τη συνταγή στις 20/8 γιατί θα έχω πάρει το μαγικό μου κορμί και θα πάρω τα όρη και τα νησιά :P

tassoula said...

Αχ!Μια πίτα απο τα παιδικά μου χρόνια....Μπράβο μαγισσούλα!

witchofdaffodils said...

καλώς τη μαμα:)

Anonymous said...

εγώ την ξέρω κασιόπιτα(κας=τυρί.. λέει) και αντι για λάδι η αυθεντική συνταγή έχει βούτυρο...λέγεται δε και η πίτα της τεμπέλας νοικοκυράς μιας και γίνεται πανεύκολα :)

Anonymous said...

Κασιόπιτα την λένε οι Βλάχοι.
Cook την τεμπέλας την είπαμε εμείς αργότερα αν και προσωπικά πιστεύω οτι όσο απλό και αν φαινετε θέλει τέχνη:)
Κάποτε ηταν η πίτα του φτωχού , σήμερα δεν ξέρω ..με 12 ευρω το κιλό που βρίσκω την φέτα εδω :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...