Thursday, July 05, 2007

Vanilla ice cream

η φωτό είναι original, παγωτό μαστίχα από τα χεράκια της Έλενας, ευχαριστώ πολύ!!
Τα μάνγκο τα αγόρασα, αλλά δεν είναι ώριμα ακόμη για σορμπέ :(
Περιμένοντας την..ωρίμανση τι συνταγή να δώσω? Θα απιστήσω στα φρούτα και θα δώσω παγωτό, παγωτό βανίλια είναι καλά?
Προβληματίστηκα ελαφρώς, γιατί είναι η απλούστερη γεύση και γι’αυτό κατά τη γνώμη μου αρκετά δύσκολη.
Προσπάθησα να μην την επιβαρύνω με πολλά λιπαρά et voila la recette.
Τα υλικά (σε δοσομετρικές κούπες):
- 2 κούπες γάλα
- ½ με ¾ της κούπας ζάχαρη (ανάλογα τα γούστα)
- 2 κρόκους αυγών
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσανς βανίλιας
Το φτιάχνουμε
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη.
- Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να πάρουν απαλό κίτρινο χρήμα και να πήξουν καλά
- Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το ζεστό μίγμα τμηματικά και χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ
- Σε χαμηλή φωτιά ή καλύτερα σε μπαιν-μαρι ανακατεύουμε το υποψήφιο παγωτό μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια μέχρι να κρυώσει. Ανακατεύουμε στ τακτά χρονικά διαστήματα.
- Προσθέτουμε την εσανς βανίλιας, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ παγωτού και τη βάζουμε στην κατάψυξη.
- Καλό είναι να χτυπάμε το παγωτό με το μίξερ ανά μια ώρα 5-6 φορές για να γίνει αφράτο.
- Βανιλοπαγωτοτρώμε.
με φυσική βανίλια
Αντικαθιστούμε την εσανς με 2 μπαστουνάκια βανίλιας σχισμένα κατά μήκος. Θα τα βάλουμε με στο μίγμα γάλακτος κρέμας που θα ζεστάνουμε. Για να αρωματιστεί το μίγμα θα το αφήσουμε για 2 ώρες, θα το ξαναζεστάνουμε και αφού αφαιρέσουμε τα μπαστουνάκια συνεχίζουμε τη δουλειά.
με μαστίχα
Αντικαθιστούμε την εσανς με 5-6 δάκρυα μαστίχας. Θα τα αλέσουμε στο μπλέντερ με τη μισή ζάχαρη που θα βάλουμε στο μίγμα γάλακτος-κρέμας. Συνεχίζουμε ως άνω.
~ Αν θέλετε να φτιάξετε λάδι αρωματισμένο με βανίλια, όχι μόνο για καλλυντική χρήση μα και για τις μαγειρικές σας κυρίες μου, αλλά και crème à la vanille delicieuse, oρίστε περάστε!

Μετά τα ως άνω, πέστε μου, φταίω εγώ που προτιμώ τα σορμπέ, όχι πέστε μου, φταίω?

16 comments:

Anonymous said...

Ααα Μαγισσα με τα βότανα δεν παει άλλο θα με χωρίσει ο καλος μου:)
Τον εχω μπουντιασει με γρανίτες και παγωτά και εδω εχει 10 βαθμούς! χαχαχα

Η βανιλια δεν ειναι η γεύση μου , αλλα ο τροπος παρασκευής ειναι αυτο που λεω εγω , παγωτό! Αν αποφασισει ποτε ξανα σε αυτη τη χωρα να βγαλει ήλιο θα τα ξαναπιάσω τα παγωτα:)
Για τωρα σκεφτομαι να μαγειρεψω μόνο τις κρέμες σας :))))

witchofdaffodils said...

madame λαμπρινή τις κρέμες μου? αυτό είναι είδηση :P

kiki said...

Μα πιο πολύ...αγαπώ τις περιγραφές σας....μανδάμ...

ΕΛΕΝΑ said...

Εμένα πάλι η βανίλια είναι η γεύση μου και πιο πολύ η μαστίχα. Θα τα δοκιμάσω ΚΑΙ τα δύο. Τι θα τα δοκιμάσω δηλαδή, από την ώρα που τα είδα εχω βάλει μπρος την μαστιχούλα. Thanks μανδαμ witch.
Πέρασα και απ' το σαλον ντε μποτέ σας, άκρως ενδιαφέρον !!!
Αν η Λαμπρινή με τις γρανίτες της κι εγώ με τα κέικ μου σας αφήσουμε άνεργη, δεν έχετε κανένα φόβο να δυστυχήσετε, διότι γνωρίζετε καλά την τέχνη του μποτέ.

Juanita La Quejica said...

Την εκδοχή με την μαστίχα θα προτιμήσω, περιμένοντας τα ατιμούλια τα μάνγκος να ωριμάσουν!
Λέω να υποδεχτώ με το παγωτάκι αυτό τον καλό μου όταν θα επιστρέφει από μέρη που έχει πάρα πολύ βροχή και 17ο και παραπονιέται ότι έχει μουλιάσει. Γιατί ο καιρός εδώ θα του φανεί ζεστός και θα χρειάζεται κάτι για να δροσιστεί. Εγκρίνετε;

witchofdaffodils said...

deli, merci με υποχρεώσατε, σας αρέσουν τα λόγια μου και όχο τα έργα μου :)

έλενα με τιμάτε τι να πω..
όσο για την ανεργία το δήλωσα, υπάρχουν και οι ..χυμοί :P

Juanita, sweetest & dearest, εγκρίνω και επάυξάνω! που πήγε ο καλός σας στην ξενητειά?

kiki said...

Τι λέτε μανδάμ; Τα έργα σας μου αρέσουν ακόμα πιο πολύ και εντυπωσιάζομαι. Αλλά λατρεύω τον τρόπο που τα περιγράφεις! Ακου κει βανιλοπαγωτοτρώμε!!!!!

Juanita La Quejica said...

Στο Σάρρεϋ, λίγο έξω από το Λονδίνο μαγισσούλα. Πολύ νερό, it´s bucketing που λέει και ένας φίλος Σκωτσέζος για τον "κακό" καιρό της Αγγλίας, χιχι!

witchofdaffodils said...

σματς deli :)

τι καλά sweet Juanita, θα πίνει και tea..

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν, όπως προείπα, σήμερα έκανα την μαστιχούλα. Υπέροχη !!!
Ενα μειονέκτημα έχει αυτή η συνταγή. Επρεπε να βάλω διπλή ποσότητα στα υλικά, γιατί κοντεύει να εξαφανιστεί το παγωτάκι.
Την επόμενη φορά θα διπλασιάσω τη δόση για να ...φτουρήσει.

witchofdaffodils said...

ελενα το φτιάξατε ήδη? πολύ χαίρομαι που σας άρεσε, δεν είναι αρκετά (σχετικά)ελαφρύ?

να υποψιαστω ότι έχετε παγωτομηχανή?

Juanita La Quejica said...

Έχει φύγει για το τριήμερο μαγισσούλα και έφτιαξε το παγωτό μαζί και με πολλά άλλα καλούδια για να αφήσει στον κανακάρη της. Προσφέρθηκα να του παραγγείλω πίτσα και να τιμήσω εγώ τα εδέσματα, αλλά δεν την έπεισα! ΧΑΧΑ!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαγισσούλα υπέροχο ήταν. Και ελαφρύ και μυρωδάτο και νόστιμο.
Δεν το έκανα σε παγωτομηχανή, στο χέρι το χτύπησα με μιξεράκι (2-3 φορές ήταν αρκετές)

Juanita έπρεπε να σε ακούσω τελικά.
Ολα τα "καλούδια" τα βρήκα .. άθικτα.
Επίσης βρήκα και άδεια κουτιά πίτσας.

elie said...

Αχάριστα τα παιδιά Έλενά μου, αχάριστα, τσ τσ τσ.

Anonymous said...

Euxoula!!!to pagwto sou to eftiaksa shmera kai egine thaaumaaa!to efagan kai oi filoi mas!!bravo!!!se euxaristoume!!!
bravo!!!

witchofdaffodils said...

πολύ χαίρομαι Κλειώ που άρεσε:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...