Wednesday, September 05, 2007

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Επειδή τούτος ο μήνας είναι ο καλύτερος για τα σταφύλια, πάντα η γιαγιά μου και η μάνα μου έφτιαχναν γλυκό του κουταλιού σταφύλι, που συνόδευε τον χειμώνα (αν προλάβαινε, το έρμο) το γιαουρτάκι μας!

Θα χρειαστείτε : 2 κιλά σταφύλι (γερές και τροφαντές ρόγες, από σταφίδα ή σταφύλι φράουλα χωρίς κουκούτσια), 2 κιλά ζάχαρη (εγώ βάζω λιγότερο και λίγο μέλι, για πιο αρωματικό αποτέλεσμα και νομίζω πως γίνεται εξίσου καλό, αλλά εσείς βάλτε την κανονική δόση). 1 φλυτζάνι νερό, χυμό από ένα λεμόνι, λίγη βανίλια σκόνη, 100 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ανοιγμένα στα δύο από την ένωση που έχουν , καθώς και 2 φυλλαράκια απο αρμπαρόριζα (φυτό) ή λουίζα.

Πλένετε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Αμέσως μετά βγάζετε τις ρώγες μία-μία από τα κοτσάνια και τις βάζετε στο σουρωτήρι (των μακαρωνιών) για να στεγνώσουν καλά. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το σταφύλι την ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε να βράσουν για; 10 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζετε με πάνινη πετσέτα και χωρίς το καπάκι της.
Αφήνετε το γλυκό για ένα περίπου 24ωρο, δηλαδή αν το πρώτο βράσιμο το κάνετε μεσημέρι, το δεύτερο θα γίνει την άλλη μέρα, το μεσημεράκι πάλι. Ξαναβράζετε το γλυκό σε δυνατή φωτιά μαζί με τα φύλλα από την αρμπαρόριζα ή την λουϊζα μέχρι να δέσει το σιρόπι και λίγο πρίν το τέλος προσθέτε τον χυμό του λεμονιού, την βανίλια και τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Το λεμόνι είναι απαραίτητο, γιατί δρα τόσο ως συντηριτικό αλλά βοηθά και στο δέσιμο του σιροπιού. Αφήνετε το γλυκό να χλυάνει και το βάζετε σε αποστηρωμένα βάζα. Οταν πια κρυώσει, το κλείνετε.
Απόλαυση με γιαούρτι σακούλας ή γιαουρτάκι με λιγότερα λιπαρά για την δίαιτα (λέμε τώρα)... Αλλά και από μόνο του μια χαρά είναι το γλυκάκι, για το "πεσμένο" ζάχαρο ή τρατάρισμα σε φίλους.
Φωτογραφία δανεική, με μια μαγεία άλλης εποχής.

update 10-9-2007
Φωτό από το σταφυλάκι της Κικής που έγινε σήμερα!

17 comments:

kiki said...

Γλυκό σταφύλι φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο αλλά δεν έχω αρμπαρόριζα. Κάποια στιγμή θα πάρω μια γλάστρα μου φαίνεται. Με γιαουρτάκι πάει τέλεια. Καλά που μου θύμισες να το κάνω γιατί ακόμα δεν έκανα.

Anonymous said...

Καλώς τη Πηνελόπη μας, τη μάνα του Θεοδωρή, του λεβέντη, του καραμπουζουκλή. Επεσες στην περίπτωση. Προχθές ξαναβρήκα βάζο με γλυκό σταφύλι περσινό καραμελωμένο. Οχι ζαχαρωμένο. Καραμελωμένο ήταν από την αρχή γιατί θες γυρεύεις που ετρεχε ο λογισμός μου όταν το εδενα. Εχετε καμιά ιδέα τι να το κάνω;

witchofdaffodils said...

αυτό το γλυκό το φτιαχνω συνήθως με σταφύλι φράουλα, αλλά σεν ήξερα ότι υπάρχει και χωρίς κουκουτσια..Κάθομαι και τα βγάζω ενα-ενα..
είναι τέλειο μερσι Πηνελόπη :)
αμπαρόριζα βάζω κι εγώ, τώρα επειδή είναι γλυκό φρούτο νομίζω πως με την ποσότητα ζάχαρης μπορεί να παίξει κανείς.

Juanita La Quejica said...

Kαλώς την μάνα του Παίδαρου!
Καλό Φθινόπωρο, ευχαριστούμε που μας "ξαναβρήκες" με κέρασμα το γλυκάκι στο πιάτο.
Μαγισσούλα, αστιεύεσαι ελπίζω! Ένα ένα τα κουκούτσια από σταφύλια; Δεν είμαστε καλά!
Κική, αν βρω γλάστρα αμπαρόριζας στο κέντρο να σου πάρω; Θα μπορείς να την κουβαλήσεις στο νησί;

Anonymous said...

Δεν χρειάζεται γλάστρα καλέ. Ενα κλαδάκι αρκεί. Το φυτέυεις και πιάνει αμέσως. Για περισσότερη σιγουριά βάζεις το κλαδάκι στο νερό για μερικές μέρες να βγάλει ριζούλα. Είναι πολύ ευκολο φυτό, όπως το γεράνι. Εγώ πάντως εχω φυτό και δίνω κλαδάκια σε όποιον δίνει για αντάλαγμα λικεράκια. Χε, χε.

kiki said...

Γλάστρα καλύτερα όχι, για να μην κουβαλάω (αν και υποθέτω υπάρχει κι εδώ). Για κλαδάκι όμως, λικεράκι φρέσκο μαστίχας κάνει; ;-)

Anonymous said...

Κανει, κάνει...

Λαμπρινη said...

Τι μου θυμήσατε τώρα, το σταφύλι φράουλα !! Ποσα χρόνια εχω να φάω ?!
Καταπληκτικό , πεντανόστιμο !

Μαγισσα με τα βοτανα τι κανεις?? Χαρά στην υπομονή σου , ουτε στα πιο τρελά μου όνειρα τέτοιο πράγμα !

Penelope said...

Αχ....
Γι' αυτό της έχω μια "αδυναμία" για την Σταυρού μιλάω. Είναι τόσο πρακτική, που μου μοιάζει αφάνταστα. Κλαράκι βρε σεις. Ξέρετε πόσες γλάστερες μπορείτε να αναπαραγάγετε με αυτόν τον τρόπο; Ισχύει δε, για πλήθος μυριστικών. Βασιλικά, μαντζουράνες, περγαμόντο - φυτό ποώδες με πράσινα παχιά φύλλα και άρωμα περγαμώντου, αρμπαρόριζα, καθώς και άλλα.

Το καραμελωμένο σταφύλι Σταυρούλα μου κάντου ένα ρετους με λίγο βραστό νεράκι αραιωμένο με μέλι και ξαναβάλτο για 2-3 λεπτά στην κατσαρόλα. Νομίζω θα στρώσει. Αλλιώς φτάξει κυρά μου μια ταρτούλα, ανακατεύοντας το με μια κρέμα ζαχαροπλαστικής όσο το δυνατόν πιο άγλυκια.

Σταφύλι φράουλα χωρίς κουκουτσι πήρα για πρώτη φορά πέρσι στην λαϊκή. Είχε στην ουσία ένα δω κι' ένα κει, και έτσι δεν χρειάστηκε ξεκουκούτσωμα.

Φιλιά σε όλες σας απο τον παίδαρο. Κοιμάται δίπλα μου του καλού καιρού.....

ΕΛΕΝΑ said...

Πηνελοπάκι πρώτα απ' όλα δώσε ένα φιλάκι στον μπουμπούκο σου κι από μένα.
Σταφυλάκι, από τα αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού. Το φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο, χωρίς όμως αμυγδαλάκια (δεν τα πολυθέλω τα ξηροκάρπια στα γλυκά του κουταλιού). Ωραία θα του πηγαίνει και η αρμπαρόριζα.
Μαγισσούλα καλώς ήλθες. Πάντα το λεγα εγώ τι προκομμένη είσαι, να που δικαιώθηκα.
Κικίτσα έχω αρμπαρόριζα και ανταλάσσω ένα κλαδάκι με ένα λικεράκι μαστίχα και ένα δυόσμο (σου φαίνεται δίκαια η ανταλλαγή?)

Νασος Παπαστυλιανού said...

Γιατί νερό κορίτσια?? Το έχω δεί σχεδόν σε όλες τις δημοσιευμένες συνταγές και είναι λάθος. Απλά στεγνώστε τις ρώγες καλά, βάλτε τις σε κατσαρόλα και ρίξτε απο πάνω τη ζάχαρη. Αφήσετε όλο το βράδυ και θα βγάλουν από τα υγρά τους. Την επομένη βάλτε τα σε φούλ φωτιά στην αρχή ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΟΥΝ !!!. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε για 30 λεπτά. Κατεβάστε απο την φωτιά, σκεπάστε με πετσέτα και την επάυριο το "δένετε". Κάνω κάθε χρίνο το γλυκάκι αυτό, γιά μένα και τους φίλους μου, με σταφύλι απο το αμπέλι μου εδώ στην Λήμνο.

Penelope said...

Νάσσο,
μπορεί να έχεις δίκιο. Αν και το νερό που βάζουμε στην περίπτωση μας, είναι ένα φλυτζάνι σε 2 κιλά φρούτο και 2 κιλά ζάχαρη, για να βοηθήσουμε να πάρει την πρώτη βράση. Την επόμενη φορά θα κάνω και την δική σου εκδοχή, για να δω το αποτέλεσμα.

Penelope said...

Κικίτσα,
ευχαριστώ για την φωτογραφία (ξέρεις τώρα...) απλά το δικό μας γλυκάκι είναι λιγάκι ροζέ στο χρώμα.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Πηνελόπη. Μην το φοβάσαι, δεν θα "πιάσει" και θα γλυτώσεις τα πολλά υγρά, απλά ακολούθησε τις οδηγίες. Η μελόχα (αρμπαρόριζα) πάει πολύ. Εγω δεν βάζω και απ' τα δύο. Η βανίλια ή μελόχα. Επίσης το για πρώτο βράσιμο δεν νομίζω να αρκούν τα 10 λεπτά. Το αφήνω 30 λεπτά περίπου να λειώσει η ζάχαρη (βλέπεις δεν βάζω νερό).
By the way, δυό βαζάκια μου φάγαν τα παιδιά μου, που ήταν μαζί μου για ενάμισι μήνα, σύν 150 κομμάτια γλυκο ορνό (σύκο). Χαλάλι τους !!!

kiki said...

Πηνελόπη, το δικό σου είναι ροζέ γιατί το σταφύλι σκουραίνει με την αρμπαρόριζα. Το ίδιο και το κυδώνι.
Νάσσο, προσπάθησα να κάνω σταφύλι με το δικό σου τρόπο. Άφησα όλη νύχτα τη σουλτανίνα μόνο με τη ζάχαρη αλλά την άλλη μέρα δεν είχε υγρά. Τουλάχιστον όχι εμφανή. Περίμενα να έχει υγρανθεί η ζάχαρη πχ. Έτσι προχώρησα με τη συνταγή τη δική μου που μοιάζει με της Πηνελόπης. Εγώ έβαλα 1 κιλό σταφύλι, 750 ζάχαρη και μισό φλυτζάνι νερό.

Νασος Παπαστυλιανού said...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΣΑΙ και μην περιμένεις να το δείς να κολυμπάει !!! Κάθε χρόνο το φτιάχνω έτσι. Πάντως άν δεν έχεις πρόβλημα με τα πολλά υγρά και το σιρόπι δένει χωρίς πολύ βράσιμο ΟΚ. Γενικά το σταφύλι σκουραίνει λίγο κι' ας είναι άσπρο. Εγω την αλλαγή του χρώματος την έχω σαν ένδειξη οτι το γλυκό έγινε

kiki said...

Ωωω! Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις! Θα το δοκιμάσω στο επόμενο κιλό!
Κι εμένα που δε βάζω αρμπαρόριζα, γιατί δεν έχω, σκουραίνει όπως ακριβώς λες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...