Saturday, September 15, 2007

Tavuk Gogsu (Ταουκ κιογκσου - καραμελόκοτα)

Ο Moloch μας γράφει:

"Καλημέρα! Στα πλαίσια της Τουρκικής κουζίνας που τόσο λατρεύω, σας στέλνω τη συνταγή του Tavuk Gogsu, του γλυκού με το κοτόπουλο!
Υλικά
4 νεροπότηρα πλήρες γάλα
Μισό στήθος από κοτόπουλο βρασμένο καλά
1 φλυτζάνι ρυζάλευρο
1 φλυτζάνι νισεστέ
1 νεροπότηρο ζαχαρη
1 πρέζα αλάτι
(αχ και να ήτανε), Παρασκευή
Παίρνουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το κάνουμε κλωστές. ξέρετε να είναι σαν ίνες. Το ξεπλένουμε με ΚΡΥΟ νερό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μαζί με το νερό για μία ώρα. Το ξεπλένουμε, το διαλύουμε λίγο ακόμη τώρα που έχει σφίξει, και το βάζουμε για μισή ώρα ακόμη στο νερό.
Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε το κοτόπουλο να πάρει μία βράση. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα σκεύος διαλύουμε το νισεστέ και το ρυζάλευρο σε λίγο νερό και προσθέτουμε ζεστό γάλα για να έρθει στη σωστή θερμοκρασία. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο κοτόπουλο με το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Το μίγμα μας θα μαστιχώσει, και θα είναι έτοιμο. Το αδειάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Όπως είχα πει και στο μαλεμπί, η καραμελόκοτα, είναι το ιδανικό γλυκό για καζαν ντιμπί. Αν έχετε όρεξη λοιπόν κάντε το έτσι και σερβίρετε σκέτο. Αλλιώς, μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγο τριμμένο φυστίκι αιγίνης (cam fistik το λένε οι Τούρκοι, το φυστίκι του πεύκου) ή ινδοκάρυδο...
Καλή σας απόλαυση :-)
Moloch"

12 comments:

Anonymous said...

Νομίζω στην καζαν ντιμπι εκδοχή θα είναι καλύτερο :)
Θα τρωγα ευχαρίστως τόνους απο το γλυκό αλλα να το φτιάξω με "φοβίζει" λίγο τουλάχιστον αυτή την περίοδο.

Οπως και να χει προσωπικά σ΄ευχαριστώ πολύ Moloch που μου έλυσες το κομφουζιο που είχα στο μυαλό μου για αυτές τις συνταγές και έμαθα επιτέλους τι σημαινει καζαν ντιπι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Moloch.
Σ' ευχαριστώ για την συνταγή, την οποία πολύ την ήθελα, γιατί το έχω δοκιμάσει το γλυκό και μου άρεσε:) Θα ήθελα να το φτιάξω, αλλά δεν ξέρω που να βρω ρυζάλευρο. Είχα ψάξει σε Σ/Μ παλιότερα για άλλη συνταγή και δεν βρήκα.Εχεις καμιά ιδέα?? Μήπως πρέπει να το ψάξω με άλλο όνομα??

kiki said...

Βρε παιδιά...είμαι γλυκατζού, δε λέω... Αλλά, γλυκό με...κότα; Κάπως μου έρχεται! χαχα! Καλά, δε λέω ότι δε θα δοκίμαζα..αλλά λέμε...

Moloch said...

Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις αρχικά από κάποιο ζαχαροπλαστείο και μετά να το φτιάξεις...
Το από την Πόλη έρχομαι το κάνει πολύ καλό...

kiki said...

Εδώ στη Ζάκυνθο αποκλείεται να φτιάχνουν τέτοιο γλυκο στα ζαχαροπλαστεία αλλά κι να έφτιαχναν δε θα εμπιστευόμουν να το δοκιμάσω εδώ. Οπότε...μόνο στην Αθήνα κάποτε...

Moloch said...

Σωστό κι αυτό. Να πω βέβαια το τρελό, ότι υπέροχα πολίτικα γλυκά έφαγα στη Νάξο, σε ένα τόσο δα μαγαζάκι... Εντυπωσιάστηκα με την ύπαρξή του και μόνο!

kiki said...

Το θέμα είναι ότι στη Ζάκυνθο δε φτιάχνουν καν πολίτικα γλυκά. Τώρα τελευταία άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο με Σαλονικιώτικα γλυκά και κάποια πολίτικα αλλά δεν έχω ψωνίσει. Γενικά δεν αγοράζω γλυκά από ζαχαροπλαστεία πια...

Penelope said...

Ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα το καλό kazan dipi, ομολογώ πως θα δυσκολευόμουν να φάω ή να δοκιμάσω να φτιάξω το Tavuk Gogsu αγαπητέ Moloch.

Το μαγαζάκι στην Νάξο όντως πολύ καλό, για το μέγεθός του και το ότι είναι στην νησιωτική Ελλάδα και όχι στην Βόρειο που τόσο συνηθίζονται.

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

witchofdaffodils said...

έλενα dear, ρυζάλευρο έχει στα καταστήματα BIO.

deli, είστε πολύ ιδιότροπη :)

kiki said...

Witch!!! (**&&^%^$#$#%&^*&(*)_(_)(_*&
xaxaxaxaxaxa!

yiaNNis said...

para poli kali apodosi tis sidagis.... ine apo ta agapimena moy paradosiaka fousion. gia toy logoy to alithes, prin merika xronia pou to kazan dipi egine moda stin ellada, gia ena stixima pigame na ta dokimasoume kai na ta sigrinoyme se paradosiako zaxaroplastio sto Bodrum. telika kerdisa to stixima kai apofasisa oti moy aresoun kai ta dio to idio.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...