Sunday, October 14, 2007

Blending rye - Ψωμί σίκαλης


Μεγαλώνοντας, αρχίζεις και εκτιμάς τις πρωταρχικές γεύσεις τους απλούς συνδυασμούς και ίσως τις παραλλαγές σε ένα θέμα. Όπως αυτό του ψωμιού. Θέλησα να πειραματιστώ με αλεύρι σίκαλης και κατέληξα πως θα ήταν καλύτερα με ένα μίγμα αλεύρων σίκαλης και λευκού για όλες τις χρήσεις. Έτσι χρειάστηκα

250 γρ αλεύρι σίκαλης (250 gr rye flour)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 gr white flour for all purposes)
50 γρ μαγιά νωπή - 8 γρ ξερή (50 gr. br. yeast-8 gr Dry yeast)
1-2 κ.σ. λάδι (1-2 sp. Oil)
10 gr ζάχαρη (10 gr sugar)
1 φλ. χλιαρό νερό, (1 cup warm water)
προαιρετικά/optionally: - 10 γρ. αλάτι στη ζύμη ( 10 gr salt)
1 αυγό για άλειμμα, (1 egg for spreading)
σπόρους πχ παπαρουνόσπορο, σουσάμι κλπ για πασπάλισμα. (All kinds of seeds, even oats, for sprinkling about 50 gr)

Σε μπολ ζυμώματος, ανακατεύω τους δύο τύπους αλεύρι, προσθέτω τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω, προσθέτοντας αλεύρι ή νερό αν χρειαστεί.
Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 250°C (χωρίς αέρα).
Πλάθω τη ζύμη σε μια φραντζόλα. Στο σημείο αυτό έχω δύο επιλογές.
Πρώτον, μπορώ να ψήσω τη φραντζόλα όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ή δεύτερον, μπορώ να τη χωρίσω σε κομμάτια γύρω στα οκτώ, δέκα και να πλάσω μικρά ψωμάκια.
Σε κάθε περίπτωση, αλείφω με το αυγό χτυπημένο με σταγόνες νερό και πασπαλίζω σπόρους. Χαμηλώνω το φούρνο στους 200°C (μετά από λίγο μπορώ να γυρίσω στον αέρα). Ψήνω για 18-35 λεπτά και βεβαιώνομαι ότι ψήθηκε, αν χτυπώντας το κάτω μέρος του ψωμιού, ακούγεται κούφιος ήχος. Το αφήνω να κρυώσει σε σχάρα.
Τip: Στο κάτω μέρος του φούρνου τοποθετώ απ αρχής ένα παλιό ταψάκι με νερό που δίνει στο φούρνο την υγρασία να γίνει το ψωμάκι αφράτο.
Mε αυτό το άρθρο συμμετέχω στο event World bread day, της 16 Οκτωβρίου.


Put rye flour in a bowl adding flour and water as you go. You can use a mixer as well. Sprinkle over the yeast and the sugar, and work for some minutes. Add the oil and the salt optionally, and work for some minutes again.

Cover the bowl with plastic wrap as it will stick. Use a towel – above all-to keep it warm and leave it to rise (for about 1 hour) or unti double in size.
Prepare a large surface with lots of flour, and prepare a baking sheet with parchment paper. Pour the dough onto the flour. Don't knead it at all. With generously floured hands, gently form a form or little bans. Dust with more flour, brush with water or spread the egg optionally on the surface. Then sprinkle the seeds as you want.
Preheat the oven to 250°C, with the vent closed, if your oven permits. Put a large pan of water near the bottom of the oven, so that you'll get steam.
Then lower the heat to 200°C, and open the vent if you like. Bake the breads for 18-20 minutes - for bans- to 35 minutes. It is ready if it sounds hollow. (Experiment with the heat of your oven).
Remove, and let cool uncovered on a rack.
World Bread Day '07

32 comments:

Nena said...

Μ αρέσει που είσαι σίγουρη πως μας διαβάζουν και ξένοι. ΄Αλλωστε προχτές το απέδειξαν. Δυστυχώς μ αρέσουν τα ψωμιά κι αυτό φαίνεται νάναι ένα απ αυτά που θα δοκιμάσω σύντομα να φτιάξω. Εκείνη η μυρωδιά του φούρνου σαν ψήνεται ψωμάκι είναι η μισή γεύση.

oneiromageiremata said...

Κατερίνα μου καλή επιτυχία σου εύχομαι. Αν προλάβω κι εγώ να μεταφράσω καμία συνταγή μου ίσως δηλώσω κι εγώ συμμετοχή.
Το ψωμί σικάλεως (έστω και έτοιμο) είναι από τα αγαπημένα μου.

Juanita La Quejica said...

Καλή Επιτυχία Κατερίνα!
Μοσχομυριστό και υγιεινό το ψωμί της σίκαλης, γεια στα χέρια σου!
Μήπως να γίνεις η επίσημη μεταφράστριά μας, εκτός από το "μάτι" και η εκπρόσωπός μας στις διεθνείς συμμετοχές;

Katerina ante portas said...

χαχα καλησπέρα κορίτσια! Επίσημη μεταφράστρια!! Ευχαριστώ για τις ευχές, αλλά νομίζω δεν υπάρχει βραβείο, αλλά η χαρά της συμμετοχής! ;)

-Nena μου, αν είμαστε δίγλωσσο blog σίγουρα θα είχαμε μερίδα λέοντος και στους ξένους αναγνώστες!
Άλλωστε τα διάφορα events αυτή την ευκαιρία δίνουν.
-οneiromageiremata, πρέπει! Η βασική σου συνταγή ψωμιού αν τη μεταφράσεις είναι καλή συμμετοχή.
-Juanita μου αγαπημένη, δεν χρειάζεσθε μεταφράστρια, αλλά το "μάτι" που ..αλλοιθωρίζει προς τα events, ευχαρίστως θα είμαι! :)

(Άσε που οι γερμανομαθείς φίλες μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή στο event που οργανώνει ο Zorra.. )

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου καλή επιτυχία εύχομαι κι εγώ, αν και το πιο σωστό είναι αυτό που είπες. Οτι αυτό που μετράει πάνω απ' όλα είναι η χαρά της συμμετοχής και τίποτα περισσότερο.
Κικίτσα μακάρι να προλάβεις να δηλώσεις κι εσύ συμμετοχή, όσο πιο πολλές συμμετοχές έχουμε τόσο το καλύτερο:)))

Λαμπρινή said...

Κατερίνα καλή επιτυχία :))))
Αχ μοσχοβολησε ψωμάκι και ειμαι απο αυτούς που λατρεύουν το ψωμί :)

Λαμπρινή said...

Ελενα πως και δεν είπως να πάρω και γω μέρος στο γερμανοevent??? χαχα Εδω γελάει ο κάθε πικραμένος :))

ΕΛΕΝΑ said...

Θεωρούσα σίγουρη την συμμετοχή σου, γι αυτό δεν είπα τίποτα χα χα χα
Κι όμως πιστεύω ότι μια χαρά θα μπορούσες να συμμετάσχεις, γιατί όχι??? Μήπως να το ξανασκεφτείς???

Katerina ante portas said...

Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια!

Εσένα είχα υπόψη αγαπητή Λαμπρινή όταν έγραφα το σχόλιο ! :)
Ελενα γιατί δεν δοκιμάζεις με κάτι που έχει σχέση με το ψωμί;
(Πιστεύω πχ., ότι η ελιόπιτα θα μπορούσε να είναι συμμετοχή)

ΕΛΕΝΑ said...

Kατερινάκι να το ψάξω.
Δεν ξέρω η ελιόπιτα κατά πόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί "ψωμοειδές".
Ισως με κάτι άλλο.
Προς το παρόν έχουμε την δική σου πεντανόστιμη συμμετοχή και ελπίζω και της Κικίτσας:)

Katerina ante portas said...

Ελενα δες εδώ μεράκι από τη φίλη Chanit, από to Iσραήλ!

Με αυτό συμμετέχει στο event!

Juanita La Quejica said...

Πωπω! Τί είναι αυτό Κατερίνα;
Μπουκέτο με λουλούδια ψωμένιο!
Δείτε το, είναι υπέροχο!
Το ερώτημά μου είναι αν της ψήθηκε καλά, με τόσες στρώσεις. Πολύ πολύ εντυπωσιακό, όπως και να έχει!

zorra said...

Your bread looks healthy and delicous!

Thank you for joining World Bread Day!

Λαμπρινη said...

Willkommen Zorra !!

ΕΛΕΝΑ said...

Πω πω Κατερίνα, υπέροχο το ψωμάκι της Chanit!!!!
Αν μη τι άλλο, θα απολαύσουμε ωραίες συμμετοχές:)))

Nena said...

Αλα Λαμπρινούλα. Σκίζεις!

Penelope said...

Νοστιμότατο διαβάζετε το ψωμάκι σας αγαπητή μου Κατερίνα. Και εδώ θα θέσω ένα ερώτημα η "κακιά φουρνάρισα". 3 φορές έκανα τελευταίως ψωμί με ξηρή μαγιά. Κι' ενώ είχε φουσκώσει τι ωραία και μοσχομύρισε, όταν πια τελείωσε το ψήσιμο και έκλεισα τον φούρνο μου, το άφησα για λίγο να τραβήξει ήρθε το "άτιμο" το καρβέλι κι' έκατσε. Πάει το ωραίο φουσκωμάτακι του. Ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο στην μάνα μου ή τώρα που κοιτώ την πεθερά μου. Τι πράτω λάθος βρε κόρες;

Αγγελική Ν said...

Κατερίνα μου, υπέροχο το ψωμί σου! Καλή επιτυχία! Χαρούμενη συμμετοχή!
Το έργο της Chanit είναι ωραίο, μου θυμίζει τις Κρητικές γαμήλιες κουλούρες!

Πηνελόπη χωρίς να είμαι καλή στο ψήσιμο, νομίζω ότι φταίει ο τρόπος που το ψήνεις. Μάλλον ο φούρνος είναι ζεστός. Σου "αρπάζει" το ψωμί εξωτερικά, ενώ μέσα δεν είναι έτοιμο. Η Κατερίνα συμβουλεύει δυνατό φούρνο, εγώ έχω επιφυλάξεις... Ψήσε σε 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και μην το βγάλεις, παρά μόνο αν, χτυπώντας το ψωμί από κάτω, κάνει κούφιο ήχο! Η συμβουλή της Κατερίνας για ταψάκι με νερό είναι τέλεια!

Katerina ante portas said...

Καλημέρα αγαπημένες φίλες!

Εντυπωσιαστήκατε από τα στάχυα της Chanit! Oμολογώ ότι σκέφτηκα και εγώ τις γαμήλιες κουλούρες και την..κυρα Σαρακοστή και τα Κουτσούνια του Πάσχα ..
Πάσχομεν όμως από συνταγές!
Μήπως είναι ανάμεσά μας κανείς που να γνωρίζει τέτοια παραδοσιακή συνταγή; Θα άξιζε να καταγραφεί!

Φιλάκια σε όλες σας, ιδιαίτερα στις ξενητεμένες μας!

-Πηνελόπη, τα σύμμεικτα ψωμια όπως αυτό της σίκαλης, δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Ίσως η Αγγελική έχει δίκιο για το φούρνο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πειραματιστείς στον δικό σου. Έχω δοκιμάσει με επιτυχία τη συνταγή της Αnne, με επιτυχία, για ρίξε μια ματιά!

Katerina ante portas said...

Λοιπόν, εδώ είμαστε!
Αποτελέσματα πρωτοφανή! 183 συμμετοχές κάπου 200 συνταγές!
Αντε κορίτσια και στα δικά μας!
Τι λέτε για round up γλυκό του κουταλιού; :))

Katerina ante portas said...

Πηνελόπη για σένα:
Ψωμάκι άσπρο από ΒΒC, step-by-step!

Penelope said...

Ευχαριστώ σε, Κατερίνα μου.

tirene25 said...

exo enan artoparaskevasti agorasmeno apo to lidl kai den mporo akoma na ftiakso psomi
tha vgei poli vari kai den fouskoni
katholou exo diavasi oti prepi na mpainoun me kapia sira ta ilika pia einai afti kai eseis pou ftiaxnete psomi se artoparaskevasti exete na mou dosete sintagi gia psomi sikaleos kata protimisi efxaristo

Katerina ante portas said...

Τirene25, δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω με τον αρτοπαρασκευαστή, γιατί δεν διαθέτω τέτοιο.
Νόμιζα ότι κάποιος είχε αναρτήσει συνταγές ψωμιού με αρτοπαρασκευαστή, αλλά δεν βρίσκω το ποστ. Ίσως οι administrators της σελίδας μπορούν να βοηθήσουν.

Juanita La Quejica said...

Tirene252, Κατερινάκι, αν γράψουμε την λέξη αρτοπαρασκευαστής στο κουτάκι του search blog, ή αν κοιτάξουμε στην κατηγορία ψωμί, υπάρχει σχετική συνταγή της Αγγελικής Ν.:
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/11/blog-post_6973.html
Φαντάζομαι ότι και εκείνη αλλά ίσως και η Κική που έχει αρτοπαρασκευαστή του lidl, να μπορέσουν να βοηθήσουν περισσότερο.
Θα το αναφέρω και στο chat, μήπως υπάρχουν και άλλοι που να γνωρίζουν.

oneiromageiremata said...

Τιρένε 25 Κι εγώ έχω αρτοπαρασκευαστή από το λιντλ αλλά δεν έχω παράπονο. Τα υλικά πράγματι πρέπει να μπουν με συγκεκριμένη σειρά, ειδικά η μαγιά που δεν πρέπει από την αρχή να συναντηθεί με το αλάτι. Μέσα στις οδηγίες λέει τη σειρά αλλά στην υπενθυμίζω κι εγώ. Πρώτα βάζουμε το νερό, αλάτι, λάδι, ζάχαρη. Μετα προσθέτουμε το αλεύρι και τέλος τη μαγιά. Η μαγιά μπαίνει σε ξηρή μορφή και πρέπει να τη μετράς με το δοσομετρικό κουταλάκι. Για ενα κάδο του μισού κιλού, μισό κουταλάκι είναι καλά, ανάλογα με το αλεύρι. Δες και τις συνταγές που έχω χρησιμοποιήσει και τις έχω σημειώσει εδώ και αν έχεις κάποια απορία άλλη ρώτα με.

Αγγελική Ν said...

Tirene 25 εχω κάνει το ψωμί με σίκαλη στο πρόγραμμα ολικής άλεσης σύμφωνα με την συνταγή που γράφω. Ο αρτοπαρασκευαστής μου δεν είναι ίδια μάρκα με τον δικό σου. Η σειρά των υλικών είναι αυτή που γράφω:
1 ½ κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη
2 κούπες αλεύρι σίκαλης
2 κούπες αλεύρι σκληρό
1κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά (σκόνη)

Όπου κούπα η δοσομετρική κούπα: 250ml

Anonymous said...

ksexasa na sas po oti exo ti megali forma tou artoparaskevasti Bifinett (LIDL) mipos den ginete mikro psomi ekei?

oneiromageiremata said...

Εγώ έχω το bifinet με τους 2 κάδους. Άρα εσύ κάνεις μια φρατζολα ψωμίτους ενός κιλού, οπότε αν κοιτάξεις τις συνταγές που έδωσα στο ποστ για "συνταγές για αρτοπαρασκευαστή" θα διπλασιάσεις τη δόση. Κάποιο λάθος κάνεις σίγουρα και δε σου φουσκώνει. Είτε βάζεις λίγ μαγιά, ή κάτι άλλο που δεν ξέρω(ίσως ζεστό νερό, μαγιά μέσα στο νερό κλπ)

Anonymous said...

ekana psomi sikaleos kai vgike arketa kalo mporo na po.Na doume i defteri prospathia an tha petixi sas efxaristo olous gia ti voithia kai tha ta poume sigoura ksana.
Thelo an exete kamia kali sintagi gia aspro psomi giati den ksero an ta koritsakia mou tha fane afto to psomi....lol
kai pali sas efxaristo
tirene25

Juanita La Quejica said...

Tirene25, επειδή αυτή η συνταγή έχει μπει πριν πολύ καιρό, είναι μάλλον απίθανο να διαβάσει κάποιος την παράκλησή σου, εκτός από τους διαχειριστές του blog που τα βλέπουμε μέσα από τα emails που στέλνονται αυτόματα.
Θα σου πρότεινα να γράφεις ό,τι απορίες έχεις στο chat box, ώστε να μπορούν να τις δουν οι φίλοι και τα μέλη μας.
Καλές Γιορτές, να σου ζήσουν οι κόρες σου!

Anonymous said...

tirene25
γεια σας
μια και ξεκινησα να δουλευω τον αρτοπαρασκευαστη ειπα να κανω και κανα τσουρεκακι με αυτον.
Οχι να το ψησω εκει μεσα αλλα μηπως με διευκολυνει στο ζυμωμα και φουσκωμα.
Αν εχετε ορεξει και χρονο μου γραφετε τις εμπειριες σας, συνταγες, συμβουλες, μυστικα και ολα τα σχετικα
σας ευχομε να ειστε παντα καλα και υγεια σε ολους

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...